De gemeente heeft recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht als ze het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 ondertekent en de gewenste en mogelijke bijkomende acties uitvoert.
Gemeente As zal volgens het trekkingsrecht minimaal 10.037 euro ontvangen.
De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
De ondertekening door de gemeente As van het Burgemeestersconvenant 2030 op 23 november 2017, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.
Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030.
Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024.
Artikel 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”
Het klimaatactieplan goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 februari 2020.
Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 1.0) goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 oktober 2021.
Vlaanderen en de lokale besturen hebben de handen in elkaar geslagen om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Eind oktober 2021 hebben LEKT 1.0 ondertekend om een nieuw ecosysteem uit te bouwen, waarbij lokale stakeholders, lokale besturen en het Vlaamse niveau nauwer samenwerken.
Door de aangescherpte Europese Klimaatambities (‘Fit for 55’) besliste de Vlaamse regering in november 2021 over een pakket extra maatregelen om de CO2-uitstoot sterker te verminderen. Daarbij werd ook de rol van de lokale besturen herbevestigd en nieuwe doelstellingen voorgesteld. Vervolgens heeft de Vlaamse overheid in overleg met VVSG een voorbereidend traject doorlopen om te komen tot een vernieuwde LEKP 2.0, met volgende additionele klimaatmaatregelen.
Lokale besturen engageren zich om:
De Vlaamse overheid engageert zich om:
Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 geeft de gemeente As aan actie te ondernemen om de doelstellingen van LEKP 1.0 aangevuld met LEKP 2.0 waar te maken (de nieuwe doelstellingen van LEKP 2.0 tov LEKP 1.0 staan in het vet):
De gemeenteraad keurt de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 goed.