De gouverneur vond geen reden om tussen te komen in deze zaak.
De beslissingsbrief in bijlage.
De klacht van 29 december 2021 van een inwoner betreffende geluidsoverlast en niet naleven van de coronamaatregelen bij de organisatie van de padelmarathon.
De vraag van de gouverneur om deze beslissing ter kennis te geven aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de gouverneur, Jos Lantmeeters, betreffende de beslissing inzake de klacht van 29 december 2021 tegen de burgemeester en schepenen wegens geluidsoverlast en niet naleven van de coronamaatregelen tijdens de padelmarathon.
Het huishoudelijk reglement voorziet de organieke en praktische regels rond de werking van de GECORO.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening artikel 1.3.3.
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale[ , intergemeentelijke (verv. BVR 7 september 2018, art. 1, I: 1 januari 2019)] en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening
Elke gemeente in Vlaanderen stelt bij een nieuwe legislatuur een gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening samen die advies kan geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening, op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad. De gemeenteraad benoemt de voorzitter, de leden, de plaatsvervangers en de vaste secretaris.
Op 21 november 2019 heeft de gemeenteraad de maatschappelijke geledingen bepaald dewelke in de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening moeten zetelen nl: vertegenwoordigers van * milieu * handelaars * werknemers * vrijetijd.
Op 27 januari 2022 werd de laatste gewijzigde samenstelling vastgesteld door de gemeenteraad.
Het huishoudelijk reglement werd in onderleg overleg opgesteld.
De gemeenteraad stelt het huishoudelijk reglement vast. De inhoud ervan maakt integraal deel uit van dit besluit.
De periode van de vorige convenant, periode 2018-2020, is afgelopen. Als de gemeente As zich opnieuw wil engageren om bovenop het BSO bijkomende sociale huurwoningen te realiseren binnen de periode 2022-2025, kan ze alleen een aanspraak maken op gesubsidieerde financiering als ze beschikt over een sociaal woonbeleidsconvenant met daarin een contingent sociale huurwoningen. Het contingent is opgebouwd uit huurwoningen in projecten die effectief in de pijplijn zitten maar nog niet op de Projectenlijst staan.
Voor dit contingent doet de gemeente het voorstel van het project aan het Kerkplein van Ter Heide. Dit project is recent aangemeld op het projectportaal. Indien voor dit project financiering wordt gevraagd voor de periode 2022-2025, kan de gemeente As best al een woonbeleidsconvenant aanvragen. Op die manier worden de middelen verzekerd.
De lijst met projectvoorstellen, ter voorbereiding van de opmaak van een sociaal woonbeleidsconvenant, werd door het college van burgemeester en schepenen dd. 22 oktober 2021 goedgekeurd (zie bijlage) en ingediend bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).
De VMSW, het agentschap WONEN VLAANDEREN en het kabinet Wonen hebben beslist om de gemeente As voor de periode 1 maart 2022 tot en met 28 februari 2025 een contingent toe te staan van 47 sociale huurwoningen. Alleen de verrichtingen die ver genoeg vorderden – voor zover bij de VMSW bekend – tellen mee. Dit werd meegedeeld op 17 februari 2022 via mail (zie bijlagen).
De VMSW bezorgt de gemeente een ontwerpovereenkomst van Sociaal Woonbeleidsconvenant (reeds ondertekend door minister van Wonen, Matthias Diependaele) nog digitaal te ondertekenen door de voorzitter gemeenteraad en de algemeen directeur (zie bijlage).
De sociaal woonbeleidsconvenant moet na ondertekening overgemaakt worden aan de VMSW. Hiervoor is een beslissing gemeenteraad vereist.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het Vlaams woonbeleid wil het sociaal woonaanbod versneld uitbreiden en geografisch verspreiden. Elke gemeente kreeg daarom in 2009 een bindend sociaal objectief (BSO) opgelegd. In de periode 2009-2025 moet de gemeente op haar grondgebied een aantal bijkomende sociale huurwoningen realiseren.
Volgens de meting van het sociaal woonaanbod in 2017 door het agentschap Wonen-Vlaanderen bereikte de gemeente As haar objectief sociale huur. Daarom werd er voor de periode 2018-2020 een sociaal woonbeleidsconvenant aangevraagd en goedgekeurd op 10 november 2017. De periode van deze convenant is ondertussen afgelopen
De brief van Wonen Vlaanderen en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) van 14 juli 2021 verwijst naar de opmaak van een nieuwe sociaal woonbeleidsconvenant. Deze convenant beslaat de periode 2022-2025.
Akkoord te gaan met het sociaal woonbeleidsconvenant voor het contingent van 47 woningen, zoals voorgesteld door de VMSW en het Agentschap Wonen-Vlaanderen.
Akkoord te gaan om een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de VMSW en het Agentschap Wonen-Vlaanderen.
Inmiddels is de visie van de kerkfabriek gewijzigd en is het behoud van de liturgische ruimte geen vereiste meer. Er werd dan ook aan Creosum gevraagd de studie te herwerken rekening houdend met de voortschrijdende inzichten.
De gemeenteraad keurde op 28 maart 2019 een overeenkomst goed, tussen de drie partijen, waarin afspraken met betrekking tot de inbreng van de gronden werden opgenomen over het gebied omgeving kerk Ter Heide. Het gemeentebestuur had reeds eerder een inrichtingsstudie laten opmaken voor de ruime omgeving. Om tot een concrete invulling van die omgeving te komen werd een stedenbouwkundige studie uitgeschreven. Op 23 mei 2019 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met Nieuw Dak, VMSW en gemeente As goed waarbij VMSW werd aangesteld als aanbestedende overheid voor de stedenbouwkundige studie. De opdracht werd toegewezen aan Creosum. Het schepencollege besliste om 30 % van de kosten van de studie te dragen. Het studiebureau werkte een voorstel uit voor de inrichting van de omgeving dewelke in een aantal vergaderingen met de VMSW, Nieuw Dak en het gemeentebestuur werd besproken, aangepast en verder verfijnd. De studie werd afgerond ter kennisgeving gebracht van de gemeenteraad op 28 januari 2021.
De gemeenteraad neemt kennis van de stedenbouwkundige studie "Kerkplein - Ter Heide (As) - Eindrapport - 30 november 2020 / Revisie - 14 januari 2022"
Het protocol van overleg met de vakbonden d.d.14 maart 2022.
De personeelsformatie dient geactualiseerd te worden aan de toekomstige noden en uitdagingen. De voorliggende wijzigingen zijn niet voorzien in de aanpassing MJP en zullen bij de eerstvolgende wijziging mee opgenomen moeten worden.
De gemeenteraad stelt de aangepaste personeelsformatie integraal in bijlage opgenomen vast.
De geheime stemming:
Adviserend afgevaardigde voor de raad van bestuur van de Projectvereniging Ecru.
De gemeenteraadsbeslissing van 18 november 2021 waarbij goedkeuring werd gegeven de Statuten projectvereniging ECRU 2020 - 2025.
Art 6 van de statuten van projectvereniging Ecru betreffende de samenstelling raad van bestuur:
§ 1. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en uit leden met raadgevende stem.
§ 2. De stemgerechtigde leden zijn de schepenen voor cultuurbeleid van de deelnemende gemeenten. De voorzitter wordt gekozen uit de stemgerechtigde leden. Elk stemgerechtigd lid beschikt over slechts één stem.
§ 3. Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan, als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Naast de schepenen bevoegd voor cultuurbeleid en de afgevaardigden met raadgevende stem, wordt er per deelnemende gemeente ook een betrokken ambtenaar uitgenodigd om de raad van bestuur bij te wonen. Deze neemt deel aan de vergadering als deskundige.
De algemeen zakelijk coördinator van de projectvereniging en de coördinatoren van beide deelwerkingen zetelen eveneens als deskundigen in de raad van bestuur.
De raad van bestuur kan beslissen om externe specialisten uit te nodigen om toelichting te geven tijdens de vergadering.
§ 4. Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder van de projectvereniging en verschillende ambten, functies en mandaten zoals bepaald in artikel 405 en 439 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
§ 5. Leden van de raad van bestuur kunnen zich niet laten vervangen door een derde op de vergaderingen. Stemgerechtigde leden kunnen wel een volmacht geven aan een ander stemgerechtigd lid. Elk lid kan maar over één volmacht beschikken.
§ 6. De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat.
Conform de statuten van projectvereniging ECRU , moet er naast de aanstelling van een stemgerechtigd lid per gemeente/stad, ook een raadgevend lid aangesteld worden door de gemeenteraad. Dit raadgevend lid is niet stemgerechtigd en moet komen uit een partij die niet vertegenwoordigd wordt in het college van burgemeester en schepenen.
Op 31 december 2021 diende Erik Notermans zijn ontslag als raadslid waardoor er een nieuw adviserend afgevaardigde voor de raad van bestuur van de Projectvereniging ECRU dient aangeduid te worden.
Erik Winters, Kruisstraat 25 te 3665 AS, wordt door de gemeenteraad van As aangeduid als adviserend afgevaardigde voor de raad van bestuur van de Projectvereniging Ecru.
Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan Projectvereniging Ecru, E. Coppéelaan 87 te 3600 GENK.
Deze afgevaardigde moet lid zijn voor een gemeente van de gemeenteraad. De vertegenwoordiger wordt aangeduid voor de volledige duur van de legislatuur. De vastelling van het mandaat moet steeds voor elke vergadering worden gedaan.
De gemeente As is deelnemer van de Intercommuncale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, opdrachthoudende vereniging.
De gemeente mag in overeenstemming met de statutaire bepalingen 1 vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur aanduiden. Nele Steegmans werd aangeduid als effectieve afgevaardigde maar er dient een nieuwe plaatsvervanger gekozen te worden, ter vervanging van Rik Kissembeek, ontslagnemend raadslid.
De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van der plaatsvervanger afgevaardigde in de algemene vergaderingen:
Stemming plaatsvervanger in de Algemene vergadering:
Aantal deelnemers aan de stemming: 14
onthoudingen: 0
Artikel 432 van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger in de Algemene vergadering van een dienstverlenend of opdracht houdende vereniging.
Artikel 436 en 437 van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de onverenigbaarheden.
Artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.
Ontslag als raadslid waardoor er een nieuwe plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering aangesteld dient te worden.
Na geheime stemming wordt voor de resterende periode van de legislatuur als plaatsvervangend vertegenwoordiger (afgevaardigde) van de gemeente in de Algemene Vergadering van IGL aangeduid Ine Daniëls, gemeenteraadslid, wonende te As, Vlikkenbergstraat 7.
Het college van burgemeester en schpenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.
Er zijn geen documenten ter voorbereiding van deze vergadering, die louter informatief zal zijn.
De gemeente As is deelnemer van de IGL.
Er zijn geen bezwaren voor handen om de goedkeuring van de agenda te weigeren.
Artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de IGL.
De oproepingsbrief van 28 februari 2022 voor de gewone vergadering van de Algemene vergadering van de IGL op 22 april 2022 om 18 uur in de polyvalente zaal van IGL - Ter Heide te Zonhoven, Kruisstraat z/n.
In zijn vergadering van 17 februari 2022 heeft de Raad van Bestuur de agenda van deze vergadering, die louter informatief zal zijn, vastgesteld:
De agenda van de gewone vergadering d.d. 22 april 2022 van de Algemene Vergadering van IGL wordt goedgekeurd.
De vertegenwoordiger of bij belet de plaatsvervanger wordt gemandateerd om op de vergadering (of op iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen zoals vermeld in het artikel 1 en verder al het nodige te doen voor afwerking van de volledige agenda.
Het College van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan IGL.
Er werden tijdens de vergadering geen opmerkingen gemaakt over de redactie van het zittingsverslag van de vorige gemeenteraadszitting.
Zittingsverslag van de gemeenteraad van 24 februari 2022.
De gemeenteraad keurt het zittingsverslag van de openbare zitting van 24 februari 2022 goed.
De gemeenteraad keurt de notulen van de openbare zitting van 24 februari 2022 goed.