Het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst is de bevoegdheid van de Raad van Maatschappelijk Welzijn. Op vraag van de trajectbegeleidster van het OCMW Genk en de dringendheid van de situatie, een cliënt die immers te veranderen van stageplaats, is in samenspraak met de algemeen directeur beslist om het dossier te agenderen voor het vast bureau, om de beslissing daarna te bekrachtigen in de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Het vast bureau keurde de actualisatie van de samenwerkingsovereenkomst goed in haar zitting van 22/08/2024.
Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW's:
art 60 §7 Wanneer een persoon het bewijs moet leveren van tewerkstelling om het volledig voordeel van bepaalde sociale uitkeringen te verkrijgen neemt het OCMW alle maatregelen om hem een betrekking te bezorgen. In voorkomend geval verschaft het deze vorm van dienstverlening zelf door voor de bedoelde periode als werkgever op te treden. Art 61 bepaalt dat het OCMW samenwerkingsovereenkomsten met derden kan afsluiten en dit met het oog op de realisatie van wettelijke opdrachten zoals tewerkstelling- en terbeschikkingstelling van werknemers in het kader van art 60§7.
OCMW As is te kleinschalig om op een structurele wijze tewerkstelling en begeleiding van cliënten in toepassing van art 60§7 van organieke wet te voorzien. Om dit mogelijk te maken zoekt het OCMW externe partners om samenwerkingsovereenkomsten mee af te sluiten. Zo heeft OCMW As ook een overeenkomst met de vzw Alternatief. Voor de inspectiediensten van de VDAB en POD is het belangrijk om de juiste benamingen van de tewerkstellingsplaatsen mee te geven. De huidige naam is VZW Alternatief Diensten, die bijvoorbeeld ook de diensten van het strijkatelier bevatten.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn bekrachtigt de beslissing dd. 22/08/2024 van het Vast Bureau inzake de goedkeuring van de actualisatie van de samenwerkingsovereenkomst met VZW Alternatief Diensten.