Om praktische redenen is een ondertekeningdelegatie van de voorzitter van de raad, uitgezonderd voor notulen van de raad, aangewezen voor overeenkomsten en authentieke aktes van aan- of verkoop, erfpacht, opstal, voortspruitend uit raadsbesluiten, die moeten ondertekend worden.
Op verzoek van de Projectvereniging Ecru en conform de statuten van de Projectvereniging Ecru 2020-2025 (artikel 6), moet er naast de aanstelling van een stemgerechtigd lid per gemeente/stad, ook een raadgevend lid aangesteld worden door de gemeenteraad. Dit raadgevend lid is niet stemgerechtigd en moet komen uit een partij die niet vertegenwoordigd wordt in het college van burgemeester en schepenen.
Conform artikel 6 samenstelling raad van bestuur van de projectvereniging goedgekeurd op de gemeenteraad van 18 november 2021:
§ 1. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en uit leden met raadgevende stem.
§ 2. De stemgerechtigde leden zijn de schepenen voor cultuurbeleid van de deelnemende gemeenten. De voorzitter wordt gekozen uit de stemgerechtigde leden. Elk stemgerechtigd lid beschikt over slechts één stem.
§ 3. Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan, als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Naast de schepenen bevoegd voor cultuurbeleid en de afgevaardigden met raadgevende stem, wordt er per deelnemende gemeente ook een betrokken ambtenaar uitgenodigd om de raad van bestuur bij te wonen. Deze neemt deel aan de vergadering als deskundige. De algemeen zakelijk coördinator van de projectvereniging en de coördinatoren van beide deelwerkingen zetelen eveneens als deskundigen in de raad van bestuur. De raad van bestuur kan beslissen om externe specialisten uit te nodigen om toelichting te geven tijdens de vergadering.
§ 4. Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder van de projectvereniging en verschillende ambten, functies en mandaten zoals bepaald in artikel 405 en 439 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
§ 5. Leden van de raad van bestuur kunnen zich niet laten vervangen door een derde op de vergaderingen. Stemgerechtigde leden kunnen wel een volmacht geven aan een ander stemgerechtigd lid. Elk lid kan maar over één volmacht beschikken.
§ 6. De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat.
Na de nieuwe samenstelling van de raadsleden moeten via een gemeenteraadsbesluit deze vertegenwoordigers aangeduid worden voor de Vervoerregio Limburg:
Deze aanduiding mag op naam of op functie gebeuren.
Van zodra de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd, moet ze een beslissing nemen omtrent de aanstelling van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van s-Lim DV voor de periode van de nieuwe legislatuur 2025 - 2030.
Deze beslissing moet uiterlijk tegen midden maart 2025 genomen zijn, om het bestuur rechtsgeldig te kunnen vertegenwoordigen op de Buitengewone Algemene Vergadering van s-Lim DV op 25 maart 2025. Dat is meteen ook de eerste vergadering waarop onze nieuwe vertegenwoordiger wordt verwacht.
Vanaf 1 juli 2023 fusioneerden alle huisvestingsmaatschappijen en sociaal verhuurkantoren in Limburg tot één grote huisvestingsmaatschappij met als benaming 'WIL', wat staat voor 'wonen in Limburg'. Er gaat een bijzonder aandacht uit naar het toewijzingssysteem van de sociale woningen. Vanaf 1 oktober 2023 geldt er een nieuw eenvormig toewijssysteem waarin de bestaande regelgeving voor sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren wordt geïntegreerd. Er wordt een centrale rol toebedeeld aan de toewijzingsraad per werkingsgebied. De toewijzingsraad bestaat onder meer uit één vertegenwoordiger per lokaal bestuur.
As maakt deel uit van de toewijzingsraad voor deelwerkingsgebied Oost binnen Wonen in Limburg (WIL). Na de recente verkiezingen voor de nieuwe lokale besturen dient het nieuwe bestuur ook de afgevaardigden binnen de toewijzingsraad opnieuw te bekrachtigen of aan te wijzen.
Elk lokaal bestuur kan één vertegenwoordiger benoemen in deze toewijzingsraad. Het is wenselijk dat deze persoon affiniteit heeft met de doelgroep en een brede visie op het sociaal woonbeleid kan voorleggen. Continuïteit in de vertegenwoordiging wordt sterk aanbevolen. Daarnaast is het verstandig een plaatsvervanger te voorzien, voor het geval dat de aangewezen persoon voor langere tijd afwezig is.
In de zitting van 15 juni 2023 werden volgende personen afgevaardigd tot en met 31 december 2024:
Voor de interlokale vereniging lokaal woonbeleid GAOZ moet er 1 stemgerechtigd lid voor het beheerscomité aangeduid worden, bij voorkeur de schepen van wonen, en 1 plaatsvervangend lid. Dit lid kan een gemeenteraadslid, schepen of burgemeester zijn. Hij of zij maakt ook deel uit van de stuurgroep, die in feite bestaat uit het beheerscomité, aangevuld met de vertegenwoordigers van de subsidiërende overheden.
De gemeente As heeft samen met GAZ en Houthalen-Helchteren een overeenkomst betreffende de oprichting van een interlokale vereniging voor de organisatie van het "wijk-werken" afgesloten.
De deelnemende gemeenten worden in het beheerscomité vertegenwoordigd door één stemgerechtigd lid per gemeente, de burgemeester, een schepen bij voorkeur belast met het beleidsdomein tewerkstelling of een gemeenteraadslid. Er wordt gelijktijdig een vervangend lid van het bestuurscomité aangeduid.
De stemgerechtigde leden van het beheerscomité worden benoemd voor de periode die samenvalt met de gemeentelijke bestuurslegislatuur. Alle leden van het beheerscomité zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat. De mandaten in het beheerscomité worden beëindigd of herbevestigd, ten laatste 3 maanden na de installatie van een nieuwe gemeenteraad.
De mandaten voor het ILV Sociale economie vervallen gezien einde legislatuur.
Dit maakt dat een mandaatvernieuwing dient te gebeuren door de gemeenteraad en dit binnen de 3 maanden na de installatievergadering.
Deze aanstelling is geldig voor de duur van deze legislatuur en/of de duur van de overeenkomst.
De gemeente As is aangesloten bij het Vlaamse selectiecentrum voor Overheidspersoneel CVBA (Poolstok). Na de verkiezingen dient de gemeente een nieuwe vertegenwoordiger en bij voorkeur een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden.
Het Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek) vormt het juridische kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen en voor de samenstelling en werking van de bekkenbesturen.
Integraal waterbeleid omvat onder meer het bereiken van een goede waterkwaliteit in onze waterlopen, het herstel van het watersysteem om overstromingen en verdroging aan te pakken, de ecologie van waterlopen en valleien en de sponswerking van het landschap.
Vlaanderen is voor het integraal waterbeleid opgedeeld in 11 bekkens. Uw gemeente maakt deel uit van het Maasbekken en het Demerbekken. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op bekkenniveau. Elke gemeente waarvan het grondgebied (geheel of gedeeltelijk) deel uitmaakt van het bekken heeft een gemeentelijke mandataris in het bekkenbestuur. Het bekkenbestuur komt minstens jaarlijks samen. Het bekkenbestuur heeft geen statuten. Er zijn geen zitpenningen voorzien.
De gemeente moet een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aanduiden voor de bekkenbesturen van het Maasbekken en het Demerbekken. Bij voorkeur zijn ze lid van het college van burgemeester en schepenen met bevoegdheden inzake integraal waterbeleid (waterbeleid, natuur en leefmilieu, omgeving, ...) In elk geval moeten het politiek mandatarissen zijn (burgemeester, schepen of lid van de gemeenteraad). Indien mogelijk binnen de bevoegdheden voor integraal waterbeleid, zijn dit bij voorkeur twee personen van verschillend geslacht (nav het MEP-decreet).
In de periode eind mei – begin juni vinden de eerstvolgende vergaderingen van de bekkenbesturen plaats. Voorafgaand is er ook een infomoment gepland voor de (nieuwe) gemeentelijke vertegenwoordigers in het bekkenbestuur. We geven daarbij info over integraal waterbeleid en brengen inspirerende voorbeelden. De uitnodigingen worden in het voorjaar naar de afgevaardigden verstuurd.
Ten slotte is de gemeente uitnodigt op de provinciale roadshow voor lokale besturen in Hasselt op 27 maart. Op deze informatie- en netwerkdag kan u o.a. ontdekken hoe we in Vlaanderen gebiedsgericht vormgeven aan het integraal waterbeleid.
Volgens de statuten van Toerisme Limburg vzw dient de gemeente een nieuwe gemeentelijke afgevaardigde aan te duiden in het jaar volgend op de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen.
De gemeente As heeft het recht om zich op de vergadering van IGL te laten vertegenwoordigen door een stemgerechtigde afgevaardigde. Bij de start van een nieuwe legislatuur dient er een nieuwe afgevaardigde en een plaatsvervanger voor deze afgevaardigde aangeduid te worden door de gemeenteraad.
De aanduiding van de vertegenwoordiger voor de Algemene Vergadering van Cipal dv. d.w.z. dat elke vennoot recht heeft op één effectieve afgevaardigde (en één of meerdere plaatsvervangers) in de Algemene Vergadering. Gevraagd wordt om zeker minstens één plaatsvervanger aan te duiden. Door het DLB (Decreet Lokaal Bestuur) is het nu ook perfect mogelijk om voor gemeente én OCMW dezelfde personen af te vaardigen. Deze vertegenwoordigers ontvangen noch een presentiegeld noch een reisvergoeding.
Er zijn in principe twee Algemene Vergaderingen per jaar (in de maanden juni en december), met uitzondering van het eerste jaar van de nieuwe legislatuur. In de Buitengewone Algemene Vergadering wordt de nieuwe Raad van Bestuur van Cipal dv aangesteld.
Iedere deelnemende gemeente heeft het recht, tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, een gemeenteraadslid aan te wijzen, verkozen op de lijst waarvan geen enkele verkozen deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en deze aanwijziging voor te leggen aan de algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na de algehele vernieuwing van de gemeenteraad. Indien meer dan 1 gemeente van dit recht gebruik maakt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en bepaalt zij de rangorde van de aangewezen leden met raadgevende stem in afdelende orde als volgt:
Het eerste volgens deze rangorde aangewezen lid met raadgevende stem woont vanaf dat ogenblik de raad van bestuur bij.
De gemeente As dient een afgevaardigde aan te duiden in het overlegcomité van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord.
Bij de aanvang van een nieuwe legislatuur dienen opnieuw een effectief en plaatsvervangend lid van de reaffectatiecommissie "Scholengemeenschap Maas en Kempen" aangeduid te worden. Het effectief lid is de schepen van onderwijs.
Bij de aanvang van een nieuwe legislatuur dient er een effectief lid en plaatsvervangend lid van het beheerscomité Scholengemeenschap Maas en Kempen aangeduid te worden.
Voor de algemene vergadering van RLKM vzw dient er vanuit de gemeente een vertegenwoordiger aangeduid te worden.
Tijdens de Algemene vergadering wordt de Raad van Bestuur zoals elke 3 jaar opnieuw samengesteld. Voor de periode 2025-2028 zal dit de afgevaardigde van de gemeente Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek zijn.
De Raad van Bestuur bestaat uit 11 personen, waarvan minstens 1/3 uit de groep politiek {provincie en gemeenten), 1/3 uit de natuurgroep en 1/3 uit de groep derden worden verkozen. Voor de groep politiek zijn er 4 mandaten te verdelen. Een mandaat vanuit de provincie en 3 vanuit de gemeenten. Er is de afspraak om de politieke vertegenwoordiging van de gemeenten in de Raad van Bestuur om de 3 jaar in alfabetische volgorde te laten roteren.
Via dit rotatie-systeem krijgt elke gemeente de kans te zetelen in de Raad van Bestuur. Dit betekent dat de afgevaardigden van de gemeenten voor en door de Algemene Vergadering zullen voorgedragen worden om te zetelen in de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur komt in principe 3-4 keer per Jaar samen.
Door de wijziging van het grinddecreet (2019) worden het Sociaal- en het herstructureringscomité opgegeven en het Gindcomité hervormd.
Via het decreet wordt de gemeente door de burgemeester vertegenwoordigd in het grindcomité maar deze kan zich bij verhindering laten vervangen. Deze officieel door de gemeente aangeduide afgevaardigde heeft stemrecht.
Zodra alle betrokken hun vertegenwoordiging in het Grindcomité hebben kenbaar gemaakt wordt er een installatievergadering georganiseerd.
De nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd en volgende bezoldigde mandaten moeten toegekend worden binnen de Watergroep:
Het aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst:
Het aandeelhoudersbestuur van de afvalwaterdienst (Riopact):
De nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd en volgende onbezoldigde mandaten moeten toegekend worden binnen de Watergroep:
De algemene vergadering vindt 1 keer per jaar plaats op een centrale locatie in Vlaanderen.
De projectvereniging Regionaal Landschap Kempen en Maasland heeft enkele beslissingen van de gemeenteraad nodig in het kader van de nieuwe bestuursperiode:
Op 01 januari 2017 startte de InterGemeentelijke Samenwerking Handhaving Ruimte MidLIM met haar praktische werking.
De stemgerechtigde leden van het beheerscomité worden benoemd voor de periode die samenvalt met de gemeentelijke bestuurslegislatuur.
Er wordt een beheerscomité opgericht dat wordt samengesteld uit één stemgerechtigd lid per gemeente, aangesteld door de respectievelijke gemeenteraden, bij voorkeur de schepen belast met het beleidsdomein ruimtelijke ordening. Elke gemeente duidt eveneens een plaatsvervanger aan.
Het comité wordt uitgebreid met niet stemgerechtigde leden, zijnde een gemeentelijke deskundige per gemeente. Zij adviseren het beheerscomité.
Naar aanleiding van de installatie van de nieuwe gemeenteraden en de samenstelling van het college van burgemeester en schepenen richt OVSG (Onderwijsvereniging van steden en gemeenten) een oproep aan alle gemeenten die lid zijn van OVSG om een afgevaardigde aan te duiden voor de algemene vergadering.
De afgevaardigde dient lid te zijn van de gemeenteraad. De algemene vergadering komt jaarlijks één keer samen. Het mandaat is onbezoldigd.
Leden van de algemene vergadering kunnen worden aangeduid voor de raad van bestuur van OVSG. Een oproep hiervoor volgt in het voorjaar.
De raad van bestuur zal 15 bestuurders tellen. De verdeling gebeurt op basis van het aantal zetels elke partij Vlaanderen breed telt in de gemeenteraad.
De raad vergadert maandelijks. Het mandaat is bezoldigd.
Aan OVSG dient kenbaar gemaakt te worden wie de gemeente As afvaardigt in de algemene vergadering van OVSG. We vragen hierbij volgende gegevens:
Indien de afgevaardigde niet de schepen van onderwijs is dient ook deze persoon zijn contactgegevens overgemaakt te worden aan OVSG.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over het zittingsverslag van de voorgaande vergadering, wordt het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de voorgaande vergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.