Vele OCMW's kampten met het probleem om de gekregen middelen te besteden. Er is de overlap met de projecten "digibanken" en "digidokter", waar al heel wat acties in vervat zijn zoals het uitlenen van hardware (laptops, tablets) en waar cliënten ook beroep kunnen doen voor ondersteuning bij digitale problemen. Om deze reden verzochten verschillende OCMW's de Vlaamse overheid uitstel te verlenen om de uitrol van het lokaal e-inclusiebeleid te doen slagen. Ook het OCMW van As meldde zich hiervoor aan en mocht in november vernemen dat de beslissing was genomen om de periode te verlengen tot 30/06/2025.
Ondertussen werd er op zoek gaan naar samenwerkingen met een andere partij om vorm te geven aan de uitrol. VZW BLM (begeleidingsdienst Limburgs Mijngebied) zet zich in voor de maatschappelijke integratie van kansengroepen door het verstrekken van basiscompetenties via vorming en reële werksituaties. Ze streven ernaar mensen in kwetsbare situaties sterker en weerbaarder te maken, zodat ook zij actief en zelfstandige kunnen deelnemen aan onze complexe en snel veranderende maatschappij. Hun expertise ligt in het coachen van mensen via outreaching en positieve talentbenadering.
In samenspraak met het OCMW van As wil BLM zich inzetten voor een digitale ondersteuning van kansengroepen, waarbij ze altijd een integrale aanpak nastreven. Hun acties richten zich op verschillende aspecten van e-inclusie, namelijk toegang, vaardigheden en maatgerichte ondersteuning. De belangrijkste pijler van hun werking zijn de huisbezoeken.
In samenspraak met de sociale dienst van het OCMW van As wordt de doelgroep voor deze huisbezoeken omschreven :
De digicoach beoordeelt tijdens het huisbezoek de individuele situatie
Specifiek voor de gemeente as vraagt het OCMW van As aan BLM nog verder oog te hebben voor :
De samenwerking met VZW BLM zal lopen voor de duur van de projectmiddelen, zijnde van 01 januari 2025 tot en met 30/06/2025
Op 15 juli 2022 besliste de Vlaamse Regering om de Vlaamse gemeenten en steden te ondersteunen bij de uitrol van een lokaal e-inclusiebeleid. Deze subsidie kadert binnen het actieplan "iedereen digitaal", dat onderdeel is van het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Het doel van "iedereen digitaal" is dat ieder lokaal bestuur tegen 2024 een eigen lokale digitale inclusiewerking heeft. Voor de gemeente As is een maximum toelage voorzien ten bedrage van 25.474 €. Op 23/12/2024 werd een eerste saldo ten bedrage van 20.379,20 € gestort.
In 2023 en 2024 deed het OCMW enkele acties zoals een informatieronde betreffende het sociaal tarief voor telefonie en internet en werden er enkele informatiesessies georganiseerd op scholen om kinderen weerbaarder te maken op het internet.
De gemeenteraad keurt de samenwerking goed tussen de gemeente As en VZW BLM inzake de uitrol van het lokaal e-inclusiebeleid voor de periode 01/01/2025 tot en met 30/06/2025.