De samenwerkingsovereenkomst die werd opgesteld kadert binnen fase 2 "formaliseren van partnerschappen".
Volgens de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting ervaren mensen in een kwetsbare positie in de samenleving een hoger risico op digitale uitsluiting. Ze hebben vaak een ongelijke toegang tot technologie zoals een laptop of internetverbinding. Ook beschikken ze vaak over minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van digitale dienstverlening. De Vlaamse overheid lanceerde in 2022 een eerste oproep "digibanken" om kwetsbare groepen mee te krijgen in de digitaliseringsgolf. Digibanken helpen het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen te verkleinen via 3 doelstellingen:
De oproep ‘voortraject’ (fase 1) bood de mogelijkheid om kandidaat-partnerschappen aan te gaan om te komen tot een sterke samenwerkingsstrategie. De oproep ‘implementatietraject’ (fase 2) ondersteunde de effectieve opstart en uitvoering van de lokale digibanken en digitale opleidingen. De oproep 'verlenging' (1 januari 2025 tot 31 juli 2026), waartoe voorliggend dossier zich richt, bestaat uit 3 fases:
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst ter verlenging van het project digibanken i.s.m. Genk en Zutendaal (GAZ) goed.
De samenwerkingsovereenkomst die integraal deel uitmaakt van dit besluit wordt ondertekend.