Om praktische redenen is een ondertekeningdelegatie, uitgezonderd voor notulen van de gemeenteraad, aangewezen voor overeenkomsten en authentieke aktes van aan- of verkoop, erfpacht, opstal, voortspruitend uit raadsbesluiten, die moeten ondertekend worden.
Artikel 281 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat zegt dat de voorzitter van de gemeenteraad zijn bevoegdheid tot ondertekening kan opdragen aan een of meer leden van de gemeenteraad, tenzij die bevoegdheid betrekking heeft op de ondertekening van de notulen en het zittingsverslag, vermeld in artikel 277. Hij doet dat schriftelijk via een informatiedrager naar keuze. Die opdracht kan op elk moment worden herroepen. Het gemeenteraadslid aan wie de opdracht is gegeven, vermeldt die opdracht bij zijn handtekening.
Het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad, Kathleen De Cleene, waarbij zij met onmiddellijke ingang na de kennisname door de gemeenteraad van 19 januari 2023, de bevoegdheid tot ondertekening van overeenkomsten en authentieke aktes van aan- of verkoop, erfpacht, opstal, voortspruitend uit gemeenteraadsbesluiten, delegeert aan de burgemeester of ingeval van diens afwezigheid aan de collegeleden.
De raad neemt kennis van het besluit van de voorzitter van de gemeenteraad, Kathleen De Cleene, waarbij zij met onmiddellijke ingang na de kennisname door de gemeenteraad van 19 januari 2023, de bevoegdheid tot ondertekening van overeenkomsten en authentieke aktes van aan- of verkoop, erfpacht, opstal, voortspruitend uit gemeenteraadsbesluiten, delegeert aan de burgemeester of ingeval van diens afwezigheid aan de collegeleden.
Op verzoek van de Projectvereniging Ecru en conform de statuten van de Projectvereniging Ecru 2020-2025 (artikel 6), moet er naast de aanstelling van een stemgerechtigd lid per gemeente/stad, ook een raadgevend (adviserend) lid aangesteld worden door de gemeenteraad. Dit raadgevend lid is niet stemgerechtigd en moet komen uit een partij die niet vertegenwoordigd wordt in het college van burgemeester en schepenen.
De gemeenteraadsbeslissing van 18 november 2021 waarbij goedkeuring werd gegeven voor de verlenging van deelname aan de projectvereniging Ecru voor de volgende beleidsperiode 2020-2025 en wijziging van de statuten van de projectvereniging Ecru.
Artikel 6 § 3 van de statuten van de Projectvereniging Ecru over samenstelling van het bestuur: Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan, als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Naast de schepenen bevoegd voor cultuurbeleid en de afgevaardigden met raadgevende stem, wordt er per deelnemende gemeente ook een betrokken ambtenaar uitgenodigd om de raad van bestuur bij te wonen. Deze neemt deel aan de vergadering als deskundige. De algemeen zakelijk coördinator van de projectvereniging en de coördinatoren van beide deelwerkingen zetelen eveneens als deskundigen in de raad van bestuur. De raad van bestuur kan beslissen om externe specialisten uit te nodigen om toelichting te geven tijdens de vergadering.
Artikel 41 §1 4° van het decreet lokaal bestuur: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Op verzoek van de Projectvereniging Ecru en conform de statuten van de Projectvereniging Ecru 2020-2025 (artikel 6), moet er naast de aanstelling van een stemgerechtigd lid per gemeente/stad, ook een raadgevend lid aangesteld worden door de gemeenteraad. Dit raadgevend lid is niet stemgerechtigd en moet komen uit een partij die niet vertegenwoordigd wordt in het college van burgemeester en schepenen.
Jo Santermans, schepen Cultuur en Erfgoed, Bilzerweg 28 te 3665 AS, wordt door de gemeenteraad van As aangeduid als stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de Projectvereniging Ecru.
Jan Baeten wordt door de gemeenteraad van As aangeduid als adviserend afgevaardigde voor de raad van bestuur van de Projectvereniging Ecru.
Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan Projectvereniging Ecru, E. Coppéelaan 87 te 3600 GENK.
Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.
Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor de gemeente een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college/de gemeenteraad.
Volgende vertegenwoordigers moeten aangeduid worden voor de Vervoerregio Limburg:
Deze aanduiding mag op naam of op functie gebeuren.
De vergaderfrequentie van de Vervoerregioraad Limburg bedraagt ongeveer 4 à 5 vergaderingen per jaar en zijn meestal digitaal.
Deze vergaderingen zelf zijn onbezoldigd.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
Het Decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.
De gemeente is bij Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 ingedeeld in de Vervoerregio Limburg.
In de afgelopen legislatuur heeft de Vervoerregio Limburg een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dat plan werd op 11 december 2023 goedgekeurd door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het mobiliteitsplan speelt in op de huidige en toekomstige mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit, legt de link met het ruimtelijk beleid en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor.
De schepen van mobiliteit, Jo Santermans, is de politieke vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregioraad van de Vervoerregio Limburg.
De deskundige mobiliteit is de ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregio Limburg. De ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van werkgroepen bij te wonen.
Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit. Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het secretariaat van de Vervoerregioraad Limburg via vervoerregio.limburg@vlaanderen.be.
De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging s-Lim (hierna kortweg ‘s-Lim’); -
Het bevolkingscijfer van de gemeente bedraagt minder dan 20% bedraagt van het totale aantal inwoners van het werkingsgebied van s-Lim en de inbreng door de gemeente in het vermogen van s-Lim bedraagt minder dan 20% van het totale vermogen van s-Lim;
De gemeente heeft bijgevolg het recht om 1 vertegenwoordiger en 1 plaatsvervanger in de algemene vergaderingen van s-Lim aan te stellen.
Voorgedragen kandidaten vertegenwoordiger:
Voorgedragen kandidaten plaatsvervangend vertegenwoordiger:
De statuten van s-Lim en in het bijzonder op artikel 26 inzake de samenstelling van de algemene vergadering;
Artikel 432 van het DLB bepaalt dat de vertegenwoordigers van de deelnemers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden uit hun leden worden aangewezen.
De gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 en de vernieuwde samenstelling van de gemeenteraad ten gevolge daarvan.
Van zodra de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd, moet ze een beslissing nemen omtrent de aanstelling van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van s-Lim DV voor de periode van de nieuwe legislatuur 2025 - 2030.
Deze beslissing moet uiterlijk tegen midden maart 2025 genomen zijn, om het bestuur rechtsgeldig te kunnen vertegenwoordigen op de Buitengewone Algemene Vergadering van s-Lim DV op 25 maart 2025. Dat is meteen ook de eerste vergadering waarop onze nieuwe vertegenwoordiger wordt verwacht.
Geheime stemming:
Kandidaten vertegenwoordiger:
Kandidaten plaatsvervangend vertegenwoordiger:
Overeenkomstig artikel 26 van de statuten keurt de gemeenteraad de aanstelling van de volgende persoon als afgevaardigde van de gemeente As in de algemene vergadering van s-Lim, goed:
Overeenkomstig artikel 26 van de statuten keurt de gemeenteraad de aanstelling van de volgende persoon als plaatsvervanger van de afgevaardigde van de gemeente As in de algemene vergadering van s-Lim, goed:
Deze aanstellingen blijven gelden voor de duur van de lopende legislatuur 2025 - 2030 of tot andersluidende gemeenteraadsbeslissing.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormeld besluit en verricht onder meer kennisgeving hiervan aan s-Lim, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres infoAV@s-Lim.be.
As maakt deel uit van de toewijzingsraad voor deelwerkingsgebied Oost binnen Wonen in Limburg (WIL). Na de recente verkiezingen voor de nieuwe lokale besturen dient het nieuwe bestuur ook de afgevaardigden binnen de toewijzingsraad opnieuw te bekrachtigen of aan te wijzen.
Elk lokaal bestuur kan één vertegenwoordiger benoemen in deze toewijzingsraad. Het is wenselijk dat deze persoon affiniteit heeft met de doelgroep en een brede visie op het sociaal woonbeleid kan voorleggen. Continuïteit in de vertegenwoordiging wordt sterk aanbevolen. Daarnaast is het verstandig een plaatsvervanger te voorzien, voor het geval dat de aangewezen persoon voor langere tijd afwezig is.
In de zitting van 15 juni 2023 werden volgende personen afgevaardigd tot en met 31 december 2024:
Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (dd 17/11/2021)
Vanaf 1 juli 2023 fusioneerden alle huisvestingsmaatschappijen en sociaal verhuurkantoren in Limburg tot één grote huisvestingsmaatschappij met als benaming 'WIL', wat staat voor 'wonen in Limburg'. Er gaat een bijzonder aandacht uit naar het toewijzingssysteem van de sociale woningen. Vanaf 1 oktober 2023 geldt er een nieuw eenvormig toewijssysteem waarin de bestaande regelgeving voor sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren wordt geïntegreerd. Er wordt een centrale rol toebedeeld aan de toewijzingsraad per werkingsgebied. De toewijzingsraad bestaat onder meer uit één vertegenwoordiger per lokaal bestuur.
Woonmaatschappij 'WIL' vraagt met een mail van 27 november 2024 om opnieuw een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om deel uit te maken van de toewijzingsraad die de woonmaatschappij zal oprichten binnen het deelwerkingsgebied Oost.
De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)
Beleidsmatige opdracht
De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.
Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist.
Operationele opdracht
De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.De gemeenteraad keurt de aanduiding van Dirk Nijs als effectieve vertegenwoordiger om de gemeente As te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij ' Wonen in Limburg' (WIL) binnen het deelwerkingsgebied Oost goed.
De gemeenteraad keurt de aanduiding van Nele Steegmans als plaatsvervangende vertegenwoordiger om de gemeente As te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij ' Wonen in Limburg' (WIL) binnen het deelwerkingsgebied Oost goed.
De gemeente (As, Oudsbergen of Zutendaal) is lid is van de interlokale vereniging Lokaal Woonbeleid GAOZ. Het gaat om een vereniging die tot doel heeft om het lokale woonbeleid te ondersteunen.
Volgens de statuten (zie bijlage) moeten alle mandatarissen aan het begin van de legislatuur opnieuw aangesteld worden.
Het gaat hierbij om:
Voorgedragen kandidaat stemgerechtigd lid voor het beheerscomité
Voorgedragen kandidaat plaatsvervangend stemgerechtigd lid voor het beheerscomité
Het Decreet van 25 mei 2018 betreffende de vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek en tot wijziging van de bijlage bij het decreet van 5 juli 2002 tot vaststelling van de regels inzake de dotatie en de verdeling van het Vlaams Gemeentefonds en de bijlage bij het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.
De werking van de interlokale vereniging ‘ILV lokaal Woonbeleid GAOZ’ (hierna genoemd: ILV lokaal woonbeleid GAOZ), opgericht bij akte op 20 februari 2009. De oprichting kadert in de uitvoering van een project lokaal woonbeleid volgens het subsidiebesluit van 7 augustus 2016 houdende subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 25 mei 2018 houdende de wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2012 houdende bepaling van de erkennings-en subsidievoorwaarden van sociale verhuurkantoren en het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2016 houdende subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid, wat betreft de afstemming op de vrijwillige samenvoeging van gemeenten.
Na de verkiezingen moet er een nieuwe vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor deze vertegenwoordiger vastgesteld worden voor de deelname aan het beheerscomité de interlokale vereniging lokaal woonbeleid GAOZ.
De gemeenteraad stelt Björn Ulenaers als schepen bevoegd voor woonbeleid aan als stemgerechtigd lid binnen het beheerscomité van de interlokale vereniging lokaal woonbeleid GAOZ.
De gemeenteraad raad stelt Tom Seurs aan als plaatsvervangend stemgerechtigd lid binnen het beheerscomité van de interlokale vereniging lokaal woonbeleid GAOZ.
De stemgerechtigde leden van het beheerscomité worden benoemd voor een periode die overeenkomt met de gemeentelijke legislatuur. Alle leden zijn van rechtswege ontslagnemend bij het verlies van hun mandaat.
De uitslag van de geheime stemming voor de afgevaardigde mandataris als stemgerechtigd vertegenwoordiger van de gemeente As in het beheercomité van ILV wijk-werk werkingsgebied GAZ-Houthalen-Helchteren.
Voorgedragen kandidaten afgevaardigde
Voorgedragen kandidaten plaatsvervangend afgevaardigde volmachtdrager:
De betrokken ambtenaar van de gemeente As, Jessica Montes Diaz in het kader van haar functie als deskundige lokale en sociale economie.
Het decreet van 7 juli 2017 waarin de bepalingen inzake wijk-werken en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming zijn omschreven.
Het besluit van de Vlaamse Regering an 7 juli 2017 betreffende wijk-werken.
Het decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerkingen.
De gemeenteraadsbeslissing d.d. 19 oktober 2017 waarbij goedkeuring werd gegeven om een overeenkomst af te sluiten met het werkingsgebied GAOZ-Houthalen-Helchteren voor het wijk-werken .
De gemeenteraadsbeslissing d.d. 22 februari 2018 waarbij de aanstelling van de afgevaardigden ILV wijk-werk GAOZ- Houthalen-Helchteren werd goedgekeurd tot vernieuwing van de gemeenteraad.
De getekende overeenkomst met ingang van 1 januari 2018 betreffende de oprichting van een interlokale vereniging voor de organisatie van het "wijk-werk werkingsgebied GAOZ-Houthalen-Helchteren".
Het getekende addendum waarin overeengekomen werd om de overeenkomst betreffende de oprichting van een interlokale vereniging voor de organisatie van het wijk-werk werkingsgebied GAZ en Houthalen te verlengen tot en met 31 december 2025.
Bij de oprichting van de interlokale vereniging wijk-werken in het werkingsgebied GAZ en Houthalen-Helchteren en in het bijhorende samenwerkingsakkoord is overeengekomen dat de deelnemende gemeenten door één stemgerechtigd lid per gemeente, met name de burgemeester, een schepen bij voorkeur belast met het domein tewerkstelling of een gemeenteraadslid vertegenwoordigd worden in het beheerscomité.
Bij aanvang van de nieuwe legislatuur dient er opnieuw een mandataris en een plaatsvervangend lid in het beheerscomité afgevaardigd te worden.
Geheime stemming:
Kandidaten afgevaardigde:
Kandidaten plaatsvervangend afgevaardigde:
De gemeenteraad keurt de aanstelling van, Jo Santermans, schepen, jo.santermans@as.be, 0477 65 81 97, als afgevaardigd mandataris in het beheerscomité ILV wijk-werken GAZ en Houthalen-Helchteren goed.
De gemeenteraad keurt de aanstelling van Nele Steegmans, voorzitter OCMW, nele.steegmans@as.be, 0477 53 93 97, als plaatsvervangend mandataris in het beheerscomité ILV wijk-werken GAZ en Houthalen-Helchteren goed.
De stemgerechtigde leden van het beheerscomité worden benoemd voor een periode die overeenkomt met de gemeentelijke legislatuur. Alle leden zijn van rechtswege ontslagnemend bij het verlies van hun mandaat.
De uitslag van de geheime stemming voor de afgevaardigde mandataris als stemgerechtigd vertegenwoordiger van de gemeente As in het beheerscomité van ILV wijk-werk werkingsgebied GAZ-Houthalen-Helchteren.
Voorgedragen kandidaten afgevaardigde
Voorgedragen kandidaten plaatsvervangend afgevaardigde volmachtdrager:
Het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de regierol van de gemeenten op vlak van de lokale sociale economie van 26 oktober 2012 en de wijzigingsbeslutien van 26 februari 2016 en 14 september 2018.
De oprichting van de interlokale vereniging sociale economie GAZ.
Bij de oprichting van de interlokale vereniging sociale economie GAZ en de bijbehorende samenwerkingsovereenkomst en het huishoudelijk reglement werd overeengekomen dat de deelnemende gemeenten door één stemgerechtigd lid per gemeente, met name de burgemeester, een schepen bij voorkeur belast met het domein tewerkstelling, of een gemeenteraadslid vertegenwoordigd worden in het beheerscomité.
De stemgerechtigde leden van het beheerscomité worden benoemd voor een periode die samenvalt met de gemeentelijke legislatuur en/of de samenwerkingsovereenkomst sociale economie. Alle leden zijn van rechtswege ontslagnemend bij het verlies van hun mandaat.
De gemeenteraad keurt de aanstelling van, Jo Santermans, schepen, jo.santermans@as.be, 0477 65 81 97, als afgevaardigd mandataris voor het beheerscomité interlokale vereniging sociale economie GAZ goed.
De gemeenteraad keurt de aanstelling van Nele Steegmans, voorzitter OCMW, nele.steegmans@as.be, 0477 53 93 97, als plaatsvervangend mandataris voor het beheerscomité interlokale vereniging sociale economie GAZ goed.
Voor de vertegenwoordiging van de Algemene Vergadering wordt aan de vennoten gevraagd om hiervoor één vaste vertegenwoordiger aan te duiden. Deze persoon mag namens de organisatie deelnemen aan de beraadslagingen, stemmen uitbrengen en akten en beslissingen ondertekenen. Dit kan een mandataris zijn, maar dit is niet verplicht. De vertegenwoordiger kan de organisatie gedurende de gehele legislatuur vertegenwoordigen, maar kan ook jaarlijks, per vergadering aangeduid worden. Deelname aan de Algemene Vergadering wordt niet bezoldigd.
Naast een vaste vertegenwoordiger kan er ook een plaatsvervangend vertegenwoordiger aangeduid worden. De plaatsvervanger kan de vaste vertegenwoordiger steeds vervangen indien deze niet aanwezig zou kunnen zijn. Het aanstellen van een vaste plaatsvervanger is echter niet verplicht. Het bestuur kan ook per vergadering een persoon mandateren om aan de vergadering deel te nemen ter vervanging van de vaste vertegenwoordiger. Hiertoe ontvangt de vaste vertegenwoordiger samen met de uitnodiging voor de Algemene Vergadering een volmachtsformulier
Poolstok verzoekt de gemeente As om een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden voor de Algemene vergadering van het Vlaams Selectiecentrum voor overheidspersoneel CVBA.
Voorgedragen kandidaat vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Vlaams Selectiecentrum voor overheidspersoneel CVBA:
Voorgedragen kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Vlaams Selectiecentrum voor overheidspersoneel CVBA
Artikel 41, lid 2, 4° van het Decreet over het Lokaal bestuur betreffende de bevoegdheid van de gemeenteraad inzake de vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De gemeente As is aangesloten bij het Vlaamse selectiecentrum voor Overheidspersoneel CVBA (Poolstok). Na de verkiezingen dient de gemeente een nieuwe vertegenwoordiger en bij voorkeur een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden.
De gemeenteraad besluit om Tom Seurs, burgemeester, aan te duiden als vertegenwoordiger voor de Algemene vergaderingen van Vlaams selectiecentrum voor Overheidspersoneel CVBA (Poolstok).
De gemeenteraad besluit om Marc Bergmans, schepen, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Algemene vergaderingen van Vlaams selectiecentrum voor Overheidspersoneel CVBA (Poolstok).
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast om een afschrift van deze beslissing aan Poolstok te bezorgen.
Het bekkenbestuur tot taak heeft:
1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;
2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;
3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;
4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;
5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
6° advies te verlenen over:
a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;
b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;
7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;
8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.
Het bekkenbestuur vraagt om indien mogelijk twee personen voor te dragen (bijvoorkeur schepen van milieu of een persoon met affiniteit voor waterlopen) van een verschillend geslacht met het oog op het genderevenwicht in het bekkenbestuur van het Maasbekken.
Voorgedragen kandidaat effectief lid bekkenbestuur Maasbekken + Demerbekken
Voorgedragen kandidaat plaatsvervanger bekkenbestuur Maasbekken + Demerbekken
Het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek)
Het decreet van 13 juli 2007 houdende bevordering van een meer evenwichtige participatie van vrouwen en mannen in advies- en bestuursorganen van de Vlaamse overheid (Mep-decreet).
Het schrijven van 23 december 2024, van de heer Jos Lantmeeters, de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Maasbekken/Demerbekken met de vraag naar de aanduiding van een vertegenwoordiger van het bestuur in het bekkenbestuur van het Maasbekken en het Demerbekken.
Zich akkoord te verklaren met de deelname van de gemeente in het Maasbekken en Demerbekken onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Limburg. Hiertoe worden volgende gemeentelijke mandatarissen aangeduid. Effectief lid: Jo Santermans, schepen van milieu. Plaatsvervanger: Daisy Hunerbein.
Het antwoordformulier wordt digitaal ingevuld en verzonden via de ontvangen link.
De gemeente As is aangesloten bij vzw Toerisme Limburg, Universiteitslaan 3 te 3500 HASSELT.
De kandidaat hoeft geen gemeenteraadslid te zijn, maar in praktijk wordt veelal geopteerd voor de schepen van Toerisme.
Artikel 7 §1 van de statuten van vzw Toerisme Limburg,
De statuten van toerisme Limburg betreffende de aanduiding van een nieuwe gemeentelijke afgevaardigde als lid van de Algemene vergadering Toerisme Limburg in het jaar volgend op de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen..
Marc Bergmans, schepen van toerisme wonende te 3665 AS, Dennengaerdelaan 39, wordt aangesteld als afgevaardigde om de gemeente As te vertegenwoordigen in de Algemene Vergadering van Toerisme Limburg vzw.
Deze aanstelling blijft geldig tot andersluidende gemeenteraadsbeslissing.
Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan Toerisme Limburg vzw, Universiteitslaan 3 te 3500 HASSELT en aan belanghebbenden.
Deze afgevaardigde moet lid zijn voor een gemeente van de gemeenteraad. De vertegenwoordiger wordt aangeduid voor de volledige duur van de legislatuur. De vaststelling van het mandaat moet steeds voor elke vergadering worden gedaan.
De gemeente As is deelnemer van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, opdrachthoudende vereniging.
De gemeente mag in overeenstemming met de statutaire bepalingen 1 vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur aanduiden.
De gemeenteraad over tot de geheime stemming stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:
Voorgedragen kandidaat afgevaardigde in de Algemene vergadering:
Voorgedragen kandidaat plaatsvervanger in de Algemene vergadering:
Artikel 432 van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de aanduiding van de vertegnwoordiger in de Algemene vergadering van een dienstverlende of opdrachthouden vereniging.
Artikel 436 en 437 van het decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de onverenigbaarheden.
Artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.
De nieuwe legislatuur zorgt ervoor dat de gemeente een nieuwe afgevaardigde dient aan te duiden voor de intercommunale verenging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.
Geheime stemming:
Kandidaten afgevaardigde in de Algemene vergadering:
Kandidaten plaatsvervanger in de Algemene vergadering:
Na geheime stemming wordt voor de volledige legislatuur als vertegenwoordiger (afgevaardigde) van de gemeente in de Algemene Vergadering van IGL aangewezen:
Na geheime stemming wordt voor de volledige legislatuur als plaatsvervangend vertegenwoordiger (afgevaardigde) van de gemeente in de Algemene Vergadering van IGL aangewezen:
Het college van burgemeester en schpenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.
De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”).
Voorgedragen kandidaat vertegenwoordiger op de algemene vergadering gemeente & OCMW
Voorgedragen kandidaat plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergadering gemeente & OCMW
Het decreet lokaal bestuur en in het bijzonder op artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.
De statuten van Cipal DV (C-Smart) waarbij de vraag wordt gesteld om de vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergadering van dienstverlenende vereniging Cipal aan te duiden conform artikel 32, de samenstelling van de algemene vergadering.
Als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal wordt, voor de duur van de legislatuur aangeduid:
met als plaatsvervanger:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
De gemeente As is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
De statuten van Cipal en meer in het bijzonder artikel 15bis dat bepaalt aan de vergaderingen van de raad van bestuur wordt deelgenomen door ten hoogste één door een deelnemer-gemeente aangewezen afgevaardigde die lid is met raadgevende stem. Deze afgevaardigde moet gemeenteraadslid zijn en verkozen moet zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
Voorgedragen kandidaat:
Titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en meer bepaald art. 445 dat bepaalt dat er, in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering moet worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan.
De oproeping tot de bijzondere algemene vergadering van Cipal DV met de volgende agendapunten:
Geheime stemming:
Als lid met raadgevende stem in de raad van bestuur van Cipal wordt aangeduid:
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Voorgedragen kandidaat voor 1 afgevaardigde in de toezichtcommissie:
De beslissing van de gemeenteraad d.d. 1985-01-10 waarbij goedkeuring werd verleend aan de "wijziging der overeenkomst", welke werd goedgekeurd door de gemeenteraden van Dilsen en As, respectievelijk op 1979-07-24 en 1979-09-06, inverband met de oprichting van een bijafdeling der Gemeentelijke Muziekschool van Dilsen op het grondgebied der gemeente As;
Artikel 7 van de overeenkomst tussen de gemeenteraden van Dilsen en As waarin wordt bepaald dat de gemeente As een afgevaardigde moet aanstellen, zetelend in het overlegcomité Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Stokkem met filiaal te As.
Geheime stemming:
Kandidaten afgevaardigde in de toezichtcommissie:
Björn Ulenaers, schepen, bjorn.ulenaers@as.be, 0474 58 52 94 wordt aangeduid als afgevaardigde der gemeente As, zetelend als toegevoegd lid in het Overlegcomité van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Stokkem met filiaal te As.
Deze aanduiding houdt in dat Björn Ulenaers in principe de gehele of het gedeelte der zittingen zal bijwonen van de toezichtcommissie, die de aangelegenheden van de bijafdeling As rechtstreeks of onrechtstreeks aanbelangen, om te zetelen met beslissende stem, nadat hij tijdig en schriftelijk werd ingelicht over de agendapunten en de vergaderingen van deze toezichtcommissie.
Deze afgevaardigde wordt aangesteld voor de bestuursperiode 2024-2030 behoudens een andersluidende gemeenteraadsbeslissing.
Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan het Stadsbestuur van Dilsen-Stokkem en aan belanghebbende.
De reaffectatiecommissie is een onderdeel van de scholengemeenschap en elke legislatuur er een aanstelling dient te gebeuren van de afgevaardigde leden voor de Gemeentelijke Basisschool As.
Er dient overgegaan tot aanduiding van een effectief lid en plaatsvervangend lid van de reaffectatiecommissie met geheime stemming.
De beslissing van de gemeenteraad van 25 juni 2020 waarbij akkoord werd gegaan met de bestendiging van de “Scholengemeenschap Maas en Kempen” voor de schooljaren 2020 – 2026, met als zetel: Stedelijke Basisschool 2, Koning Boudewijnplein 4, 3650 DILSEN-STOKKEM tussen de gemeentescholen van As, Dilsen-Stokkem, Lanaken en Maasmechelen, met volgende benamingen:
Het decreet van de Vlaamse Gemeenschap betreffende onderwijs -II d.d. 19 april 1992.
Het besluit van de Vlaamse regering d.d. 29 april 1992 betreffende de herbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, wedertewerkstelling en toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage.
De omzendbrief Pers/2003/08, gepubliceerd op 28 juli 2003 houdende wijzigingen aan de reaffectatie- en wedertewerkstellingsregelingen voor inrichtende machten en personeelsleden in het niet-tertiaire onderwijs.
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.
Het decreet rechtspositie gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991.
Het decreet van 23 oktober 1991 betreffende de medezeggenschap in het gesubsidieerd onderwijs.
Het decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 2 § 1, 6, 7 en 8.
De vernieuwing van de gemeenteraad voor deze legislatuur zorgt ervoor dat er conform de statuten een nieuwe afgevaardigde en plaatsvervanger aangeduid te worden.
Geheime stemming:
Kandidaat Effectief lid van de reaffectatiecommissie
Kandidaten plaatsvervangend lid van de reaffectatiecommissie:
De gemeenteraad duidt Björn Ulenaers, schepen van onderwijs, bjorn.ulenaers@as.be, 0474 58 52 94, aan als effectief lid van de reaffectatiecommissie.
De gemeenteraad duidt Nele Steegmans, voorzitter OCMW, nele.steegmans@as.be, 0477 53 93 97 aan als plaatsvervangend lid van de reaffectatiecommissie voor deze legislatuur.
Dit besluit mee te delen aan het Departement Onderwijs.
Een afschrift van dit besluit te laten bekomen aan de betrokkenen
De aanduiding dient te gebeuren bij geheime stemming:
De beslissing van de gemeenteraad van 25 juni 20202 waarbij akkoord werd gegaan met de bestendiging van de “Scholengemeenschap Maas en Kempen” voor de schooljaren 2020– 2026, met als zetel: Stedelijke Basisschool 2, Koning Boudewijnplein 4, 3650 DILSEN-STOKKEM tussen de gemeentescholen van As, Dilsen-Stokkem, Lanaken en Maasmechelen, met volgende benamingen:
Bij de aanvang van een nieuwe legislatuur dient er een nieuw effectief lid en een plaatsvervangend lid aangesteld te worden voor het beheerscomité van de scholengemeenschap "Maas en Kempen".
Geheime stemming:
Kandidaat Effectief lid van de reaffectatiecommissie
Kandidaten plaatsvervangend lid van de reaffectatiecommissie:
De gemeenteraad duidt Björn Ulenaers, schepen van onderwijs, bjorn.ulenaers@as.be, 0474 58 52 94, aan als effectief lid van het beheerscomité.
De gemeenteraad duidt Nele Steegmans, voorzitter OCMW, nele.steegmans@as.be, 0477 53 93 97 aan als plaatsvervangend lid van het beheerscomité voor deze legislatuur.
De gemeenteraad belast het college met de concrete uitvoering van deze beslissing
De gemeente As is werkend lid van de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland ingevolge beslissing van de gemeenteraad d.d. 1991-10-10 houdende toetreding tot de "vzw Regionaal Landschap Hoge Kempen" en bekrachtiging door de Algemene Vergadering van het Regionaal Landschap Hoge Kempen (brief van 1992-05-04);
Elke 3 jaar wordt een nieuwe Raad van Bestuur samengesteld. Er is een afspraak om de leden van de Raad van Bestuur afwisselend uit de gemeenten aan te duiden.
Er dient een vertegenwoordiger van de gemeente As in vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland aangeduid te worden
De voorgedragen kandidaten zijn:
De statuten van de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland van 1990-07-04 (Bijlage bij het BS van 1990--10-18, Identificatienummer 16367/90) inzonderheid artikel 13, waarbij gesteld wordt dat elk werkend lid beschikt over één stem in de algemene vergadering en zich kan laten vertegenwoordigen door een door hem aangeduide lasthebber, welke zich kan laten bijstaan door ten hoogste twee personen, die evenwel geen stemrecht hebben.
De statuten van RLKM vzw om een vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering voor de periode 2025-2028 aan te duiden.
Geheime stemming:
Kandidaten vertegenwoordiger:
Marc Bergmans, schepen, marc.bergmans@as.be, 0478 25 69 66 wordt aangesteld als afgevaardigden in de algemene vergadering van vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland.
Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Winterslagstraat 87, 3600 GENK en aan belanghebbende.
Door de wijziging van het Grinddecreet worden het Sociaal- en het Herstructureringscomité (subcomités van het grindcomité) opgegeven en het grindcomité grondig hervormd. Vanaf de inwerkingtreking van het decreet tot wijziging van het Grinddecreet treedt het Grindcomité in de rechten en de verplichtingen van de subcomités van het Grindcomité dit tot op de datum van de inwerkingrreding van dit decreet bestaan.
Het Grindcomité, dat rechtspersoonlijkheid heeft en werd opgericht binnen het Grindfonds krijgt een totaal nieuwe samenstelling en ook de taakstelling wordt aangepast. De samenstelling wordt aangepast conform de samenstelling zoals deze, middels het Grindecreet, voor het Projectgrindwinningscomité werd vastgelegd en de taakstelling is in grote lijnen samenvoeging van de vroegere taken van het Grindcomité en van het Herstructureringscomité. (zie bijlage)
Het mandaat in het vroeger Grindcomité zoals destijds voorgedragen en bevestig door de Vlaamse regering beëindigd is. De gemeente As, zijnde een grindgemeente, zal conform van artikel 5§4 vertegenwoordigd worden door de burgemeester of zijn afgevaardigde (artikel 5§1, 2° van het grinddecreet) in het (nieuwe) Grindcomité.
De burgemeester, Tom Seurs, vertegenwoordigt de Gemeente in het Grindcomité en heeft stemrecht.
De gemeente duidt een afgevaardigde aan om de burgemeester te vervangen bij verhindering, deze officieel aangeduid afgevaardigde heeft stemrecht.
Voorgedragen kandidaat plaatsvervangende afgevaardigde:
Het decreet goedgekeurd door de Vlaamse regering op 1 maart 2019 betreffend het DCecreet houdende wijzing van het decreet van 14 juli 1993 tot oprichting van het Grindfonds en tot regeling van de grindwinning gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 19 maart 2019.
Artikel 5, §1van het (gewijzigde) Grinddecreet bestaat het Grindcomite uit volgende leden:
1° twee vertegenwoordigers, aangewezen door de deputatie van de provincie Limburg. Het gaat om de leden van de deputatie die bevoegd zijn voor de ruimtelijke ordening en het leefmilieu of de natuur, of hun afgevaardigden;
2° de burgemeester van elke grindgemeente die voorkomt op de lijst, vastgesteld conform artikel 5, § 4, of zijn afgevaardigde;
3° twee leden, aangewezen door de VZW Belbag als representatieve organisatie voor de exploitanten van een grindwinning;
4° twee leden, aangewezen door de representatieve landbouworganisaties die vertegenwoordigd zijn in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen;
5° twee leden aangewezen door representatieve verenigingen die uitsluitend de bescherming van het leefmilieu en de natuur als doel hebben en vertegenwoordigd zijn in de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen;
Een ambtenaar van het departement woont de vergaderingen van het Grindcomite bij als raadgever.
Artikel 7 van het (gewijzigde) Grinddecreet omschrijft de taakstelling van het Grindcomité als volgt:
De opdracht van het grindcomite bestaat erin:
1° advies te verstrekken over het beheer van het Grindfonds;
2° te zorgen voor het uitrusten van de afgewerkte grindwinningsgebieden in het kader van de structuurvisie die blijkt uit het beleidsplan, met inbegrip van het herstel en de ontwikkeling van de natuur en het natuurlijk milieu van de voormelde gebieden en de aanpalende omgeving. De uitgaven voor het uitrusten van de grindwinningsgebieden via maatregelen die het grindcomité in het kader van dit decreet neemt, bedragen maximaal 15.100.000 euro. Dat bedrag wordt door het grindcomité vermeerderd met 6.850.000 euro, dat in drie gelijke delen wordt verdeeld over de valleigrindgebieden in de gemeenten Kinrooi, Maaseik en Dilsen-Stokkem, en met 500 000 euro, dat wordt verdeeld over de berggrindgebieden in de gemeenten Dilsen- Stokkem, Maasmechelen en As;
3° toezicht te houden op de naleving van de productiequota;
4° in voorkomend geval, het gebied te laten afwerken na de ontgrinding;
5° toezicht te houden op het afwerken en uitrusten van de grindwinningsgebieden;
6° de structuurvisie op te maken, te actualiseren en af te stemmen op de vigerende regelgeving.
Voor de nieuwe legislatuur dient de gemeenteraad het mandaat voor het grindcomité vast te stellen.
Vanuit het decreet is de burgemeester aangeduid als vertegenwoordiger maar bij verhindering kan deze zich laten vervangen.
Het grindfonds vraagt of de gemeente een afgevaardigde wenst aan te duiden om bij verhindering van de burgemeester, deze te vervangen.
Geheime stemming:
De gemeenteraad duidt Jo Santermans, schepen, jo.santermans@as.be, 0477 65 81 97, aan als afgevaardigde die bij verhindering van de burgemeester, hem vervangt.
De vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst en het aandeelhoudersbestuur van de afvalwaterdienst (Riopact):
De vertegenwoordiger mag zowel in het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst als in het aandeelhoudersbestuur van de afvalwaterdienst zetelen.
De vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur mag dezelfde persoon zijn als de vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
Ieder lid is verplicht een persoonlijke fiche in te vullen met persoons- en financiële gegevens teneinde De Watergroep toe te laten de vergoedingen op een correcte manier te betalen. Deze gegevens worden door De Watergroep verwerkt met respect voor de regelgeving inzake privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Ieder lid is verplicht om bij elke bijgewoonde vergadering het aanwezigheidsregister in te vullen en te ondertekenen.
Volgende kandidaten werden voorgedragen voor aandeelhoudersbestuur drinkwaterdienst:
Na geheime stemming wordt de kandidaat met de meeste stemmen aangeduid als vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur drinkwaterdienst van De Watergroep .
Volgende kandidaten werden voorgedragen voor aandeelhoudersbestuur afvalwaterdienst:
Na geheime stemming wordt de kandidaat met de meeste stemmen aangeduid als vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur rioolwaterdienst van De Watergroep (Riopact) .
Er is niet voorzien in de mogelijkheid van plaatsvervanging.
De gecoördineerde statuten van De Watergroep.
Het huishoudelijk reglement voor het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst.
Het huishoudelijk reglement voor het aandeelhoudersbestuur van de afvalwaterdienst.
Schrijven van De Watergroep d.d. 4 december 2024 waarbij gevraagd wordt om de nieuwe vertegenwoordigers aan te duiden voor de gemeente.
Geheime stemming:
Mirthe Thijs wordt aangesteld als effectieve vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst.
Luc Lamberigts, gemeenteraadslid, wordt aangesteld als effectieve vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur van de afvalwaterdienst (Riopactcomité).
Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan rioolwaterdienst van de Watergroep (Riopact) en aan belanghebbenden.
De vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de plaatsvervanger:
De vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur mag dezelfde persoon zijn als de vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
Volgende kandidaten werden voorgedragen als effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van De Watergroep
Na geheime stemming wordt de kandidaat met de meeste stemmen aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Watergroep .
Volgende kandidaten werden voorgedragen als plaatsvervanger voor de algemene vergadering van De Watergroep
Na geheime stemming wordt de kandidaat met de meeste stemmen aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Watergroep .
De gecoördineerde statuten van De Watergroep.
Schrijven van De Watergroep d.d. 4 december 2024 waarbij gevraagd wordt om de nieuwe vertegenwoordigers aan te duiden voor de gemeente.
Jo Santermans, schepen, jo.santermans@as.be, 0477 65 81 97, wordt aangesteld als effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Watergroep.
Marc Bergmans, schepen, marc.bergmans@as.be, 0478 25 69 66, wordt aangesteld als plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Watergroep.
Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan rioolwaterdienst van de Watergroep (Riopact) en aan belanghebbenden.
Er dient overgegaan tot de aanduiding van een stemgerechtigd lid, een plaatsvervangend stemgerechtigd lid, een raadgevend lid en een plaatsvervangend raadgevend lid van de gemeente in de raad van bestuur van de intergemeentelijke projectvereniging Regionaal landschap Kempen en Maas.
Stemgerechtigd lid en zijn vervanger dienen lid te zijn van het college van burgemeester en schepenen:
Voorgedragen kandidaten:
Kandidaat als stemgerechtigd lid
Kandidaat plaatsvervangend stemgerechtigd lid:
Raadgevend lid en zijn vervanger dienen lid te zijn van de oppositie:
Voorgedragen kandidaten:
Kandidaat raadgevend lid:
Kandidaat plaatsvervangend raadgevend lid:
Artikel 7 § 2 van de statuten van de projectvereniging over de samenstelling van de Raad van bestuur dat zegt dat de stemgerechtigde leden bestaan uit één lid van het college van burgemeester en schepenen van elke deelnemende gemeente en één lid van de bestendige deputatie van de provincie Limburg. Elk stemgerechtigd lid beschikt over slechts één stem. Deze plaatsvervanger kan het stemgerechtigd lid, bij diens afwezigheid, vervangen in de raad van bestuur.
Artikel 7 § 3 van de statuten van de projectvereniging over de samenstelling van de Raad van bestuur dat zegt de stemmen van bestuurders die deelnemers vertegenwoordigen waarvan in het deelnemersregister is bepaald dat zij voor een welbepaalde deelwerking geen financiële en/of logistieke bijdrage leveren aan de vereniging, worden aangaande de besluiten omtrent deze deelwerking niet in aanmerking genomen om de vereiste meerderheden te bepalen..
De statuten van IOED projectvereniging Regionaal Landschap Kempen en Maasland betreffende de aanpassingen naar aanleiding van de nieuwe bestuursperiode voor de projectvereniging RLKM.
Onderstaande personen worden aangeduid als lid van de Raad van bestuur van de intergemeentelijke projectvereniging Regionaal Landschap Kempen en Maasland
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de kennisgeving aan de projectvereniging Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Winterslagstraat 87, 3600 Genk.
Overeenkomst betreffende de oprichting van een INTERLOKALE VERENIGING HANDHAVING RO MIDLIM met ingangsdatum 1 januari 2017.
Het decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking.
Het Vlaams Handhavingsplan Ruimtelijke Ordening
Op 1 januari 2017 startte de InterGemeentelijke Samenwerking Handhaving Ruimte MidLIM met haar praktische werking.
De stemgerechtigde leden van het beheerscomité worden benoemd voor de periode die samenvalt met de gemeentelijke bestuurslegislatuur. Door de start van de nieuwe legislatuur op 2 december 2024 dient er een nieuw mandaat aan een stemgerechtigd lid en vervanger gegeven te worden.
Daarnaast wordt het comité uitgebreid met niet stemgerechtigde leden, zijnde een gemeentelijke deskundige per gemeente. Zij adviseren het beheerscomité.
Voorgedragen kandidaat: vertegenwoordiger in het Beheerscomité van de I.G.S:
Voorgedragen kandidaat: Plaatsvervangend vertegenwoordiger in het Beheerscomité van de I.G.S:
Gemeentelijke deskundige als niet stemgerechtigd lid - adviserend lid beheerscomité:
Geheime stemming:
Kandidaat vertegenwoordiger in het Beheerscomité van de I.G.S:
Kandidaat Plaatsvervangend vertegenwoordiger in het Beheerscomité van de I.G.S:
Gemeentelijke deskundige als niet stemgerechtigd lid - adviserend lid beheerscomité:
Tom Seurs, burgemeester, tom.seurs@as.be, 0478 29 45 72, wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het Beheerscomité van de I.G.S.
Björn Ulenaers, schepen, bjorn.ulenaers@as.be, 0474 58 52 94 wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het Beheerscomité van de I.G.S.
Tim Houben, coördinator Ruimtelijke Ordening, tim.houben@as.be zijnde een gemeentelijke deskundige per gemeente wordt aangeduid als niet stemgerechtigd lid. Hij adviseert het beheerscomité.
De gemeente As is lid van OVSG vzw.
De afgevaardigde dient lid te zijn van de gemeenteraad bij voorkeur schepen van onderwijs.
De algemene vergadering komt jaarlijks één keer samen. Het mandaat is onbezoldigd.
Voorgedragen kandidaten:
Björn Ulenaers - schepen van onderwijs - Voluit!
Naar aanleiding van de installatie van de nieuwe gemeenteraden en de samenstelling van het college van burgemeester en schepenen dient er een afgevaardigde aangeduid te worden voor de algemene vergadering.
Björn Ulenaers, schepen, bjorn.ulenaers@as.be, 0474 58 52 94, zal de gemeente As vertegenwoordigen in de algemene vergadering van OVSG tijdens de bestuursperiode van 2024-2030.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de kennisgeving van deze beslissing aan OVSG vzw.
Er werden tijdens de vergadering geen opmerkingen gemaakt over de redactie van het zittingsverslag van de voorgaande gemeenteraadszitting.
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad wordt onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278 van het decreet.
Behalve in spoedeisende gevallen wordt het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
Het zittingsverslag van de voorgaande gemeenteraadszitting moet goedgekeurd worden.
De gemeenteraad keurt het zittingsverslag van de voorgaande gemeenteraadszitting goed.
Er werden tijdens de vergadering geen opmerkingen gemaakt over de redactie van de notulen van de voorgaande gemeenteraadszitting.
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017: De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad wordt onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278 van het decreet.
Behalve in spoedeisende gevallen wordt het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld.
Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
De notulen van de openbare zitting van de voorgaande gemeenteraad moeten goedgekeurd worden.
De gemeenteraad keurt de notulen van openbare zitting van de voorgaande gemeenteraad goed.