Het bestuur wil creatief ondernemerschap ondersteunen, gelet op de gunstige effecten daarvan op de volledige gemeente; dat binnen verschillende sectoren, maar vooral binnen de horeca, het aanbod aan pop-up ondernemingen de laatste jaren sterk is toegenomen; dat horeca pop-ups zoals zomerbars en winterbars zorgen voor kansen om een vernieuwend aanbod naar de gemeente te brengen;
Er zijn evenwel ook uitdagingen, zoals enerzijds voldoende aandacht bij de ondernemers voor openbare orde, leefkwaliteit van de woonomgeving en het voldoen aan de regels en anderzijds een gelijk speelveld met gevestigde zaken en een snel, helder en eenvoudig vestigingsproces voor alle ondernemers; dat aldus bewaakt moet worden dat een en ander niet gebeurt ten koste van ondernemers die zich engageren om permanent een horecazaak uit te baten of afbreuk doet aan bestaande wettelijke bepalingen; dat er bijgevolg nood is aan een duidelijk kader voor horeca pop-ups;
Er is sprake van een horeca pop-up als die onderneming duidelijk de intentie aangeeft voeding en/of dranken ter consumptie aan te bieden/ te verkopen, op een locatie waarvan zij een vestigingseenheid heeft laten registreren of zou moeten laten registreren in de Kruispuntbank Ondernemingen;
De bezoekers die aangetrokken worden door horeca pop-ups vinden vaak ook hun weg naar het bestaande lokaal horeca-aanbod. Die synergie kan zelfs door gezamenlijke acties gestimuleerd worden en zorgen voor meer dynamiek in de gemeente.
Met deze omschrijving wordt de scope afgebakend; Dat het hiernaast ook belangrijk is om te werken aan een afgelijnd en helder kader dat zowel voor de horeca pop-up ondernemer als voor het lokaal bestuur duidelijkheid schept; dat dit reglement als doel heeft dit kader te verzorgen; dat de bepalingen ervan aldus een verordenende kracht hebben na goedkeuring door de raad.
Het Decreet d.d. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Het Besluit van de Vlaamse Regering dd. 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is (“Vrijstellingsbesluit”).
De wet- en regelgeving op het uitoefenen van (ambulante) handelsactiviteiten.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II).
Besluit van de gemeenteraad van 19 december 2019 betreffende de gemeentelijke Administratieve Sancties - Politieverordening ter beteugeling van overlast.
De afgelopen jaren maakten pop-up zomer-en winterbars hun opmars in Vlaanderen. Ook in As zijn al diverse pop-up zomerbars verschenen. De gemeente As wil deze initiatief niet tegenhouden. Tijdelijke horeca kan een nieuwe dynamiek geven aan een buurt of omgeving en zo als uitstekende gemeentemarketing dienen.
Een goed pop-up initiatief trekt zowel burgers als bezoekers aan zonder dat deze voor overlast zorgt en ten koste gaat van de permanente horeca. Met dit reglement zorgen we graag voor een gelijk speelveld en willen we een kader scheppen voor de komende jaren.
De gemeenteraad keurt de wijziging van het concessiereglement pop-up horecazaken in openlucht en op openbaar domein, integraal toegevoegd als bijlage bij dit besluit, goed.