Algemeen
Vanuit Zutendaal en As wordt voorgesteld om het grootste aandeel van de subsidiemiddelen in te zetten voor het aantrekken van externe expertise inzake outreach en dit via een samenwerking met RIMO Limburg.
RIMO Limburg voorziet voor de uitvoering van het project een opbouwwerker met een inzet van 0,2 VTE gedurende 6 maanden.
Deze opbouwwerker wordt omkaderd door een teamcoördinator vanuit RIMO, die instaat voor de coaching en ondersteuning van de medewerker.
Er werd inmiddels een ontwerpovereenkomst opgesteld door RIMO omtrent de afspraken die met de lokale besturen werden voorafbesproken.
Duur overeenkomst
1 december 2021 tot 30 juni 2022
Het doel van het project
1) Bruggen slaan tussen kwetsbare gezinnen en de netwerkpartners van het Huis van het Kind. Bruggen tussen noden en aanbod, en dit zowel vanuit het individueel gezin, als op structureel niveau. Daarnaast brengt RIMO Limburg haar expertise rond outreachend werken binnen bij de gemeentelijke diensten.
2) Bruggen slaan tussen kwetsbare gezinnen en netwerkpartners.
3) In nauwe samenwerking met de gemeente As en de netwerkpartners binnen het Huis van het Kind:
=> RIMO Limburg koppelt de opgespoorde drempels terug naar de netwerkpartners binnen het Huis van het Kind, die op hun beurt drempelverlagend aan de slag kunnen gaan.
4) Expertise binnenbrengen over outreachend werken
Financiële regeling
Het lokaal bestuur verstrekt voor de uitvoering van bovenstaande opdracht een toelage aan RIMO Limburg ten bedrage van 7.629,60 euro .
Dit bedrag wordt als een toelage verstrekt aan RIMO Limburg, waarvan de uitbetaling gebeurt op basis van een schuldvordering van RIMO Limburg aan het lokaal bestuur in december 2021.
Engagement gemeente As
Het lokaal bestuur engageert zich bij de uitvoering van deze overeenkomst tot:
Het lokaal bestuur voorziet daarnaast ook in andere vormen van ondersteuning, vb. gratis ter beschikking stellen van gemeentelijke accommodaties, vervoer, uitleenmaterialen, afvalophaling, de opbouwwerker mag gebruik maken van de gemeentelijke drukker, …
In onderling overleg worden afspraken gemaakt over de modaliteiten van deze extra ondersteuning.
Op basis van het MB van 14.04.2021 wordt aan enkele Huizen van het Kind een eenmalige projectsubsidie toegekend voor het bieden van outreachende ondersteuning ter versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. Zie bijlage voor dit ministerieel besluit.
De outreachende ondersteuning moet lokaal worden ingebed in het bestaande aanbod, dicht bij de leefwereld van de gezinnen, het bestaand aanbod moet worden versterkt. Het aanbieden van ondersteunende activiteiten moet gecombineerd worden met het aanbieden van of toeleiden naar zinvolle vrijetijdsactiviteiten die inzetten op weerbaarheid, ontspanning, rust en welbevinden.
Binnen het werkingsgebied van vzw PAS met de Huizen van het Kind Genk, As en Zutendaal ontvangt elk Huis van het Kind een bedrag van 11.111,11 euro.
Er vond overleg plaats met de 3 gemeenten die de subsidie toegewezen kregen. Het verslag hiervan is ook te lezen in bijlage.
Binnen alle drie de gemeenten bestond al een of andere vorm van mobiel spel- en ontmoetingsaanbod. Een dergelijk initiatief kan voor gezinnen met jonge kinderen een eerste manier van kennismaken met het aanbod van een huis van het kind en het moment kan gecapteerd worden om in buurten, wijken, .. heel toegankelijk contacten te leggen met ouders en hen te informeren, door te verwijzen, toe te leiden naar voor hen interessante instanties/vrijetijdsbesteding/...
De subsidiemiddelen zouden volgens de drie gemeenten ingezet kunnen worden om het mobiel speelaanbod te opwaarderen. Er werd echter vastgesteld dat de lokale besturen van As en Zutendaal zelf niet over de nodige expertise beschikken op vlak van outreachende werking om het mobiel speelaanbod ook "uit te baten" en een bredere omkadering te kunnen geven zodat er vanuit het mobiel speelaanbod ook gewerkt kan worden aan het tegengaan van onderbescherming, minirechtenonderzoek, ...
Daarom wensten beide gemeenten de handen in elkaar te slaan om op zoek te gaan naar externe partners om hierbij te ondersteunen.
De vraag werd voorgelegd aan gespecialiseerde organisaties/partners of zij tijdelijk een medewerker zouden kunnen afvaardigen vanuit hun organisatie om mee de schouders te zetten onder dit project, met name aan vzw PAS, RIMO Limburg, de Plan-Trekkers en het CAW. Ook de voorwaarden voor een mogelijke samenwerking werden besproken.
Er werd tot de conclusie gekomen dat het aanbod van RIMO Limburg het meest passend was voor dit project.
Kort verslag van de gesprekken:
Om deze redenen wensen we de samenwerkingsovereenkomst met Rimo Limburg formeel ter goedkeuring voor te leggen.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met RIMO Limburg met als voorwerp de outreachende werking huis van het kind As goed.
De gemeenteraad geeft een delegatie van ondertekening aan Burgemeester Tom Seurs en aan Algemeen Directeur Wendy Peeters voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met RIMO Limburg met als voorwerp de outreachende werking huis van het kind As.