As maakt deel uit van de toewijzingsraad voor deelwerkingsgebied Oost binnen Wonen in Limburg (WIL). Na de recente verkiezingen voor de nieuwe lokale besturen dient het nieuwe bestuur ook de afgevaardigden binnen de toewijzingsraad opnieuw te bekrachtigen of aan te wijzen.
Elk lokaal bestuur kan één vertegenwoordiger benoemen in deze toewijzingsraad. Het is wenselijk dat deze persoon affiniteit heeft met de doelgroep en een brede visie op het sociaal woonbeleid kan voorleggen. Continuïteit in de vertegenwoordiging wordt sterk aanbevolen. Daarnaast is het verstandig een plaatsvervanger te voorzien, voor het geval dat de aangewezen persoon voor langere tijd afwezig is.
In de zitting van 15 juni 2023 werden volgende personen afgevaardigd tot en met 31 december 2024:
Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (dd 17/11/2021)
Vanaf 1 juli 2023 fusioneerden alle huisvestingsmaatschappijen en sociaal verhuurkantoren in Limburg tot één grote huisvestingsmaatschappij met als benaming 'WIL', wat staat voor 'wonen in Limburg'. Er gaat een bijzonder aandacht uit naar het toewijzingssysteem van de sociale woningen. Vanaf 1 oktober 2023 geldt er een nieuw eenvormig toewijssysteem waarin de bestaande regelgeving voor sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren wordt geïntegreerd. Er wordt een centrale rol toebedeeld aan de toewijzingsraad per werkingsgebied. De toewijzingsraad bestaat onder meer uit één vertegenwoordiger per lokaal bestuur.
Woonmaatschappij 'WIL' vraagt met een mail van 27 november 2024 om opnieuw een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om deel uit te maken van de toewijzingsraad die de woonmaatschappij zal oprichten binnen het deelwerkingsgebied Oost.
De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)
Beleidsmatige opdracht
De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.
Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist.
Operationele opdracht
De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.De gemeenteraad keurt de aanduiding van Dirk Nijs als effectieve vertegenwoordiger om de gemeente As te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij ' Wonen in Limburg' (WIL) binnen het deelwerkingsgebied Oost goed.
De gemeenteraad keurt de aanduiding van Nele Steegmans als plaatsvervangende vertegenwoordiger om de gemeente As te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij ' Wonen in Limburg' (WIL) binnen het deelwerkingsgebied Oost goed.