De gemeente verleent een recht van erfpacht voor een termijn van 50 jaar aan de VZW Katholiek Basisonderwijs As-Centrum voor het schoolgebouw en aanhorenden volgens de voorwaarden en lasten voorzien in de overeenkomst en het addendum.
Deze overeenkomst vervangt de bestaande erfpachtovereenkomst, afgesloten op 20 december 1994, geregistreerd te Genk op 27 april 1995, boek 82, blad 17, vak 12 en gewijzigd bij de akte afgesloten 30 juni 2011, geregistreerd te Genk op 7 juli 2011, boek 135 blad 71 vak 17 zoals reeds overeengekomen in deel III “Voorwaardelijke wijziging van het recht van erfpacht” van hogervermelde overeenkomst. Deze erfpacht werd verleng bij akte van 05/04/2016.
In het addendum bij de bijlage wordt een gedeeltelijk gebruik voorzien van een aantal lokalen en wordt overeengekomen de helft van de erfpachtvergoeding niet door te rekenen zolang het gedeeld gebruik zich voordoet. Daarnaast zal op vraag van de gemeente de kleuterspeelplaats worden verplaatst, waarvoor als tegenprestatie de gemeente een inspanningsvebintenis aangaat tot assistentie bij het bekomen van een vergroeningssubdisie alsook het beschikbaar stellen van 50 000 euro voor de inrichting van deze speelplaats.
Bij de toekenning van de 50 000 euro moet rekening gehouden worden met artikel 10 van het decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau. Dit artikel luidt als volgt:
"De lokale besturen die aan de scholen van het eigen schoolbestuur andere voordelen toekennen dan de sociale voordelen, vermeld in artikel 6 van dit decreet, kunnen die voordelen, in de context van het lokaal flankerend onderwijsbeleid ook toekennen aan de scholen van de andere schoolbesturen op hun grondgebied die erom verzoeken. De lokale besturen kunnen criteria vastleggen waaraan de scholen moeten voldoen om recht te hebben op die voordelen. Zij mogen geen enkel onderscheid maken tussen de scholen die aan de criteria voldoen."
De gemeente wil deze 50 000 euro toekennen aan de vrije basisschool als compensatie voor het niet naleven van de erfpachtovereenkomst, met name het feit dat de gemeente geen ander perceel kan aanbieden waarop een erfpacht wordt toegekend. De 50 000 euro dient dan ook te worden beschouwd als compensatie voor het verplaatsen van de speelplaats.
Meer info over de AGION-clausules:
De clausules die AGION wil terugvinden in de notariële erfpachtakte, zijn wettelijk verankerd in artikel 19 van de Schoolpactwet
Daaronder valt – naast de vervreemdingsclausule <https://pro.katholiekonderwijs.vlaanderen/eigendomssituaties/voorwaarden-agion?scrollTo=_ba3a8e1f> -(deze stond ook blijkbaar in de vroegere overeenkomst) als ook de zogenaamde meerwaardeclausule <https://pro.katholiekonderwijs.vlaanderen/eigendomssituaties/voorwaarden-agion?scrollTo=_f790439e> .
Zie de toevoegingen bij art. 4 van de overeenkomst respectievelijk art. 14 van de overeenkomst.
AGION heeft het volgende laten weten:
Soms kiezen erfpachtgever en -nemer ervoor om de meerwaardeclausule te laten staan in de notariële erfpachtakte maar daarnaast een onderhands document op te stellen waarin eigenaar en erfpachtnemer afspraken maken over de meerwaarde. Het kan dan gaan van een berekeningswijze van de meerwaarde tot de afspraak dat er (wegens boekhoudkundige afschrijvingen) geen meerwaarde zal bestaan op het einde van de duurtijd van de erfpacht. Zo’n document wordt wel eens een “side letter” genoemd, omdat het bestaat “naast” de notariële akte. Op die manier kan je een correcte akte voorleggen aan AGION en is de eigenaar toch ook gerustgesteld over al te grote financiële gevolgen.
Belangrijk is ook de toevoeging van ‘bestemming’ van de erfpacht te linken aan mogelijkheid tot subsidieverlening door AGION. Zie bij ‘Voorwerp’. Dit zijn zaken die het huidige schoolbestuur niet mee had gekregen van de afgetreden voorzitter en na een onderhoud met de bevoegde persoon van AGION is dat ter sprake gekomen.
De conclusie is dus dat zonder deze toevoegingen, AGION de erfpachtovereenkomst niet zal goedkeuren en de school geen subsidies kan aanvragen. Dan is de renovatieplicht niet mogelijk.
Het recht van erfpacht is onderworpen aan de Wet van 10 januari 1824, de wet van 14 mei 1955 betreffende de erfpachten en de wet van 4 februari 2020 op het goederenrecht voor zover er hierna van deze wetsbepalingen niet wordt afgeweken.
De gemeente verklaart een recht van erfpacht te verlenen aan de erfpachter die aanvaardt onder de hieronder gemelde voorwaarden en lasten, zoals vervat in de overeenkomst en het addendum.
Deze overeenkomst vervangt de bestaande erfpachtovereenkomst, afgesloten op 20 december 1994, geregistreerd te Genk op 27 april 1995, boek 82, blad 17, vak 12 en gewijzigd bij de akte afgesloten 30 juni 2011, geregistreerd te Genk op 7 juli 2011, boek 135 blad 71 vak 17 zoals reeds overeengekomen in deel III “Voorwaardelijke wijziging van het recht van erfpacht” van hogervermelde overeenkomst. Deze erfpacht werd verleng bij akte van 05/04/2016.
De gemeenteraad keurt de aangepaste ontwerpovereenkomst van erfpacht goed.