Terug
Gepubliceerd op 20/01/2023

2023_GR_00012 - Politieverordening voor het gebied van de gemeentelijke visvijver As - reglement - Wijziging

Gemeenteraad
do 19/01/2023 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Politiereglement.

Samenstelling

Aanwezig

Tom Seurs; Marc Bergmans; Bjorn Ulenaers; Jo Santermans; Ben Knoops; Kathleen De Cleene; Luc Lamberigts; Lea Meermans; Lisa Lambrigts; Jan Baeten; Birgit Pues; Nele Steegmans; Guido Hoogmartens; Guy Martens; Ine Daniels; Erik Winters; Vital Vanclooster; Jill Bruggeman; Sven Theunis; Wendy Peeters, Algemeen directeur

Secretaris

Wendy Peeters, Algemeen directeur
2023_GR_00012 - Politieverordening voor het gebied van de gemeentelijke visvijver As - reglement - Wijziging 2023_GR_00012 - Politieverordening voor het gebied van de gemeentelijke visvijver As - reglement - Wijziging

Motivering

Juridische grond

Beslissing van de gemeenteraad van 20141009 met betrekking tot de goedkeuring van de politieverordening voor het gebied van de gemeentelijke visvijver As - reglement.

Aanleiding en context

Op vraag van de beheerraad van de gemeentelijke visvijver As, worden er enkele aanpassingen aan het reglement gedaan.

Adviezen

Sportraad Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 41 §1 2° van het decreet lokaal bestuur
Artikel 41 §1 2° van het decreet lokaal bestuur: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Onder toepassing van de bepalingen van onderhavige verordening valt het gebied gelegen aan de Breeerweg, gekadastreerd onder As, 1ste afdeling, sectie C, nummers 1 g1 (deel!); 5 m5 (deel) en 5 15 (deel).;

Artikel 2

  1. Dit gebied ligt in een natuurgebied waarvan een deel van de vijver opengesteld wordt om op te vissen. Dit gebied is enkel toegankelijk voor voetgangers.
  2. Voor de toepassing van artikel 2.1. wordt onder ‘voetgangers’ tevens verstaan: de personen die een fiets, een tweewielige bromfiets, een kruiwagen, een kinderwagen, een rolstoel of een wagen voor mindervaliden, of enig voertuig zonder motor dat geen bredere ruimte dan de voor voetgangers vereiste ruimte nodig heeft, aan de hand leiden.
  3. De parkeerplaatsen aan de gemeentelijke visvijver blijven toegankelijk voor ieder persoon of ieder voertuig.
  4. Het gebied blijft steeds toegankelijk voor de voertuigen van de veiligheids- en onderhoudsdiensten.
  5. De toegang tot de gemeentelijke visvijver kan enkel gebeuren via de hiertoe bestemde kiezelweg. In geen geval kan er gebruik gemaakt worden van andere toegangswegen dan deze aangegeven om te vissen (toegangsweg, parking, vispad). Het einde van elk vispad wordt aangegeven door een bord “Verboden te vissen”.

Artikel 3

In dit gebied is het verboden:

  1. een voertuig te laten stilstaan of te parkeren, behalve op de daartoe voorziene parkeerplaatsen;
  2. te kamperen of de nacht door te brengen in auto’s, caravans, woon- of campingwagens op plaatsen die daartoe niet zijn ingericht;
  3. stoeten, reclametochten, betogingen, samenscholingen of andere manifestaties te houden, behoudens voorafgaande en schriftelijke toestemming van de burgemeester;
  4. sportwedstrijden, inzonderheid snelheids-, regelmatigheids- of behendigheidsritten of –wedstrijden te houden, behoudens voorafgaande en schriftelijke toestemming van de burgemeester;
  5. enige belemmering aan te brengen of activiteiten te verrichten die de rust zouden kunnen verstoren met uitzondering van onderhoudswerken of activiteiten die voorafgaandelijk vergund werden
  6. ambulante handel, zoals bedoeld in de wet van 25 juni 1993, uit te oefenen; aan deze bepaling is niet onderworpen: de verkopen in het kader van salons, handels- of landbouwbeurzen en kunsttentoonstellingen, georganiseerd door de gemeenteoverheid of met haar toestemming, en die tot doel hebben de lokale handel te bevorderen;
  7. bomen, struiken of gewassen weg te nemen, te beschadigen of te vernielen, behalve indien dit gebeurt in het kader van het parkbeheer;
  8. gelijk welke voorwerpen of stoffen in dit gebied achter te laten, te laten vallen, te plaatsen of weg te werpen;
  9. vogels te vangen, hun eieren of nesten te vernielen of te roven, uitgezonderd indien dit gebeurt in het kader van het parkbeheer;
  10. in de winter het ijs te betreden zonder toestemming van de gemeentelijke overheid;
  11. zich buiten de wandelpaden te begeven;
  12. honden los te laten lopen;
  13. de vijver te gebruiken voor andere activiteiten dan vissen. Zwemmen, surfen, jetskiën, roeien, …. in de gemeentelijke visvijver is dan ook verboden (zonder toestemming van de burgemeester.   
  14. viswedstrijden te organiseren (zonder toestemming van de burgemeester.

Artikel 4

Verkeerstekens aangebracht binnen dit gebied hebben dezelfde betekenis als aangegeven door het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

Artikel 5


  • Enkel vissers die in het bezit zijn van één op het gemeentehuis van As uitgereikt vispas mogen gebruik maken van de vijver om er te vissen.
  •  Een visverlof is te bekomen op de dienst   burgerzaken van de gemeente mits betaling van in het gemeentelijk retributiereglement voorziene bedragen.
  •  Elke vergunning is strikt persoonlijk. Alleen de houder ervan mag het vistuig bedienen en de gevangen vis ophalen. De vergunning moet men steeds bij zich hebben wanneer men vist. (Men moet de vergunning ook steeds tonen op vraag van één der leden van de raad van toezicht.). Een visser met een beperking of een handicap  mogen hulp hebben van een niet visser of visser.
  •  Op het gemeentehuis wordt een lijst aangelegd met naam en adres van de personen aan wie een vergunning werd uitgereikt. Per vergunning (op eigen naam uitgereikt) mag er gevist worden met twee hengels. Men kan per persoon slechts één vergunning bekomen. De vergunning is geldig voor de duur van een gans kalenderjaar mits het niet wordt ingetrokken omwille van het niet naleven van de politieverordening.

2 Onverminderd de verbodsbepalingen voorzien in het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 1 februari 2013, tot uitvoering van de wet van 1 juli 1954 op de riviervisserij:

  • is verboden anders te vissen dan met één of twee hengels van op de oever van de vijver.
  • is verboden te vissen met vierhaken, alsook met ketting. Dubbelhaak en staaldraad is toegestaan. Vissen met kunstaas en levend aas is toegelaten met dubbelhaak, alle andere tuigen zijn verboden.
  • is verboden het schepnet anders te gebruiken dan om de gehaakte vis te scheppen. Het is verplicht om de gehaakte vis met een schepnet op te scheppen.
  • Voeren is toegelaten tijdens het vissen.
    Voorvoeren is verboden. Het is toegelaten om te vissen met:
    - Voerderstok (Throwing of Boillie buis)
    - Voederkatapult
    - spomb of racket en PVA-string
    Voer en bolie boten en voerdrones, voedseldropper en alle telegeleide toestellen zijn verboden.
    Magneetvissen is verboden.
  • om meer dan 15 graden links of rechts van zijn positie te vissen. Voor visplaatsen die tegenover elkaar liggen, heeft ieder de helft van het water.
  • bestanddelen in het water te werpen die van aard zijn de vis te bedwelmen, te kwetsen of te doden;
  • de gevangen vis mee te nemen. De gevangen vis moet onmiddellijk worden terug gezet, liefst met natte handen en zonder doek.
  • is verboden een leefnet  te gebruiken. Weeg- of bewaarzak mag gebruikt worden om de vis te wegen en terug te plaatsen in het water. (verplicht voor de karpervisserij).
  • te vissen op plaatsen waar een visverbod werd aangebracht;
  • is verboden om te vissen vanaf andere dan op de oever aangegeven plaatsen.
  • is verboden de dijken van de vijver te beschadigen;
  • is verboden voor kinderen jonger dan 12 jaar, niet in gezelschap van een toezichthoudend persoon ouder dan 16 jaar, om te vissen op de visvijver.
  • is verboden te vissen tussen 1 uur na zonsondergang en 1 uur voor zonsopgang;
  • is verboden te vissen op dagen/tijdstippen waarvoor aan de toegangsweg of op het infobord vermeldt staat dat de gemeentelijke visvijver gesloten is.
  • enkel de raad van toezicht heeft het recht om bij te voederen.

3 Gevangen vis moet onmiddellijk afgehaakt worden zonder gebruik van een handdoek, met behulp van een onthakingsmat Voor de karpervisserij mag de onthakingsmat niet kleiner zijn dan 40 x 70 cm met opgaande kant of een Cradle zonder dat de vis op een steunbaar kan raken. Gevangen vissen moeten onmiddellijk en liefst met natte handen voorzichtig terug in het water worden geplaatst..

4 De hierboven vermelde bepalingen in verband met het vissen zijn niet van toepassing in het kader van parkbeheer en –onderhoud.

Artikel 6

In geval van overtreding van deze verordening kan de politie de overtreder aanmanen om de  niet-reglementaire toestand ongedaan te maken. De politie is bevoegd voor de vaststelling van overtredingen vervat in deze politieverordening, evenals de bijzondere veldwachters in het kader van hun bevoegdheden, de ambtenaren vermeld in artikel 21 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 7

Voor zover wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen, verordeningen geen andere straffen voorzien, kunnen de inbreuken op de bepalingen van deze verordening gestraft worden met een administratieve sanctie, overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties:

1° een administratieve geldboete die het wettelijk voorziene maximum niet mag overschrijden;
2° een administratieve schorsing van de visvergunning;
3° een administratieve intrekking van de visvergunning

Artikel 8

Tarieven van een vispas worden jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld.

Artikel 9

Samenstelling van de Raad van Toezicht:

Onderstaande personen leden van de raad van toezicht hebben het recht te controleren als de bezoekers aan de gemeentelijke visvijver voldoen aan de voorwaarden en zich houden aan de regels opgenomen in de politie verordening.
 De samenstelling van de raad van toezicht:

  • Teelen Gerry (voorzitter)
  •  Geris Joeri
  • Schoofs Guido
  • Vandijck Sander