Beoordeling wegenis
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname in het openbaar domein. De gemeenteraad houdt hierbij rekening met de principes en doelstellingen uit het Decreet Gemeentewegen:
“Art. 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1. de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2. de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel
op recreatief als op functioneel vlak.”
Art. 4. Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Het is in het licht van deze principes en doelstellingen dat de beoogde vestiging van de nieuwe weg wordt behandeld.
Hoofdader binnen een het mobiliteitsnetwerk
De fietssnelweg Kolenspoor wordt gerealiseerd door het provinciebestuur van Limburg, met de steun van de Vlaamse overheid. De fietssnelweg wordt als bovenlokale functionele fietsverbinding ingepast binnen het fietssnelwegennetwerk in Limburg en Vlaanderen. Hierbij worden optimale koppelingen uitgewerkt met het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk én met lokale fietsroutes. Op die manier vormt de fietssnelweg een snelle verbinding, een ruggengraat als het ware, voor alle functionele fietsbewegingen. Die optimalisatie kan enkel maar dankzij een goede afstemming met het lokale mobiliteitsbeleid. De betrokken steden en gemeenten spelen hier op een positieve manier op in waardoor de fietssnelweg de bereikbaarheid van lokale hotspots verbetert, maar evenzeer de lokale fietsmobiliteit stimuleert. Doelbewust start de provincie met de aanleg van het stuk tussen Genk en As. Dit is momenteel binnen het functionele fietsroutenetwerk een absolute missing link. Eens deze fietsweg gerealiseerd is, levert dit onder meer een functionele ontsluiting van het Maasland op richting Midden en West-Limburg. Het opzet is dat de komende jaren ook de andere deelzones binnen de fietssnelweg Kolenspoor worden gerealiseerd of geoptimaliseerd, zodat er een directe rechtlijnige fietsverbinding komt die de mijnsteden met mekaar verbindt. In opzet gaat het hier om een functionele fietsroute, maar gelet op de ligging en de verbindingsacties zal dit ook toeristisch een erg belangrijke fietsroute vormen!
Van Genk-Noord, via La Biomista, KRC Genk, Thor-park en de Klaverberg tot in As Station.
De fietssnelweg Kolenspoor loopt van Beringen tot in Maasmechelen. Eén van de voornaamste missing links op dit traject, is het tracé tussen Genk en As. Vandaag ligt hier geen bruikbare functionele fietsverbinding.
Het deeltracé Genk-As vertrekt in Genk op industriezone Genk-Noord aan de Mercuriuslaan. Van daaruit sluit de fietssnelweg aan op de Hermeslaan. Hier ligt vandaag al een vrijliggend fietspad. Dat zal vernieuwd en verbreed worden tot op fietssnelwegniveau. Ter hoogte van de kruising met de Hengelhoefstraat komt er een belangrijk kunstwerk. Een technisch vernuftige fietstunnel zorgt ervoor dat fietsers veilig deze drukke kruising kunnen oversteken. Via de tunnel loopt de fietssnelweg verder langsheen de Seinhuisstraat. Op de Seinhuisstraat, nog voor de kruising met de Wolfsbergstraat, buigt de fietssnelweg af naar het vroegere spoor. Vanaf daar zal de fietssnelweg tot in het station van As over de vroegere spoorwegbedding verderlopen.
Het verloop via de spoorwegbedding passeert via de brug onder de Guillaume Lambertlaan. Dit is meteen een belangrijk knooppunt met de bestaande fietsverbinding naar La Biomista. Vanaf die brug loopt de fietssnelweg verder op de spoorbedding achter het volkstuincomplex door om onder de brug aan de Hoevenzavellaan aan te takken op de recent vernieuwde infrastructuur langsheen de Marcel Habetslaan.
Ook hier blijft de fietssnelweg de oude spoorbedding volgen. Net voor de Duinenlaan passeert ze het oude stationsgebouw van Waterschei en de site van KRC Genk. Een ideale fietsroute dus voor de vele KRC-supporters!
Op de Duinenlaan komt een conflictvrije oversteek met een lichtenregeling. De fietssnelweg loopt verder via de oude spoorbedding, passeert de Thor-site en het prachtige natuurgebied van de Kalverberg aan de terril. Van daaruit loopt de fietssnelweg richting de Steenweg in As. Ook hier komt een conflictvrije, lichtengeregelde oversteek. De fietssnelweg blijft ook op grondgebied van As de oude spoorbedding verder volgen achter de Berkenstraat door tot aan de kruising met de Bilzerweg die eveneens met een lichtenregeling veilig kan overgestoken worden.
Vanaf de Bilzerweg blijft de fietssnelweg de oude spoorbedding verder volgen en loopt ze parallel met de Europalaan tot aan de eerste wissel alvorens het prachtige, historische station van As te bereiken waar de fietssnelweg aantakt op de bestaande functionele fietswegen.
Bijgevolg draagt de aanvraag wat de voorziene gemeentewegen betreft bij aan de uitbouw van een veilig wegennet alsook de inrichting van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Dit komt het algemeen belang en de verkeersveiligheid ten goede. De ontsluiting van aangrenzende percelen komt tot slot niet in het gedrang, zodat de aangevraagde wegen in overeenstemming zijn met de doelstellingen en principes uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de Gemeentewegen.
• Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;
• Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning;
• Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II);
• Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse regering van 15 mei 2009 (BS 20 augustus 2009, hierna genoemd de VCRO en latere wijzigingsdecreten);
• Decreet van 3 mei 2019 houdende de Gemeentewegen
Algemene beschrijving
Het totale projectgebied is gelegen in de provincie Limburg en omvat de zate van het voormalige Kolenspoor. In bepaalde delen binnen het projectgebied zijn de oude sporen nog steeds aanwezig. De route doorkruist de provincie van west naar oost. Fietssnelweg ‘Kolenspoorroute’ behoort tot het (gewenste) fietssnelwegennetwerk en omvat fietssnelweg F75 (hoofdroute) en aftakkingen F754 en F751. De totale verbinding heeft een lengte van 67 km en verbindt Leopolsburg met Maaseik. Vanaf As is er een aftakking richting Maasmechelen.
Deze omgevingsvergunningsaanvraag heeft enkel betrekking op de aanleg en realisatie van de fietssnelweg F75 Kolenspoor voor het deelsegment D1 Genk-As-Maasmechelen.
De werken worden als volgt omschreven:
- Infrastructuurwerken en technische werken:
Beschrijving bestaande toestand
Het projectgebied valt voor het grootste deel (vanaf de Seinhuisstraat in Genk tot het Station As) binnen de bedding van het oude Kolenspoor. Deze bedding was vroeger eigendom en in het beheer van de spoorwegbeheerder (Infrabel). De spoorbedding met aanhorigheden werd door de Provincie Limburg aangekocht. Op het grondgebied As loopt het tracé vanaf de gemeentegrens met Genk ter hoogte van de Klaverberg op de oude sporen. De sporen bestaan vandaag uit een klassieke opbouw namelijk spoorballast, dwarsliggers en de rails (dubbelspoor of enkelspoor).
De bestaande toestand blijft het zelfde tot aan de N723. De kruising met de N723 is niet opgenomen in dit dossier en de rooilijnen van de gewestweg blijven ongewijzigd. Na de N723 vervolgt het tracé de oude spoorbedding en kenmerkend voor deze zone zijn de aangrenzende tuinzones van de woningen gelegen aan de Berkenstraat.
Segment 6 loopt van de aansluiting met N723 Steenweg (D1 – K4) tot en met N730 Bilzerweg (D1 – K5) op het grondgebied van As. Over het volledige segment volgt de fietssnelweg de voormalige spoorlijn. De kruising met de N730 is niet opgenomen in dit dossier en de rooilijnen van de gewestweg blijven ongewijzigd.
Segment 7 loopt van de aansluiting met N730 Bilzerweg (D1 – K6) tot en met de aansluiting met N723 Stationsstraat (D1 – K7) op het grondgebied van As. Over het volledige segment volgt de fietssnelweg de voormalige spoorlijn.
Aanleg Nieuwe wegenis zachte weggebruiker (fietssnelweg Gemeentegrens tot aan N723)
Vanaf de gemeentegrens wordt er aan beide zijden naast het fietspad een ecoscherm voorzien over de gehele lengte van het tracé om te voorkomen dat de aanwezige fauna, voornamelijk de gladde slang, het fietspad gelijkgronds kunnen kruisen. Om de oversteek voor dergelijke soorten te faciliteren worden er ecopassages voorzien in de vorm van kokers onder het fietspad zoals weergegeven op de plannen.
Ter hoogte van N723 Steenweg wordt het fietspad aangesloten op de gewestweg. Op de gewestgronden engageert Agentschap Wegen en Verkeer zich om een veilige oversteekplaats voor de fietssnelweg in te richten. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid een lichtengeregelde oversteek met fietsdetectie worden (niet in deze aanvraag). De oversteek wordt voorzien op de plaats waar het oude spoor gelegen is. Over de inrichting van de oversteekplaats wordt binnen deze aanvraag geen uitspraak gedaan.
Aanleg Nieuwe wegenis zachte weggebruiker (fietssnelweg N723 tot aan N730)
Binnen dit segment wordt het standaard-profiel van de fietssnelweg toegepast, namelijk een fietspad met een breedte van 4m, geflankeerd door een obstakelvrije schuwzone. Er worden geen spoorgerelateerde elementen voorzien.
Ter hoogte van N730 Bilzerweg wordt het fietspad aangesloten op de gewestweg. Op de gewestgronden engageert Agentschap Wegen en Verkeer zich om een veilige oversteekplaats voor de fietssnelweg in te richten. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid een lichtengeregelde oversteek met fietsdetectie worden. De oversteek wordt voorzien op de plaats waar het oude spoor gelegen is. Over de inrichting van de oversteekplaats wordt binnen deze projectnota geen uitspraak gedaan.
Aanleg Nieuwe wegenis zachte weggebruiker (fietssnelweg N730 tot aan station As)
• Spoorbedding Kolenspoor
Binnen dit segment wordt het standaard-profiel van de fietssnelweg toegepast, namelijk een fietspad met een breedte van 4m, geflankeerd door een obstakelvrije schuwzone. Binnen dit segment wordt het fietspad voorzien op de as van het spoor. Ongeveer 100m ten oosten van N730 Bilzerweg versmallen de projectgronden drastisch tot een gabarit van ongeveer 5m breed. Hier is dan ook geen alternatief en wordt het fietspad centraal voorzien. Het oude spoor kan in deze zone dan ook niet behouden blijven. Meer naar het oosten verbreden de projectpercelen opnieuw maar wordt eveneens geopteerd om de as van het fietspad gelijk te leggen met de as van het voormalige spoor. Richting het station van As is er opnieuw een dubbelspoor aanwezig.
• Zandstraat
Ter hoogte van de aansluiting met Zandstraat wordt een verkeersknip voorzien zodat er geen interactie is tussen het wegverkeer en de fietssnelweg. De knip wordt vormgegeven door middel van paaltjes en wordt kenbaar gemaakt met signalisatie aan beide zijden van de straat. Voor fietsverkeer is interactie tussen de fietssnelweg en Zandstraat mogelijk. Aan de hand van signalisatie en wegmarkeringen wordt geduid dat het verkeer op de fietssnelweg steeds voorrang heeft.
• Maastrichterstraat
De Maastrichterstraat werd in het verleden reeds afgesloten van de N75 Europalaan. De verharding van de oude aansluiting werd nog niet werd opgebroken. Dit wijzigt in de toekomstige situatie. De verharding tussen de fietssnelweg en de Europalaan wordt opgebroken en de afsluiting wordt op deze locatie fysiek dicht gemaakt, zodoende er geen (sluik)doorgang naar de Europalaan mogelijk is.
• N723 Stationsstraat
Ter hoogte van het oude station van As wordt een verknoping voorzien met de aanwezige fietsinfrastructuur. Over N75 Europalaan komt een fietsbrug met aanloophelling toe aan de stationsomgeving en maakt verbinding met de fietsroute richting Maasmechelen (F75). Langs de N723 zijn tweezijdige fietspaden gelegen met een dubbelrichtingsoversteek over de gewestweg ter hoogte van de spoorovergang. Vanuit het westen volgt de fietssnelweg het meest zuidelijke spoor (grondgebied Maasmechelen) om evenwijdig met de spoorbundel aan de komen ter hoogte van het station. De bestaande aanloophelling van de brug dient lichtelijk aangepast te worden om haaks te kunnen aansluiten op de fietssnelweg. Het fietspad wordt vervolgens ingepast tussen het zuidelijke perron en de parking ten oosten van de site. Hierbij dient één parkeerplaats gesupprimeerd te worden. Tussen de parking en het perron wordt een oversteekplaats voor voetgangers over de fietssnelweg voorzien. Ter hoogte van het oude stations terrein ligt de fietssnelweg voor een beperkt deel op grondgebied Maasmechelen zoals aangegeven op onderstaande figuur (paarse lijn is de gemeentegrens).
Wijziging rooilijn
De nieuwe rooilijn werd bepaald aan de hand van het ontwerp van de fietssnelweg met aanhorigheden plus de bijhorende obstakelvrije ruimte langsheen het traject. De ecologische aanleg maakt integraal onderdeel uit van de nieuwe fietssnelweg en wordt opgenomen binnen de rooilijnen. De nieuwe rooilijnen zijn aangebracht op de bijgevoegde plannen.
Verlichting
Wat betreft de keuze van armaturen wordt algemeen uitgegaan van energiezuinige armaturen (LED), tijdelijke doving en lage intensiteiten. Naast de veiligheidsaspecten wordt er tevens rekening gehouden met eventuele lichthinder die zou ontstaan bij het plaatsen van kunstlicht. Het gaat hierbij niet enkel om hinder door verblinding of verstoring door de lichtbron zelf, maar ook om vermindering van de nachtelijke duisternis en de mogelijke impact op fauna en flora in kwetsbare gebieden.
Al deze aspecten werden meegenomen in de verdere uitwerking van de verlichting.
De gemeenteraad is van mening dat het aangewezen is om op deze fietssnelweg gebruik te maken van verlichting met een volg- of detectiesysteem.
Beheer
Infrastructuur
In bestaande toestand worden de delen aan bestaande wegenis beheerd door de gemeente As. Na deze vergunning wijzigt dit niet. De aangepaste wegenis en aanleg nieuwe fietssnelweg zullen volgens de "nota gemeentewegen As" beheerd worden door de gemeente As.
In bestaande toestand is er geen fietssnelweg gelegen ter hoogte van de spoorwegbedding op dit tracé. Op vandaag is deze zone in beheer van de Provincie Limburg. De nieuw aan te leggen fietssnelweg inclusief de infrastructuur voor ecologische geleiding en ecologische kruising zal na deze vergunning worden beheerd door de gemeente As volgens de "nota gemeentewegen As. Dit werd tot op heden nog niet besproken met de gemeente.
Groenaanleg
De groenaanleg in het projectgebied zal, na de aanleg van de werken, in het beheer komen van de gemeente As. Dit voor zowel de bermen, als de nieuw aan te leggen infrastructuur voor ecologische geleiding en kruising. Dit werd tot op heden nog niet besproken met de gemeente.
Verlichting
De verlichting zal, na aanleg van de werken, in beheer komen van de gemeente As (Fluvius). Dit werd tot op heden nog niet besproken met de gemeente.
Zaak der wegen
De vergunningsaanvraag omvat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft.
Overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet wordt het college van burgemeester en schepenen verzocht om de gemeenteraad samen te roepen. De gemeenteraad moet daarbij kennis nemen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Adviezen
Het advies van 5 mei 2023 van De Watergroep is voorwaardelijk gunstig.
Het advies van 5 mei 2023 van Departement Landbouw en Visserij is geen advies.
Het advies van 20 april 2023 van Vlaamse Overheid is geen advies.
Het advies van 17 mei 2023 van Eandis System Operator (Fluvius) is voorwaardelijk gunstig.
Het advies van 21 april 2023 van Brandweer Oost-Limburg is gunstig.
Het advies van 15 mei 2023 van Infrabel is voorwaardelijk gunstig.
Het advies van 9 mei 2023 van Algemene Directie Material Resources (NAVO, Defensie) is voorwaardelijk gunstig.
Het advies van 24 april 2023 van de Vlaamse Milieumaatschappij is geen advies.
Deze adviezen worden als bijlage toegevoegd.
Openbaar onderzoek
• De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat werd gehouden van 28/04/2023 tot en met 27/05/2023.
• Resultaat: Er werden 4 bezwaarschriften ingediend. 1 bezwaarschrift heeft betrekking tot de locatie van de herbebossing en heeft dus geen betrekking op de fietssnelweg en het rooilijnplan. De overige bezwaarschriften komen van de GECORO, Limburgse Milieukoepel en van Natuurpunt. deze bezwaarschriften worden in bijlage toegevoegd.
De gemeenteraad keurt het tracé van de fietssnelweg F75 Kolenspoor voor het deelsegment D1 Genk-As-Maasmechelen en haar ligging, breedte en uitrusting goed rekening houdende dat de fietssnelweg maar over de bestaande spoorbedding mag lopen tot aan de eerste wissel voor de Stationssite van As.
Er dient eveneens rekening gehouden te worden met de hierboven vermelde opmerkingen betreffende de verlichting en het beheer van de fietssnelweg.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan van de fietssnelweg F75 Kolenspoor voor het deelsegment D1 Genk-As-Maasmechelen goed.
De gemeenteraad keurt de raming ikv zaak der wegen op het grondgebied As goed. Deze kosten zullen gedragen worden door de Provincie Limburg.
De gemeenteraad neemt kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.