In uitvoering van het reglement klachtenbehandeling wil de gemeente en het OCMW gebruik maken van de mogelijkheid die het decreet lokaal bestuur voorziet om een overeenkomst af te sluiten met de Vlaamse Ombudsdienst voor de behandeling van klachten.
De overeenkomst, m.a.w. de aanstelling van de Vlaamse ombudsdienst door de gemeenteraad van 30 januari 2019, heeft een looptijd van 3 jaar. De gemeente noch het OCMW is hiervoor een vergoeding verschuldigd.
Deze periode is voorbij en de overeenkomst dient verlengd te worden, vanaf de verlenging is er een kostprijs verschuldigd van 0,05 euro per inwoner.
Artikel 303 §2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 namelijk Elke gemeente kan op een van de volgende wijzen een ombudsdienst oprichten:
Het bestuursdecreet van 7 december 2018, hoofdstuk 5 artikel II74 tot en met II 87 inzake klachten, meldingen en voorstellen.
Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn dienen bij reglement een systeem van klachtenbehandeling te organiseren.
Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het openbaar centrum van maatschappelijk welzijn georganiseerd op het ambtelijke niveau en dient maximaal onafhankelijk te zijn van de diensten waarop de klachten betrekking hebben.
De raad keurt de overeenkomst met de Vlaamse Ombudsdienst goed, in uitvoering van het reglement klachtenbehandeling.
Deze besluiten vormen de overeenkomst zoals bedoeld in artikel 303 van het Decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017.
Deze overeenkomst heeft een onbepaalde geldigheidsduur met ingang van 1 februari 2023.
De gemeente is hiervoor een forfaitaire vergoeding verschuldigd van 0,05 euro per inwoner.
Deze overeenkomst wordt na goedkeuring opgesteld in twee exemplaren, voor beide partijen één exemplaar.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering en de bekenmaking van dit besluit.