Artikel 221 van het decreet lokaal bestuur in elke gemeente en in elk openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt periodiek een audit uitgevoerd door Audit Vlaanderen, vermeld in artikel III.115 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018. Audit Vlaanderen bezorgt de verslagen van de audits aan de voorzitter van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn, die ze bezorgt aan de leden van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn.
De aanpak van de aanbevelingen van Audit Vlaanderen werden reeds ter kennis gebracht van de raad in december 2018.
In bijlage kan de raad een overzicht terug vinden m.b.t. de stand van zaken van de aanpak van de aanbevelingen van Audit Vlaanderen.
De raad neemt kennis van de stand van zaken mbt de aanbevelingen van Audit Vlaanderen.
De omzendbrief BA-2004/01 van 13 februari 2004 - BS 2004-03-16 tot aanvulling van de omzendbrief BA-1998/01 van 17 maart 1998 betreffende het statuut van de lokale en provinciale mandataris - Financiële ondersteuning van de werking van de politieke fracties – dient het gemeentebestuur te beschikken over een gedetailleerd verslag over de besteding van de middelen door de diverse fracties.
Artikel 38 §§ 5 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 juni 2019: Ter ondersteuning van gemeenteraadsfracties wordt jaarlijks aan elke fractie, vertegenwoordigd in de gemeenteraad, een toelage ten laste van de gemeente verstrekt onder volgende modaliteiten: 10% van de presentiegelden van de raadsleden van de fractie.
Artikel 44 van besluit van de Vlaamse regering van 19 januari 2007 handelt over het statuut van de lokale en provinciale mandataris.
Artikel 44 § 4 van het besluit van de Vlaamse regering van 19 januari 2007 jaarlijks een gedetailleerd verslag dient gemaakt van de aanwending van alle middelen voor de ondersteuning van de fracties en dat dit verslag openbaar is en wordt voorgelegd aan de raad.
De gedetailleerde verslagen van de aanwending van alle middelen voor de ondersteuning van de fracties. (zie bijlage)
De raad neemt kennis van het gedetailleerde verslag van de aanwending van alle middelen voor de ondersteuning van de fractie sp.a gedurende het dienstjaar 2020.
De volgende dotaties worden toegekend:
Het nazicht van dit beleidsrapport heeft niet geleid tot formele opmerkingen, maar wel tot enkele technische bemerkingen. Het wegwerken van deze bemerkingen strekt tot aanbeveling en zal de kwaliteit van de beleidsrapporten ongetwijfeld verder verhogen. Deze bemerkingen zullen worden opgevolgd bij de volgende beleidsrapporten.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en in het bijzonder de artikelen 260 tot en met 262.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, en in het bijzonder de artikelen 17 tot en met 26.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, en in het bijzonder de artikelen 2 tot en met 4.
E-mail d.d. 18 oktober 2021 van agentschap binnenlands bestuur afdeling lokale financiën m.b.t. tot het besluit van de gouverneur over de jaarrekening 2020 van de gemeente en het OCMW As.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2020 van en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van As.
Er wordt een kleine toelage toegekend aan deze vereniging om tussen te komen in hun diverse uitgaven voor het dienstjaar 2021.
Art. 9 van de wet 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen dat zegt dat deze wet niet van toepassing is op de toelagen met een waarde minder dan 50 000 frank verleend door de, in art. 1,1°, bedoelde verstrekkers, behalve dat dezen het recht hebben om aan de trekkers van die toelagen de door deze wet voorgeschreven verplichtingen geheel of gedeeltelijk op te leggen onverminderd de verplichtingen volgend uit die bepalingen van de artikelen 3 en 7, eerste lid 1°, die in elk geval dwingend zijn.
Ondersteuning van onderstaande verenigingen voor het jaar 2021 door het toekennen van een gemeentelijk toelage.
De Gemeenteraad keurt goed om aan onderstaande verenigingen met een sociale inslag volgende toelagen toe te kennen voor het dienstjaar 2021.
Verenigingen vermeld onder de economische code SOCIALE HULP EN GEZINSVOORZIENINGEN - toelagen aan liefdadigheidsinstellingen met sociale kenmerken - art. 2018/649300/4/0160
Verenigingen vermeld onder de economische code SOCIALE HULP EN GEZINSVOORZIENINGEN - toelagen welzijnondersteunende verenigingen - art. 2018/6493000/4/0909
De begunstigde verenigingen zijn op straffe van gehele terugbetaling van het toegekende bedrag, gehouden deze toelage aan te wenden voor de diverse uitgaven van hun vereniging.
Tegen deze beslissing kan een beroep ingesteld door een schriftelijke bezwaar te richten aan het college van burgemeester en schepenen, Dorpsstraat 1 bus 1, 3665 As. Je beschikt daarvoor over een termijn van dertig kalenderdagen, die ingaat op de dag nadat je deze beslissing hebt ontvangen. Indien je niet akkoord bent met het antwoord of geen antwoord ontvangt, kan je een beroep instellen bij de beroepsinstantie inzake de openbaarheid van bestuur (openbaarheid@vlaanderen.be of departement Kanselarij en Bestuur, Havenlaan 88, bus 20, 1000 Brussel. Je beschikt daarvoor over een termijn van dertig kalenderdagen, die ingaat op de dag nadat je deze beslissing hebt ontvangen.”
Door het decreet wordt éénmalig aan de gemeenten de mogelijkheid gegeven om, als ruggensteun in de COVID-19-periode, de vergunde exploitanten financieel tegemoet te komen met een gehele of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave van de belasting of retributie die ze op basis van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg (oude VVB-vergunning) of het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer (vergunning IBP) moeten betalen voor het aanslagjaar 2021.
In het besluit is geen sprake van de retributie van 20 euro voor de bestuurderspas. Deze zal de gemeente moeten innen.
Het Vlaams Parlement keurde op 14 juli 2020 het decreet over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis goed.
Het artikel 3 van het retributiereglement voor individueel bezoldigd personenvervoer, goedgekeurd door de gemeenteraad van 30 januari 2020, als volgt te wijzigen:
"Voor een periode ingaand op 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2025 is een jaarlijkse retributie verschuldigd voor het individueel bezoldigd personenvervoer."
Voor de retributie op basis van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer wordt voor het aanslagjaar 2020 vrijstelling verleend. Indien de belastingplichtige de retributie reeds betaald heeft, zal deze volledig teruggestort worden.
Voor de belasting op basis van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg (Vergunning VVB) wordt voor het aanslagjaar 2020 vrijstelling verleend. Indien de belastingplichtige de belasting reeds betaald heeft, zal deze volledig teruggestort worden.
Het tijdelijk project in het basisonderwijs vanaf schooljaar 2005-2006 waarbij projectscholen een eigen beleid kunnen voeren betreffende vervangingen van korte afwezigheden van personeelsleden aangesteld in een wervingsambt van het bestuurs- en onderwijzend personeel in functie van eigen lokale noden en prioriteiten,
Er worden vervangingseenheden toegekend, die aangewend kunnen worden aangewend op voorwaarde dat een convenant werd afgesloten tussen de betrokken schoolbesturen en minstens één vakorganisatie.
Het schoolbestuur maakt deel uit van de scholengemeenschap “Maas en Kempen” nr. 122283, gevormd door de schoolbesturen van As, Dilsen-Stokkem, Lanaken en Maasmechelen.
Artikelen 2 §1, 6, 7 en 8 van het decreet van 6 juli 2001betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
Artikel 144bis van de nieuwe gemeentewet dat de mogelijkheid biedt om tijdelijke arbeid toe te staan en de voorwaarden voor het terbeschikkingstelling van werknemers bepaalt.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 2005-01-27 tot invoering van een tijdelijk project betreffende vervangingen van korte afwezigheden, bedrijfsstages en mentorschap.
De ministeriële omzendbrief Pers/2005/23 van16 november 2005: Vervangingen van korte afwezigheden in het basis- en secundair onderwijs.
Het akkoord tussen het beheerscomité en de representatieve vakorganisatie(s) van 1 september 2019.
Het protocol van akkoord van 25 augustus 2021.
Om korte afwezigheden op te vangen binnen het basisonderwijs is er een convenant korte vervangingen opgemaakt.
De gemeenteraad keurt de verlenging van het convenant voor vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs tijdens het schooljaar 2021-2022 goed.
Protocol van Aboc en schoolraad waarbij deze zich akkoord verklaren met voorgesteld professionaliseringsbeleid, ondertekend op 19 oktober 2021.
Het voorstel van het nieuw professionaliseringsbeleid van de gemeentelijke basisschool voor schooljaar 2021 -2022.
De gemeenteraad keurt het professionaliseringsbeleid van de gemeentelijke basisschool voor het schooljaar 2021-2022 goed.
Protocol van Aboc en schoolraad waarbij deze zich akkoord verklaren met voorgesteld professionaliseringsplan, ondertekend op 19 oktober 2021.
Het voorstel van het nieuw professionaliseringsplan van de gemeentelijke basisschool voor schooljaar 2021 -2022.
De gemeenteraad keurt het professionaliseringsplan van de gemeentelijke basisschool voor het schooljaar 2021-2022 goed.
Protocol van Aboc waarbij deze zich akkoord verklaren met voorgesteld de nieuwe afspraken betreffende functiebeschrijving en evaluatie , ondertekend op 19 oktober 2021.
Het voorstel van de nieuwe afspraken betreffende functiebeschrijving en evaluatie van de gemeentelijke basisschool.
De gemeenteraad keurt de nieuwe afspraken betreffende functiebeschrijving en evaluatie van de gemeentelijke basisschool goed.
1. Er werd een voorstel uitgewerkt voor herziening van de huurprijzen.
Basisprincipes die hierbij werden gehanteerd:
Het voorstel werd afgetoetst bij de betrokken diensten (nl. op de impact voor verhuurders en inkomsten uit zaalverhuur) alsook bij de adviesraden en er werd met hun opmerkingen rekening gehouden.
2. Verder werd een uniform huurreglement uitgewerkt, dat als basis kan dienen voor zaalverhuur voor alle vrijetijdslocaties. Het zaalverhuur in de sporthal valt hier wel buiten, gelet op de specifieke aard ervan. Hiervoor werd een afzonderlijk reglement opgemaakt, wel zo goed mogelijk afgestemd op het algemene huurreglement.
Principes:
Naar de toekomst toe zal eventueel een nieuwe aanbestedingsprocedure kunnen opgestart om te komen tot één drankenleverancier zodat ook hier uniformiteit kan komen in de prijzen.
We zijn van oordeel dat de uniforme huurregels en het updaten/vereenvoudigen van de huurtarieven zal leiden tot een efficiëntere werking van het zaalverhuur, zeker met oog op de digitalisering via ticketgang.
Wat werd er nog aangepast sinds agendering op de vorige gemeenteraad?
- De huurtarieven van de sporthal: categorie -18jaar vervangen door -19jaar
- De huurtarieven voor GSC, SAS en jeugdhuis: categorie B voorzien van een week/weekend tarief
- Cat. B aangevuld met 'instanties waarmee de gemeente een samenwerkingsovereenkomst heeft' (zodat bv. plantrekkers, DOP, ... ook in de mogelijkheid zijn om een zaal te kunnen huren en aan een voordeliger tarief)
- Vermelding in het reglement van de mogelijkheid voor het aanvragen van een verminderd tarief voor zaalverhuur: "organisaties of verenigingen kunnen een verminderd tarief aanvragen voor zaalverhuur indien het gaat om een vorming, activiteit of evenement georganiseerd ten behoeve van het algemeen welzijn of het maatschappelijk belang, de volksgezondheid of het belang van kwetsbare doelgroepen en niet gericht op winstgevende activiteiten." Het verminderd tarief kan aangevraagd worden via mail aan de bevoegde gemeentelijke dienst. De dienst geeft advies aan het schepencollege, die de uiteindelijke beslissing neemt.
- Vermelding van ingangsdatum nieuwe tarieven: nieuwe tarieven worden toegepast op nieuwe boekingen zaalverhuur vanaf 01/02/2022 voor zalen jeugd en cultuur. Voor de sportaccommodatie met ingang van het nieuwe seizoen.
De gemeenteraad neemt kennis van de nieuwe reglementen inzake zaalverhuur (algemeen reglement en specifiek reglement voor de sportaccommodatie) en keurt deze reglementen goed.
De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel inzake aanpassing van de huurtarieven voor het zalenverhuur en keurt deze goed.
De gemeenteraad is akkoord dat de nieuwe tarieven zaalverhuur worden toegepast op zaalreservaties vanaf 1 februari 2022 voor de accommodatie jeugd en cultuur en met ingang van het nieuwe sportseizoen voor de accommodatie sport.
Algemeen
Vanuit Zutendaal en As wordt voorgesteld om het grootste aandeel van de subsidiemiddelen in te zetten voor het aantrekken van externe expertise inzake outreach en dit via een samenwerking met RIMO Limburg.
RIMO Limburg voorziet voor de uitvoering van het project een opbouwwerker met een inzet van 0,2 VTE gedurende 6 maanden.
Deze opbouwwerker wordt omkaderd door een teamcoördinator vanuit RIMO, die instaat voor de coaching en ondersteuning van de medewerker.
Er werd inmiddels een ontwerpovereenkomst opgesteld door RIMO omtrent de afspraken die met de lokale besturen werden voorafbesproken.
Duur overeenkomst
1 december 2021 tot 30 juni 2022
Het doel van het project
1) Bruggen slaan tussen kwetsbare gezinnen en de netwerkpartners van het Huis van het Kind. Bruggen tussen noden en aanbod, en dit zowel vanuit het individueel gezin, als op structureel niveau. Daarnaast brengt RIMO Limburg haar expertise rond outreachend werken binnen bij de gemeentelijke diensten.
2) Bruggen slaan tussen kwetsbare gezinnen en netwerkpartners.
3) In nauwe samenwerking met de gemeente As en de netwerkpartners binnen het Huis van het Kind:
=> RIMO Limburg koppelt de opgespoorde drempels terug naar de netwerkpartners binnen het Huis van het Kind, die op hun beurt drempelverlagend aan de slag kunnen gaan.
4) Expertise binnenbrengen over outreachend werken
Financiële regeling
Het lokaal bestuur verstrekt voor de uitvoering van bovenstaande opdracht een toelage aan RIMO Limburg ten bedrage van 7.629,60 euro .
Dit bedrag wordt als een toelage verstrekt aan RIMO Limburg, waarvan de uitbetaling gebeurt op basis van een schuldvordering van RIMO Limburg aan het lokaal bestuur in december 2021.
Engagement gemeente As
Het lokaal bestuur engageert zich bij de uitvoering van deze overeenkomst tot:
Het lokaal bestuur voorziet daarnaast ook in andere vormen van ondersteuning, vb. gratis ter beschikking stellen van gemeentelijke accommodaties, vervoer, uitleenmaterialen, afvalophaling, de opbouwwerker mag gebruik maken van de gemeentelijke drukker, …
In onderling overleg worden afspraken gemaakt over de modaliteiten van deze extra ondersteuning.
Op basis van het MB van 14.04.2021 wordt aan enkele Huizen van het Kind een eenmalige projectsubsidie toegekend voor het bieden van outreachende ondersteuning ter versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. Zie bijlage voor dit ministerieel besluit.
De outreachende ondersteuning moet lokaal worden ingebed in het bestaande aanbod, dicht bij de leefwereld van de gezinnen, het bestaand aanbod moet worden versterkt. Het aanbieden van ondersteunende activiteiten moet gecombineerd worden met het aanbieden van of toeleiden naar zinvolle vrijetijdsactiviteiten die inzetten op weerbaarheid, ontspanning, rust en welbevinden.
Binnen het werkingsgebied van vzw PAS met de Huizen van het Kind Genk, As en Zutendaal ontvangt elk Huis van het Kind een bedrag van 11.111,11 euro.
Er vond overleg plaats met de 3 gemeenten die de subsidie toegewezen kregen. Het verslag hiervan is ook te lezen in bijlage.
Binnen alle drie de gemeenten bestond al een of andere vorm van mobiel spel- en ontmoetingsaanbod. Een dergelijk initiatief kan voor gezinnen met jonge kinderen een eerste manier van kennismaken met het aanbod van een huis van het kind en het moment kan gecapteerd worden om in buurten, wijken, .. heel toegankelijk contacten te leggen met ouders en hen te informeren, door te verwijzen, toe te leiden naar voor hen interessante instanties/vrijetijdsbesteding/...
De subsidiemiddelen zouden volgens de drie gemeenten ingezet kunnen worden om het mobiel speelaanbod te opwaarderen. Er werd echter vastgesteld dat de lokale besturen van As en Zutendaal zelf niet over de nodige expertise beschikken op vlak van outreachende werking om het mobiel speelaanbod ook "uit te baten" en een bredere omkadering te kunnen geven zodat er vanuit het mobiel speelaanbod ook gewerkt kan worden aan het tegengaan van onderbescherming, minirechtenonderzoek, ...
Daarom wensten beide gemeenten de handen in elkaar te slaan om op zoek te gaan naar externe partners om hierbij te ondersteunen.
De vraag werd voorgelegd aan gespecialiseerde organisaties/partners of zij tijdelijk een medewerker zouden kunnen afvaardigen vanuit hun organisatie om mee de schouders te zetten onder dit project, met name aan vzw PAS, RIMO Limburg, de Plan-Trekkers en het CAW. Ook de voorwaarden voor een mogelijke samenwerking werden besproken.
Er werd tot de conclusie gekomen dat het aanbod van RIMO Limburg het meest passend was voor dit project.
Kort verslag van de gesprekken:
Om deze redenen wensen we de samenwerkingsovereenkomst met Rimo Limburg formeel ter goedkeuring voor te leggen.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met RIMO Limburg met als voorwerp de outreachende werking huis van het kind As goed.
De gemeenteraad geeft een delegatie van ondertekening aan Burgemeester Tom Seurs en aan Algemeen Directeur Wendy Peeters voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met RIMO Limburg met als voorwerp de outreachende werking huis van het kind As.
De gemeente As stimuleert de uitbreiding en versterkt de mogelijkheden tot vrijwillige realisatie van sociale woningen door private actoren op haar grondgebied. Zij draagt er zorg voor dat de woonprojecten op elkaar worden afgestemd. Hiervoor roept zij de lokale woonactoren en welzijnsorganisaties samen voor het lokale woonoverleg waar de planning van sociale woonprojecten wordt besproken.
SVK PRO is een kader om de samenwerking tussen sociale verhuurkantoren en investeerders te faciliteren. Met als doel de investeringsbereidheid van ontwikkelaars om nieuwe woningen te bouwen, die ze voor een lange periode (18 jaar) verhuren aan een sociaal verhuurkantoor, te stimuleren.
De VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen) is de aanbestedende overheid en treedt op als aankoopcentrale voor de SVK’s. Deze SVK’s bezorgen hiervoor een lastgeving en behoefteanalyse (namelijk in welke gemeentes ze hoeveel woningen willen) aan de VMSW.
De procedure verloopt in vier fasen:
Fase 1: de Het BVR van 8 februari 2019 tot versterking van de SVK-werking, artikel 10 bepaalt dat de gemeente een lokale woontoets moet uitvoeren over de door de SVK geleverde behoeftepeiling om bijkomende woningen in te huren.
De lokale woontoets moet gebeuren binnen een periode van 30 kalenderdagen na bespreking van de behoeftebepaling op het lokaal woonoverleg. Als de gemeenten geen tijdige beslissing neemt, wordt het project geacht te passen binnen gemeentelijk beleid.
Binnen de SVK-procedure kan men zelf in gesprek gaan met de private initiatiefnemers om nadien een overeenkomst af te sluiten. Hierbij kan de behoeftebepaling ook nog aangepast worden. Het lokaal woonoverleg moet deze aangepaste behoeftebepaling wel bekrachtigen.
Tijdens het lokaal woonoverleg op 15 september 2021 werd zowel de deelname aan SVK PRO als de behoeftebepaling toegelicht door SVK Het Scharnier.
De alleenstaande kandidaat-huurders vormen in alle gemeenten de grootste groep. Het SVK wil zeker in haar globaal patrimonium een aanbod voorzien voor deze alleenstaanden en koppels (die in aanmerking komen voor een woongelegenheid met 1 slaapkamer) en doen dit nu ook al.
Aangezien er binnen SVK PRO geen mogelijkheid is om deze spreiding als voorwaarde te stellen in het keuzeformulier en het risico zeer reëel is dat dergelijk geconcentreerd aanbod gedaan wordt, kiest het SVK ervoor om binnen het SVK PRO te kiezen voor huizen of duplexen met 2, 3 en 4 slaapkamers. Voor deze doelgroep is het immers ook heel moeilijk om een gepast aanbod te vinden enerzijds, en zijn de wachtlijsten erg lang.
SVK Het Scharnier kiest binnen de behoeftebepaling voor 15 eenheden voor huizen of duplexen met 2 (max.580 €) ,3 (max. 670€) of 4 slaapkamers (700€). Omwille van de woonnood zou het SVK ook graag een aanbod voorzien voor alleenstaanden en koppels. Het bestuur is zich via SVK Pro bewust van het risico op concentratie en overlast, en wenst voor dit type liever niet in te dienen.
Het voorstel tot deelname aan SVK Pro en behoeftebepaling wordt duidelijk omschreven in het verslag van het lokaal woonoverleg. De leden van het lokaal woonoverleg leverden hiervoor gunstig advies. Als bijlage is het verslag van het lokaal woonoverleg en de behoeftebepaling toegevoegd.
Door deze aanvraag beoordeelt het schepencollege (binnen de 30 dagen) of deze deelname aan SVK PRO en de voorgestelde behoeftebepaling past binnen de gemeentelijke beleidsvisie. SVK Het Scharnier wordt hierover op de hoogte gebracht.
De gemeenteraad keurt deze samenwerking goed.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het Besluit van de Vlaamse Regering dd. 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, boek 4, deel 2, afdeling 5, artikel 4.46 Behoeftebepaling van sociale verhuurkantoren in het kader van een SVK Pro-oproep.
Het BVR van 8 februari 2019 tot versterking van de SVK-werking, artikel 10 bepaalt dat de gemeente een lokale woontoets moet uitvoeren over de door de SVK geleverde behoeftepeiling om bijkomende woningen in te huren.
De lokale woontoets moet gebeuren binnen een periode van 30 kalenderdagen na bespreking van de behoeftebepaling op het lokaal woonoverleg. Als de gemeenten geen tijdige beslissing neemt, wordt het project geacht te passen binnen gemeentelijk beleid.
De gemeenteraad gaat akkoord met de deelname aan SVK Pro.
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgelegde behoeftepeiling van SVK Het Scharnier.
De Watergroep vraagt op de volgende vergadering (14 of 15 december) van het aandeelhoudersbestuur drinkwater het advies van gemeente As omtrent de statuten en het intern reglement van de gezamenlijke dochteronderneming die ze willen oprichten met FARYS/TMVW.
Ze verwijzen daarbij naar het document dat gepresenteerd werd op de aandeelhoudersvergaderingen drinkwater waarin de studie naar de samenwerkingsopportuniteiten en de conclusies (PDF) hebben toegelicht (presentatie in bijlage).
De gemeenteraad verleent positief advies omtrent de oprichting van de gezamenlijke dochteronderneming van De Watergroep en Farys|TMVW en omtrent de statuten en het intern reglement van de gezamenlijke dochteronderneming van De Watergroep en Farys|TMVW;
De vertegenwoordiger van de gemeente As, Lisa lambrigts wordt gemandateerd om op de vergadering van het aandeelhoudersbestuur Drinkwater van De Watergroep (14 of 15 december 2021) haar stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.
De Gemeenteraad dient de vernieuwing van de statuten goed te keuren.
In 2020 werden de statuten van Projectvereniging Midden-Limburg neergelegd. Met de naamswijziging naar ECRU, moet hetzelfde proces doorlopen worden.
Naast deze naamswijziging, gebeurt er binnen Hoofdstuk 2 van de statuten ook een inhoudelijke wijziging, m.b.t. de samenstelling van de raad van bestuur (Art. 6 - paragraaf 3). In de huidige versie van de statuten wordt aangegeven dat de schepenen bevoegd voor cultuur stemgerechtigd lid zijn en dat er per gemeente een afgevaardigde met raadgevende stem wordt aangeduid. Hieraan werd het volgende toegevoegd: Naast de schepenen bevoegd voor cultuurbeleid en de afgevaardigden met raadgevende stem, zetelt er per deelnemende gemeente ook een betrokken ambtenaar in de raad van bestuur. Deze laatste heeft enkel een raadgevende stem.
De Gemeenteraad keurt de wijziging van de statuten van Projectvereniging ECRU m.b.t. de naamswijziging goed.
De Gemeenteraad keurt de wijziging van de statuten van Projectvereniging ECRU goed m.b.t. het aanduiden per gemeente van een afgevaardigde ambtenaar met raadgevende stem.
De Gemeenteraad geeft een delegatie van ondertekening aan Burgemeester Tom Seurs en aan Algemeen Directeur Wendy Peeters voor de ondertekening van de nieuwe statuten van Projectvereniging ECRU.
Het personeel zal geen extra dagen verlof moeten inzetten om de brugdagen in te vullen. Na goedkeuring voorstel door het college van burgemeester en schepenen werd het voorstel ter kennis gegeven aan de vakbonden.
Artikel 236§1 van de lokale rechtspositieregeling dat zegt dat het personeelslid betaalde vakantie heeft op de volgende feestdagen: 1 januari, paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag, pinkstermaandag, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november en 25 december. Deze lijst werd aangevuld door drie extra feestdagen, vastgelegd in de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel van As op: 2 januari, 2 november en 26 december.
Artikel 236§2 wanneer een feestdag samenvalt met een zaterdag of een zondag dan wordt deze dag vervangen door een andere dag, bepaald door de raad.
Protocol van bijzonder overlegcomité van 5 november 2021 waarbij er kennis werd gegeven voor het inzetten van deze compensatiedagen.
In 2022 vallen 1 januari (nieuwjaar - zaterdag), 2 januari (tweede nieuwjaarsdag - zondag), 1 mei (Feest van de arbeid - zondag) en 25 december (Kerstmis - zondag) in een weekend. Deze dagen zullen vervangen worden door een andere dag, die door de gemeenteraad bepaald wordt.
In 2022 zijn er 3mogelijke brugdagen, het schepencollege stelt voor om onderstaande dagen in te zetten als compensatiedagen:
De gemeenteraad keurt de verlofplanning voor 2022, integraal bij het besluit opgenomen, goed.
De gemeenteraad keurt onderstaande uitzondering op de algemene verlofplanning goed:
BKO
Collectieve sluiting van maandag 25 juli 2022 tot en met 7 augustus 2022.
Onderwijs
Technische dienst
Collectieve sluiting tussen kerst en Nieuwjaar. (27 - 28 -29 -30 december 2022)
De vervangingsdagen voor feestdagen die samenvallen met een zaterdag of zondag in 2022 zijn ter kennisgeving, voorgelegd aan de vakbonden en aan het college van burgemeester en schepenen.
De verantwoordingsstukken en de toelichtende nota's betreffende de punten vermeld op de agenda van de gewone vergadering d.d. 16 december 2021 van de Algemene Vergadering.
De gemeente As is deelnemer van de IGL.
Er zijn geen bezwaren voor handen om de goedkeuring van de agenda te weigeren.
HJet Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen;
Artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de IGL.
De oproepingsbrief van 25 oktober 2021 voor de gewone vergadering van de Algemene vergadering van de IGL op 16 december 2021 om 18 uur met volgende agendapunten:
Deze vergadering vindt plaats in de refter van ons activiteitencentrum IGL _ Ter Heide, Klotstraat 125 te 3600 Genk. De vergadering zal worden georganiseerd rekening houdend met de dan geldende covid-19-maatregelen.
De gemeenteraad keurt de agenda van de gewone vergadering d.d. 16 december 2021 van de Algemene Vergadering van IGL goed.
De vertegenwoordiger of bij belet de plaatsvervanger wordt gemandateerd om op de vergadering (of op iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen zoals vermeld in het artikel 1 en verder al het nodige te doen voor afwerking van de volledige agenda.
Het College van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan IGL.
Limburg.net is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van het Decreet over Lokaal Bestuur van 22/12/17 (verder ‘DLB’).
Het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net.
Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de agenda te weigeren.
De statuten van Limburg.net (verder ‘de Statuten’).
De beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 13 oktober 2021 tot goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van Limburg.net van woensdag 15 december 2021 om 18.30 uur, met volgende agendapunten:
De agendapunten van de algemene vergadering van woensdag 15 december 2021 van de Opdrachthoudende Vereniging Limburg.net worden goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de Opdrachthoudende Vereniging middels het bezorgen van een afschrift in tweevoud aan Limburg.net.
Er werden tijdens de vergadering geen opmerkingen gemaakt over de redactie van het zittingsverslag van de vorige gemeenteraadszitting.
Zittingsverslag van de gemeenteraad van 21 oktober 2021.
De gemeenteraad keurt het zittingsverslag van de openbare zitting van 21 oktober 2021 goed.
De gemeenteraad keurt de notulen van de openbare zitting van 21 oktober 2021 goed.