Terug
Gepubliceerd op 19/06/2023

2023_GR_00100 - Handhavingsreglement voor het niet optimaal afkoppelen van hemel- en afvalwater - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 15/06/2023 - 21:00 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Belastingreglement, type Aanvullende belasting of opcentiem.
  • Bijkomende aanslagvoet: Nee

Samenstelling

Aanwezig

Tom Seurs; Marc Bergmans; Bjorn Ulenaers; Jo Santermans; Kathleen De Cleene; Luc Lamberigts; Lea Meermans; Lisa Lambrigts; Jan Baeten; Birgit Pues; Nele Steegmans; Guido Hoogmartens; Guy Martens; Ine Daniels; Erik Winters; Vital Vanclooster; Sven Theunis; Thomas Brullot; Wendy Peeters, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Jill Bruggeman

Secretaris

Wendy Peeters, Algemeen directeur
2023_GR_00100 - Handhavingsreglement voor het niet optimaal afkoppelen van hemel- en afvalwater - Goedkeuring 2023_GR_00100 - Handhavingsreglement voor het niet optimaal afkoppelen van hemel- en afvalwater - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De gemeente As investeert sterk in de aanleg van gescheiden rioleringen;

Bij (her)aanleg van een openbare gescheiden rioleringsstelsel wordt aan aangelanden conform Vlarem-wetgeving, opgelegd de private riolering maximaal af te koppelen, zijnde het hemelwater en huishoudelijk afvalwater te scheiden tot aan de openbare riolering. Dit heeft tot doel het openbare rioleringssysteem en de rioolwaterzuiveringsinstallatie optimaal te laten functioneren. Een gescheiden rioleringsstelsel werkt enkel optimaal werkt als de private afkoppeling voor elk gebouw gebeurt;

Sinds 1 juli 2011 is een keuring van de privéwaterafvoer van woningen en gebouwen verplicht. Deze verplichting van keuring van private riolering wordt opgelegd via het Algemeen Waterverkoopreglement. Dit reglement bepaalt de rechten en de plichten van de drinkwaterleverancier, de rioolbeheerder en de klant.

In afkoppelingsprojecten voor bestaande gebouwen moeten maatregelen voor het scheiden van regen- en afvalwater worden genomen, waarvoor de gemeente een afkoppelingsdeskundige en erkende keurder aanstelt;

Het is hierbij wenselijk een belasting te vestigen op het niet optimaal afkoppelen.

De subsidies vormen een belangrijk onderdeel in de budgetten van de gemeente As bij Riopact. Deze zorgen er namelijk voor dat de ratio Vreemd Vermogen – Eigen vermogen naar beneden gaat, wat dan weer een gunstige invloed heeft op de balans.
Meer middelen op de rekening zorgen ervoor dat er meer projecten kunnen uitgevoerd worden wat dan weer één van de vereisten is om aan de verschillende voorwaarden te voldoen inzake rioolmanagement. Het handhavingsreglement speelt hier dan ook een belangrijke rol in: het is een belangrijke manier om de subsidies te kunnen verkrijgen bij niet afkoppelen door bepaalde eigenaars.
We moeten kunnen aantonen dat we alles eraan hebben gedaan om de eigenaar ertoe aan te zetten deze werken uit te voeren. Indien deze dit niet doen zijn de volgende stappen nodig:
- Bij niet-afkoppeling : vermelden datum 1ste & 2de aanmaning
- Als dit zonder resultaat blijft: bewijs dat deze voor verder gevolg (handhaving) zijn overgemaakt aan de gemeente.

Het is voor dit laatste punt dat RIOPACT aandringt op een handhavingsreglement. Enkel de gemeente kan dit initiatief nemen.

Juridische grond

- Artikel 170 §4 van de Grondwet;

- Artikel 42 §3 van het Gemeentedecreet;

- Wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging en latere wijzigingen;

- De Vlarem-wetgeving terzake;

- De Europese kaderrichtlijn Water 200/60/EG van 23 oktober 2000;

- Het decreet van 30/05/2008 betreffende de vestiging, invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;

- Het Algemeen Waterverkoopreglement goedgekeurd bij Besluit van de Vlaamse Regering van 08/04/2011 waardoor sinds 01 juli 2011 een keuring van de privéwaterafvoer verplicht is in de volgende gevallen:

  • voor de eerste ingebruikname;
  • bij belangrijke wijzigingen;
  • na vaststelling van een inbreuk op de gelijkvormigheid  (de wettelijke voorschriften)  op verzoek van de exploitant;
  • bij de aanleg van een gescheiden riolering op het openbaar domein.

- Het Ministerieel Besluit van 28 juni 2011 houdende bijkomende regels inzake de verplichte keuring van privéwaterafvoer zoals opgenomen in het Waterverkoopreglement;

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater;

Aanleiding en context

Sinds 1 juli 2011 is een keuring van de privéwaterafvoer van woningen en gebouwen verplicht. Deze verplichting van keuring van private riolering wordt opgelegd via het Algemeen Waterverkoopreglement. Dit reglement bepaalt de rechten en de plichten van de drinkwaterleverancier, de rioolbeheerder en de klant. Op vraag van Riopact dient de gemeente As het handhavingsreglement voor het niet optimaal afkoppelen van hemel- en afvalwater in te voeren om op deze wijze maximaal resultaat te halen en de wetgeving te laten respecteren.

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2028 wordt een jaarlijkse belasting geheven op het niet optimaal afkoppelen van hemel- en afvalwater.

Artikel 2

De belasting betreft:

  1. Het niet optimaal afkoppelen van hemelwater na aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in de door de gemeente vastgestelde afkoppelingsprojecten;
  2. Het niet plaatsen van een individuele waterzuiveringsinstallatie (IBA) wanneer deze wordt opgelegd naar aanleiding van een omgevingsvergunning;
  3. Het niet laten keuren van de privéwaterafvoer zoals opgelegd in de omgevingsvergunning en/of aangeduid op het goedgekeurde plan horende bij de vergunning;
  4. Bij het vaststellen dat een situatie op privéterrein niet (langer) voldoet aan de wetgeving betreffende optimale afkoppeling.

Artikel 3

De belasting is verschuldigd door de eigenaar van het gebouw op 1 september van het aanslagjaar. Indien er een recht van opstal of erfpacht bestaat, is de belasting verschuldigd door de erfpachter of opstalhouder.

Artikel 4

De belasting bedraagt per jaar en per gebouw:

  • 1ste aanslagjaar: 500,00 EUR
  • 2de aanslagjaar: 1.000,00 EUR
  • vanaf het 3de aanslagjaar, jaarlijks ter herhalen: 1.500,00 EUR

Artikel 5

De belasting wordt als volgt vastgesteld:

  1. Voor het niet optimaal afkoppelen naar aanleiding van een gescheiden rioleringsstelsel in de door de gemeente vastgestelde afkoppelingsprojecten:
  • De belasting wordt geheven op elk gebouw gelegen binnen een afkoppelingsproject waar, na de datum van de uitvoering van de afkoppelingswerken (datum van voorlopige oplevering), het hemelwater op het privéterrein niet optimaal werd afgekoppeld.
  • De belasting is verschuldigd vanaf 1 september volgend op het jaar van de uitvoering van de werken, op basis van de door de afkoppelingsdeskundige  bezorgde attesten van een niet optimale afkoppeling op het privéterrein.

      2. Voor het niet plaatsen van een individuele waterzuiveringsinstallatie wanneer deze wordt opgelegd naar aanleiding van een omgevingsvergunning:

  • De belasting wordt geheven op elk gebouw waarvoor nagelaten wordt een IBA te installeren wanneer deze werd opgelegd naar aanleiding van een omgevingsvergunning.
  • De belasting is verschuldigd vanaf 1 september volgend op het jaar van de uitvoer van de werken, zoals vastgelegd in de omgevingsvergunning.

     3. Voor het niet laten keuren van de privéwaterafvoer zoals opgelegd in de omgevingsvergunning en/of aangeduid op het goedgekeurde plan horende bij de vergunning:  

  • De belasting wordt geheven op elk gebouw waarvoor nagelaten wordt naar aanleiding van de uitvoering van een rioolaansluiting deze te laten keuren door een erkend keuringsorganisme.
  • De belasting is verschuldigd vanaf 1 september volgend op het jaar van ingebruikneming van de uitgevoerde werken zonder aflevering van een conform keuringsattest voor optimale afkoppeling. Onder ingebruikneming van de uitgevoerde werken wordt o.a. verstaan: datum van inschrijving of vaststelling van bewoning of datum van vaststelling dat een nieuwe/gewijzigde rioolaansluiting die eigenhandig (zelf of door eigen aannemer) werd gerealiseerd.

    4. Bij het vaststellen dat een situatie op privéterrein niet (langer) voldoet aan de Vlarem-wetgeving betreffende optimale afkoppeling:

  • De belasting wordt geheven op elk gebouw waarvan de afkoppeling op privéterrein niet (langer) voldoet aan de Vlarem-wetgeving.
  • De belasting is verschuldigd vanaf 1 september volgend op het jaar van de vaststelling van de overtreding.

Artikel 6

De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 7

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.