Terug
Gepubliceerd op 25/11/2024

2024_GR_00102 - Project DIGIhulp - Reglement in kader van 'Terbeschikkingstelling van laptops en tablets' - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 19/09/2024 - 21:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Seurs; Marc Bergmans; Bjorn Ulenaers; Jo Santermans; Kathleen De Cleene, Voorzitter; Luc Lamberigts; Lea Meermans; Lisa Lambrigts; Jan Baeten; Birgit Pues; Nele Steegmans; Guido Hoogmartens, Voorzitter wnd. ; Ine Daniels; Vital Vanclooster; Sven Theunis; Thomas Brullot; Wendy Peeters, Algemeen directeur

Afwezig

Jill Bruggeman

Verontschuldigd

Guy Martens; Erik Winters

Secretaris

Wendy Peeters, Algemeen directeur
2024_GR_00102 - Project DIGIhulp - Reglement in kader van 'Terbeschikkingstelling van laptops en tablets' - Goedkeuring 2024_GR_00102 - Project DIGIhulp - Reglement in kader van 'Terbeschikkingstelling van laptops en tablets' - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Volgens de Digimeter (uitgave 2023 Imec) zijn er de laatste jaren in Vlaanderen geen grote veranderingen meer waar te nemen wat betreft het bezit van de toestellen en toegang tot internet.

Het aantal Vlamingen met een eigen smartphone, tablet of laptop blijft sinds een jaar of vijf respectievelijk rond de 93%, 59% en 81% schommelen. Het aantal Vlamingen met minstens drie slimme toestellen in hun bezit stagneert op 83%. Met 99% die thuis toegang heeft tot minstens één connecteerbaar toestel en 98% die toegang heeft tot ‘een’ vorm van internetverbinding, is er sprake van een verzadiging.

Momenteel zijn er nog geen lokale cijfers ter beschikking.

Maar kunnen connecteren is niet hetzelfde als kunnen participeren. Eén op vijf Vlamingen heeft in het huishouden te weinig connectiviteit of toestellen om iedereen binnen het huishouden online te laten zijn op de momenten waarop ze dat wensen of verondersteld worden te zijn. Daarvoor zijn er in 19% van de huishoudens nog steeds te weinig schermen en heeft 20% en 18% van de Vlamingen respectievelijk niet het gewenste vaste of mobiele internetabonnement omdat men zich dat niet kan veroorloven. Dit kan een oorzaak van een digitale kloof zijn.

Om die reden gaat het projectteam DIGIhulp GAZ over tot de introductie van een terbeschikkingstelling van laptops en tablets.

Inwoners van As vanaf 18 jaar kunnen vanaf 1 oktober 2024 een beroep doen op de dienst “terbeschikkingstelling van een laptop of tablet” indien ze aan minstens één van de volgende

voorwaarden voldoen:

  • recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming,
  • in schuldbemiddeling OCMW of in collectieve schuldenregeling zitten via de arbeidsrechtbank
  • een erkende opleiding (via de VDAB of een onderwijsinstelling erkend door de Vlaamse overheid) volgen die hun kansen op de arbeidsmarkt verhoogt
  • een opleiding volgen in het kader van het dichten van de digitale kloof
  • sociale omstandigheden : het OCMW onderzoekt een vraag tot uitlenen en kan middels sociaal onderzoek en toetsing aan het normensysteem beslissen om uitlening toe te staan.

De terbeschikkingstelling kan gebeuren voor een periode van 3, 6 of 9 maanden tot maximaal 12 maanden met mogelijkheid tot verlenging. De laptops blijven eigendom van de leverancier en worden door de stad Genk tijdelijk ter beschikking gesteld aan de Asserse gebruiker. 

De terbeschikkingstelling wordt gecoördineerd door het projectteam DIGIhulp GAZ en gebeurt op maat van de gebruiker. Elke gebruiker moet voorafgaand aan de overdracht van de laptop of tablet de introductievorming “aan de slag met de laptop of tablet” gevolgd hebben. De projectmedewerker bekijkt samen met de gebruiker de gebruiksvriendelijkheid en het kostenplaatje van de bestaande internetconnectie of zorgt indien nodig voor een nieuwe aansluiting.

De gebruiker zal tijdens de uitleenperiode periodiek opgevolgd worden door de projectmedewerker DIGIhulp GAZ.

Voor technische problemen kan de gebruiker terecht bij de DIGIdokters in de DIGIpunten, die op hun beurt, indien nodig, een beroep kunnen doen op de helpdesk van de leverancier.

De voorwaarden van de terbeschikkingstelling van laptops en tablet, worden verder omschreven in het reglement.

Aanleiding en context

In 2023 startte de implementatiefase van het digitale inclusieproject  DIGIhulp GAZ. Recentelijk werd de verlenging van het project goedgekeurd voor de periode 2025 tot en met juli 2026.

Het project DIGIhulp GAZ helpt het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen te verkleinen via 3 doelstellingen:

  1. gelijke toegang tot digitale technologie door laptops, schermen en andere hardware voorwaardelijk ter beschikbaar te stellen via een uitleendienst;
  2.  via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken, zowel persoonlijke vaardigheden als technische vaardigheden;
  3.  via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiĆ«le diensten door middel van de oprichting van DIGIpunten.

Het voorliggend dossier handelt over pijler 1: de mogelijkheid geven aan iedere inwoner van As om toegang te krijgen tot essentiƫle digitale dienstverlening en technologie.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het reglement "Terbeschikkingstelling van laptops en tablets" in het kader van het project DIGIhulp GAZ goed.