Terug
Gepubliceerd op 25/11/2024

2024_GR_00095 - Omgevingsvergunning Herengracht OMV_2023048012 (intern nummer 2023/3) - derdebetalersregeling betreffende de overdracht van de wegenis - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 19/09/2024 - 21:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Seurs; Marc Bergmans; Bjorn Ulenaers; Jo Santermans; Kathleen De Cleene, Voorzitter; Luc Lamberigts; Lea Meermans; Lisa Lambrigts; Jan Baeten; Birgit Pues; Nele Steegmans; Guido Hoogmartens, Voorzitter wnd. ; Ine Daniels; Vital Vanclooster; Sven Theunis; Thomas Brullot; Wendy Peeters, Algemeen directeur

Afwezig

Jill Bruggeman

Verontschuldigd

Guy Martens; Erik Winters

Secretaris

Wendy Peeters, Algemeen directeur
2024_GR_00095 - Omgevingsvergunning Herengracht OMV_2023048012 (intern nummer 2023/3) - derdebetalersregeling betreffende de overdracht van de wegenis - Goedkeuring 2024_GR_00095 - Omgevingsvergunning Herengracht OMV_2023048012 (intern nummer 2023/3) - derdebetalersregeling betreffende de overdracht van de wegenis - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Bij toepassing van de huidig geldende bepalingen inzake registratierechten en btw, kan de kosteloze afstand van infrastructuurwerken ten voordele van het gemeentebestuur tot een extra kost leiden in hoofde van de toekomstige eigenaars van de nieuw te ontwikkelen ongebouwde loten. De kosteloze overdracht aan het gemeentebestuur leidt er immers toe dat de promotor geen recht zal hebben op btw-aftrek op de uitgevoerde infrastructuurwerken. Hierdoor ontstaat een extra kost ten belope van 10% registratierechten op de btw over het aandeel van de aankoop dat betrekking heeft op de uitrusting van de kavel.

Traditioneel wordt door de fiscale administratie gesteld dat infrastructuurwerken of uitrustingswerken niet kunnen worden aanzien als gebouwen. Sinds april 2002 is het begrip gebouw voor de toepassing van de btw-wetgeving gewijzigd zodat 'ieder bouwwerk dat vast met de grond verbonden is' als een gebouw moet worden aanzien. Dit heeft als gevolg dat infrastructuurwerken, zoals wegen, ook kwalificeren als gebouwen. Dit zorgt ervoor dat in een verkaveling, de uitrustingswerken uitgevoerd door de verkavelaar kunnen worden overgedragen met toepassing van btw, zelfs als er geen overdracht van een klassiek gebouw plaatsvindt. De btw-administratie nam echter het standpunt in dat infrastructuurwerken/uitrustingswerken die kosteloos aan de overheid werden overgedragen niet onder deze regeling vielen en er geen btw-aftrek mogelijk was. Deze bijkomende btw-kost verhoogt bijgevolg de kostprijs van de kavels voor de kopers van de bouwkavels.

De btw-administratie gaat akkoord met het feit dat de infrastructuur/wegenis economisch ten laste genomen wordt door de kopers en het logischer is dat de kost van de niet-aftrekbare btw ten laste genomen wordt door de kopers (Parl. vraag nr. 136 van 6 januari 2010 door de heer Brouckaert aan minister Muyters en diens antwoord). In overleg met de sector werd een systeem geïmplementeerd, de derdebetalersregeling. Dit houdt in essentie in dat de infrastructuur wordt verkocht aan het lokaal bestuur, waarbij de verkoopprijs wordt betaald door een derde partij, met name de kopers van de bouwkavels. Het gemeentebestuur verwerft op deze manier de infrastructuur , grondschotel en het openbaar groen in de verkaveling, zij het dat de niet-aftrekbare btw een kostelement wordt die de grondprijs beïnvloedt.

Juridische grond

  • Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, in bijzonder artikel 31 en 75;
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning;
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II);
  • Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse regering van 15 mei 2009 (BS 20 augustus 2009, hierna genoemd de VCRO en latere wijzigingsdecreten.

Aanleiding en context

(Planologische) Ligging

Het projectgebied van voorliggende aanvraag situeert zich t.h.v. de Herengracht in As (466L46, 466G34, 466K46, 401Z, 466H46 en 401F2).

Omgevingsvergunningsaanvraag

De volledige omgevingsvergunningsaanvraag betreft de aanleg van een gescheiden riolering, de aanleg van wegenis in functie van een verkaveling en reliëfwerken.  

Het volledige gebied omvat 7 privé percelen. Een deel van deze percelen zullen gevoegd gaan worden bij het openbaar domein in functie van de aanleg van de wegenis en riolering. 

De aanvraag omvat dus ook een verzoek  tot de opmaak van een zaak der wegenis voor het gratis en kosteloos overdragen van de aan te leggen infrastructuur naar het openbaar domein.

Een ontwerp van rooilijnplan werd toegevoegd aan het aanvraagdossier.

Adviezen

Er werd over de totaliteit van de aanvraag advies gevraagd aan ANB, Brandweer Oost-Limburg, Fluvius, Deputatie, Proximus, De Watergroep, AWV, Wyre, Onroerend Erfgoed. Deze adviezen zijn toegevoegd in bijlage.

Openbaar onderzoek

  • De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat werd gehouden van 26 oktober 2023 tot en met 24 november 2023.  
  • Resultaat: Er werden 2 bezwaarschriften ingediend. De bezwaren hebben geen  betrekking op de gemeenteweg en het rooilijnplan.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het gebruik van de derdebetalersregeling goed met betrekking tot de overdracht van de infrastructuur, grondschotel en groenaanleg, weergegeven als het deel van het lot 21 op het verkavelingsplan, opgesteld door Geotec-Geosted.

Artikel 2

De verkavelaar wordt gerechtigd om de overdracht van de infrastructuurwerken uit te voeren zoals voorzien in het antwoord op Parlementaire vraag nr. 1258 van de heer Wathelet van 2 mei 2006 en Parlementaire vraag nr. 136 van de heer Bouckaert van 6 januari 2000 en de beslissing btw nr. E.T.124.513. Onder dit systeem worden de infrastructuurwerken onder bezwarende titel overgedragen aan het lokaal bestuur, maar wordt de prijs (incl. btw) van de infrastructuurwerken door een derde voldaan, met name de kopers van de bouwkavels.

De verkavelaar dient zich ertoe te verbinden de kopers hiervan tijdig in te lichten, alsook deze regeling te vermelden in de betreffende offerten, verkoopcontracten en facturen.

Bij toepassing van de derdebetalersregeling zal het door de kopers van de bouwkavels verschuldigde bedrag afzonderlijk vermeld worden op de uitgereikte facturen, met de expliciete vermelding dat het een bedrag inclusief btw betreft, deze btw in geen geval aftrekbaar is in hoofde van de koper en de betaling gebeurt onder toepassing van de derdebetalersregeling met verwijzing naar de parlementaire vragen en de administratieve beslissing van 23 december 2013.

Artikel 3

Er wordt toelating gegeven (zakelijk recht) voor de uitvoering van de werken op openbaar domein conform de plannen en bijlagen van de omgevingsvergunningsaanvraag met nr. OMV_2023048012.