In het meerjarenplan 2020-2025 is een beleidsdoelstelling opgenomen m.b.t. het duurzaam, evenwichtig en transparant financieel beleid van gemeente As. In het kader daarvan stelt de gemeente zich tot doel een evenwichtige basisfinanciering te hanteren via fiscaliteit en algemene fondsen. De gemeente wenst dit o.m. te realiseren aan de hand van een evenwichtig belasting- en retributiebeleid en kwaliteitsvol beheer van alle lokale belasting- en retributiereglementen.
De gemeente As wil verkrotting en verwaarlozing van gebouwen en woningen op het grondgebied van de stad bestrijden en voorkomen. Door de wetswijziging van 19 april 2014 is het mogelijk om opcentiemen te heffen op gewestbelastingen die op het kadastraal inkomen gebaseerd zijn. De gemeente As kiest voor het heffen van 50 opcentiemen.
De budgetnoodwendigheden en de financiële toestand van de Gemeente As bepalen dat het aangewezen om dit belastingreglement in te voeren.
Gemeente As heeft geen eigen gemeentelijk heffingsreglement op ongeschikt of onbewoonbaar verklaarde woningen. Daardoor mag zij opcentiemen heffen op de gewestelijke heffing. Deze werkwijze is voordeliger voor de gemeente As. De aspecten van invordering en bezwaren gebeuren door het Vlaams Gewest, waardoor dit geen enkele extra taakbelasting betekent. Het heffen van opcentiemen betekent ook een extra inkomst voor de gemeente voor de geleverde inspanningen in het kader van haar woningkwaliteitsbeleid. De gemeente As heeft immers geen eigen heffingsreglement op ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaarde woningen, waardoor ze zonder opcentiemen geen inkomst haalt uit deze gewestelijke heffing. Ze draagt hier echter wel aan bij in aanzienlijke mate, aangezien de gemeente vooronderzoeken opstart in het kader van de procedure ongeschikt/onbewoonbaar verklaring en zowel huurders als eigenaars begeleidt. De gemeente As heeft op die manier een extra drukkingsmiddel om de woningeigenaars van een onbewoonbaar of ongeschikt verklaarde woning aan te manen de gebreken weg te werken binnen een jaar na het nemen van het besluit van de burgemeester.
Grondwet, artikels 170 en 173.
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.
Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.
Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, titel 2, hoofdstuk 5 en artikel 3.1.0.0.4.
Besluit van de Vlaamse Regering van 20 december 2013 houdende de uitvoering van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013.
Decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996, hoofdstuk VIII, afdeling 2.
Besluit van de Vlaamse Regering van 2 april 1996 betreffende de heffing ter bestrijding van de leegstand en de verkrotting van gebouwen en/of woningen.
Decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 betreffende de woningkwaliteitsbewaking (Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2021, met uitzondering van artikel 39, dat al in werking treedt op 1 januari 2020.)
Arrest van het Hof van Cassatie van 24 mei 2012.
Wet van 19 april 2014 tot wijziging van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, inzake de vestiging van aanvullende belastingen op gewestbelastingen.
De gemeenteraad stelt het belastingreglement inzake de opcentiemen op de door het Vlaams Gewest geheven heffing ter bestrijding van verkrotting van gebouwen en/of woningen voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025 vast.
Voor de aanslagjaren 2020-2025 wordt ten behoeve van de gemeente As, 50 opcentiemen geheven op de gewestelijke heffing op ongeschikt en onbewoonbaar verklaarde panden en woningen.
Deze opcentiemen zullen geïnd worden door de Vlaamse Belastingdienst en doorgestort worden aan de gemeente As.