De gemeente As investeert sterk in de aanleg van gescheiden rioleringen;
Bij (her)aanleg van een openbare gescheiden rioleringsstelsel wordt aan aangelanden conform Vlarem-wetgeving, opgelegd de private riolering maximaal af te koppelen, zijnde het hemelwater en huishoudelijk afvalwater te scheiden tot aan de openbare riolering. Dit heeft tot doel het openbare rioleringssysteem en de rioolwaterzuiveringsinstallatie optimaal te laten functioneren. Een gescheiden rioleringsstelsel werkt enkel optimaal werkt als de private afkoppeling voor elk gebouw gebeurt;
Sinds 1 juli 2011 is een keuring van de privéwaterafvoer van woningen en gebouwen verplicht. Deze verplichting van keuring van private riolering wordt opgelegd via het Algemeen Waterverkoopreglement. Dit reglement bepaalt de rechten en de plichten van de drinkwaterleverancier, de rioolbeheerder en de klant.
In afkoppelingsprojecten voor bestaande gebouwen moeten maatregelen voor het scheiden van regen- en afvalwater worden genomen, waarvoor de gemeente een afkoppelingsdeskundige en erkende keurder aanstelt;
Het is hierbij wenselijk een belasting te vestigen op het niet optimaal afkoppelen.
- Artikel 170 §4 van de Grondwet;
- Artikel 42 §3 van het Gemeentedecreet;
- Wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging en latere wijzigingen;
- De Vlarem-wetgeving terzake;
- De Europese kaderrichtlijn Water 200/60/EG van 23 oktober 2000;
- Het decreet van 30/05/2008 betreffende de vestiging, invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;
- Het Algemeen Waterverkoopreglement goedgekeurd bij Besluit van de Vlaamse Regering van 08/04/2011 waardoor sinds 01 juli 2011 een keuring van de privéwaterafvoer verplicht is in de volgende gevallen:
- Het Ministerieel Besluit van 28 juni 2011 houdende bijkomende regels inzake de verplichte keuring van privéwaterafvoer zoals opgenomen in het Waterverkoopreglement;
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater;
Sinds 1 juli 2011 is een keuring van de privéwaterafvoer van woningen en gebouwen verplicht. Deze verplichting van keuring van private riolering wordt opgelegd via het Algemeen Waterverkoopreglement. Dit reglement bepaalt de rechten en de plichten van de drinkwaterleverancier, de rioolbeheerder en de klant. Op vraag van Riopact dient de gemeente As het handhavingsreglement voor het niet optimaal afkoppelen van hemel- en afvalwater in te voeren om op deze wijze maximaal resultaat te halen en de wetgeving te laten respecteren.
Voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2028 wordt een jaarlijkse belasting geheven op het niet optimaal afkoppelen van hemel- en afvalwater.
De belasting betreft:
De belasting is verschuldigd door de eigenaar van het gebouw op 1 september van het aanslagjaar. Indien er een recht van opstal of erfpacht bestaat, is de belasting verschuldigd door de erfpachter of opstalhouder.
De belasting bedraagt per jaar en per gebouw:
De belasting wordt als volgt vastgesteld:
2. Voor het niet plaatsen van een individuele waterzuiveringsinstallatie wanneer deze wordt opgelegd naar aanleiding van een omgevingsvergunning:
3. Voor het niet laten keuren van de privéwaterafvoer zoals opgelegd in de omgevingsvergunning en/of aangeduid op het goedgekeurde plan horende bij de vergunning:
4. Bij het vaststellen dat een situatie op privéterrein niet (langer) voldoet aan de Vlarem-wetgeving betreffende optimale afkoppeling:
De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.