In principe zou men onmiddellijk kunnen overgaan tot de toepassing van de procedure van ontruiming van niet-geconcedeerde begravingen, zoals deze in het decreet op de begraafplaatsen voorzien is. Concreet betekent dit dat de monumenten van de niet-geconcedeerde begravingen, na een termijn van 10 jaar, onmiddellijk kunnen verwijderd worden.
Omdat het beleid rekening wil houden met de emotionele aspecten van de nabestaanden en hen ook rechtszekerheid wil bieden in de toekomst, is een ander voorstel uitgewerkt.
Het is alsnog de bedoeling om, voor de niet-geconcedeerde begravingen een procedure van ontruiming op te starten, maar daarnaast krijgen de betrokken nabestaanden de mogelijkheid om retro-actief de omvorming naar een concessie aan te vragen.
De aanvraag tot concessie wordt gekoppeld aan een aanvraag tot ontgraving en herbegraving op een andere locatie van dezelfde begraafplaats.
Hierdoor kunnen eventueel bijkomende concessies verleend worden tot een maximum van 4 personen.
De kosten van de aanvrager zijn:
De procedure wordt gefaseerd opgestart. In een eerste fase worden de percelen aangepakt, waarin de laatste begraving is uitgevoerd voor 1970.
In deze procedure wordt rekening gehouden met de bepalingen van het nieuwe huishoudelijk reglement.
De aanvragen tot de omvorming van de niet-geconcedeerde begraving kunnen ingediend worden van 1 oktober 2020 tot 30 september 2021. De graven en eventueel de stoffelijke overschotten worden na deze termijn verwijderd.
Het is de bedoeling om de vrijgekomen ruimte te gebruiken voor het nieuwe concept.
De gemeenteraad keurt de procedure duidelijkheid en rechtszekerheid voor iedereen op de begraafplaatsen van As en Niel-bij-As goed.