do 19/01/2023 - 20:30 Raadzaal
Akteneming van het ontslag van gemeenteraad- en OCMW-raadslid Anja Smets.
Akteneming van het ontslag van gemeenteraad- en OCMW-raadslid Sven Vangelabbeek.
Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.
De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6, § 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.
Enkel de verkozen raadsleden en opvolgers van wie de geloofsbrieven werden goedgekeurd kunnen de decretale eed afleggen. De geloofsbrieven werden goedgekeurd.
Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag genomen heeft, of dat overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.
De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6, § 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De vervanger legt de eed af in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.
Enkel de verkozen raadsleden en opvolgers van wie de geloofsbrieven werden goedgekeurd kunnen de decretale eed afleggen. De geloofsbrieven werden goedgekeurd.
Om praktische redenen is een ondertekeningdelegatie van de voorzitter van de raad, uitgezonderd voor notulen van de raad, aangewezen voor overeenkomsten en authentieke aktes van aan- of verkoop, erfpacht, opstal, voortspruitend uit raadsbesluiten, die moeten ondertekend worden.
Voor Station As worden er nieuwe plannen opgemaakt om de site volledig op te waarderen.
Jaarlijks dient er een rapport overgemaakt te worden met de klachten. Er werd in 2022, 1 klacht opgenomen in het klachtenregister.
Ook brengen we de gemeenteraad in kennis van het register van openbaarheid van bestuur hierin werden voor 2022, 13 dossiers opgenomen.
De gemeente blijft verder inzetten op inspraak en participatie en het steeds verbetering van dienstverlening voor de burgers. Hierdoor is het aangewezen om voor de tweedelijnsklachtenbehandeling samen te werken met de Vlaamse Ombudsdienst.
De Vlaamse Ombudsdienst heeft een model dat geen permanente fysieke aanwezigheid in de gemeente inhoudt, hoewel ze niet aarzelen om plaats bezoeken te doen als dat nuttig is. Het heeft als voordeel dat zaken die ook links met Vlaamse overheidsdiensten bevatten, vlotter opgelost raken en dat goede praktijken en leerpunten uit andere aangesloten gemeenten van gelijkaardige omvang mee opgepikt kunnen worden om de eigen gemeentelijke dienstverlening te verbeteren.
Voor de gebruikers van de gemeentelijke diensten betekent dit dat ze als verzoeker voortaan bij de Vlaamse Ombudsdienst terecht kunnen als hij/zij ontevreden blijft van de dienstverlening van de gemeente As. Met andere woorden wanneer een klacht, melding een vraag behandeld werd door het bestuur en de burger is niet akkoord met de aangereikte oplossing, de genomen beslissing met betrekking tot zijn klacht, melding, vraag kan hij zich richten tot de Vlaamse Ombudsdienst.
De Vlaamse ombudsman zal het standpunt van de burger proberen te verzoenen met het standpunt van het lokaal bestuur en trachten een oplossing voor te stellen die voor beide partijen aanvaardbaar is. De Vlaams ombudsdienst zal ook aanbevelingen formuleren om problemen met de burgers op te lossen en/of te vermijden.
De eerste drie jaar hebben zij dit kosteloos gedaan. Bij de verlenging, vanaf eind januari 2023, betalen we een bedrag per inwoner, voor hun diensten.
In toepassing van artikel 10 van de Wet van 7 mei 2020 houdende uitzonderlijke maatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie inzake pensioenen, aanvullende pensioenen en andere aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid, dient er een aanvulling te gebeuren van het reglement tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden namelijk de formele aanpassing van de pensioentoezeggingen naar aanleiding van onze beslissing om de dekkingen leven, overlijden en arbeidsongeschiktheid voor werknemers in tijdelijke werkloosheid wegens de COVID-19-crlsis te behouden.
Op vraag van de beheerraad volgt er een inhoudelijke wijziging aan het reglement. Voornamelijk artikel 5.2 en 5.3 werden aangepast.
Er dient een kleine aanvullingen gedaan te worden in artikel 4 van het huishoudelijk reglement begraafplaatsen. De afmetingen van de tekst en plaatsing van deze tekst op de grafsteen werden uniform bepaald enkel werd dit niet duidelijk opgenomen in het reglement.
In 2022 werd er een toelage van 500 euro ingeschreven voor de betaling van een toelage aan verenigingen met als doelgroep milieu.
Natuurpunt vzw is de enige vereniging die hiervoor een aanvraag doet. De aanvraag voor deze toelage met ledenlijst, werkingsverslag en financieel verslag werd ingediend op 16 december 2022.
De gemeente doet een beroep op de aankoopcentrale (als opdrachtencentrale) van Cipal dv voor de verwerving van een GIS platform en/of de afname van GIS gerelateerde consultancy en/of implementatiediensten via de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een geografisch informatie- en beheersysteem en ondersteunende diensten” Bestek CSMRTGIS21.
Proclim bracht ons op de hoogte dat het de raamovereenkomst papier in 2023 zal vernieuwen. De aankoop van papier via de raamovereenkomst kan voor de gemeente voordeliger zijn.
Het RUP Smeetsbergstraat werd goedgekeurd op 7 februari 2013. Het maakte het mogelijk om de bestemming van de KMO-zone om te vormen tot een woonbestemming waarbij na aanleg van wegenis meerdere eengezinswoningen konden opgericht worden. De stedenbouwkundige voorschriften die betrekking hebben op dit RUP laten niet toe dat vrijstaande bijgebouwen worden opgericht in de tuinzones. Echter bestaat er bij de huidige bewoners een noodzaak om vrijstaande bijgebouwen in functie van (tuin)berging op te richten. Het college heeft beslist om met toepassing van artikel 7.4.4/1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP te herzien. Inmiddels heeft Team Mer beslist dat er geen plan-Mer diende opgesteld te worden en werd het ontwerp van de herziening van het RUP (toelichtingsnota en ontwerp voorschriften met bijlagen) onderworpen aan een openbaar onderzoek. Advies over de herziening werd gevraagd aan de Deputatie, het Departement Omgeving, Vlaams Energie- en Klimaatagentschap en de Gecoro.
Er werden geen opmerkingen geformuleerd noch bezwaren geuit.
De herziening van de voorschriften van het RUP wordt definitief vastgesteld.
Sedert 10 juli 2014 hebben de gemeente As en Bpost een handelshuur voor het postkantoor gelegen te Dorpsstraat 60, 3665 As.
Op 9 juli 2023 zal deze negenjarige overeenkomst aflopen.
Beide partijen wensen de handelshuur voor een volgende negen jaar voort te zetten aan dezelfde voorwaarden als de oorspronkelijke handelshuur.
Deze verlening zal gebeuren via een addendum aan de originele handelshuurovereenkomst.
Vanaf 1 januari 2023 zal de gemeente As toetreden als vennoot in de rioolwaterdienst van De Watergroep (Riopact).
Elke betrokken vennoot heeft het recht één vertegenwoordiger aan te duiden.
Guido Hoogmartens werd ter zitting in geheime stemming verkozen als vertegenwoordiger.
De gemeente As ontving het verzoek van Valeer Hoogmartens om de eretitel van ambt van gemeenteraadslid te bekomen.
De gemeente As ontving het verzoek van Erik Notermans om de eretitel van ambt van gemeenteraadslid te bekomen.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over het zittingsverslag van de vorige vergadering, wordt het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd.