Het schrijven d.d.6 december 2022 waarbij mevrouw Anja Smets, gemeente- en OCMW-raadslid verkozen op de lijst CD&V haar ontslag aanbiedt als gemeente- en OCMW-raadslid.
De OCMW-raad neemt akte van het schrijven d.d. 6 december 2022 van mevrouw Anja Smets, gemeente- en OCMW-raadslid verkozen op de lijst CD&V, waarin deze haar ontslag aanbiedt als gemeente- en OCMW-raadslid.
Het schrijven d.d.15 november 2022, ontvangen op 15 december 2022 waarbij de heer Sven Vangelabbeek, gemeente- en OCMW-raadslid verkozen op de lijst Vooruit (sp.a) zijn ontslag aanbiedt als gemeente- en OCMW-raadslid.
De OCMW-raad neemt akte van het schrijven d.d. 15 november 2022 van de heer Sven Vangelabbeek, gemeente- en OCMW-raadslid verkozen op de lijst Vooruit (sp.a) zijn ontslag aanbiedt als gemeente- en OCMW-raadslid.
De aanstelling en eedaflegging van mevrouw Jill Bruggeman en de heer Sven Theunis vond plaats tijdens de gemeenteraad van 19 januari 2023.
De OCMW raad neemt kennis van de ambtshalve aanstelling als OCMW-raadslid van mevrouw Jill Bruggeman als opvolger van de heer Sven Vangelabbeek op de lijst Vooruit (sp.a).
De OCMW raad neemt kennis van de ambtshalve aanstelling als OCMW-raadslid van de heer Sven Theunis als opvolger van mevrouw Anja Smets op de lijst CD&V.
Artikel 303 §3 van het decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017: de algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de raad over de klachten ingediend tegen het OCMW.
Jaarlijks rapportage over het klachtenregister en het register van openbaarheid van bestuur.
In 2022 werden er 0 klachten en 0 aanvragen in het kader van openbaarheid van bestuur geregistreerd voor het OCMW.
De OCMW-raad neemt kennis van het rapport van klachtenbehandeling 2022 en van het rapport openbaarheid van bestuur 2022.
BIJLAGE bij het reglement houdende de administratieve en technische modaliteiten van het collectief pensioenplan ten voordele van de contractuele personeelsleden
Gelijkgestelde periodes in het kader van de COVID-19 Pandemie
De aangeslotene zal van de pensioentoezegging blijven genieten gedurende de periode van opschorting van zijn arbeidsovereenkomst omwille van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of wegens economische redenen in het kader van de crisis van het coronavirus COVID-19 binnen de grenzen van de wet van 7 mei 2020 houdende uitzonderlijke maatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie inzake pensioenen, aanvullende pensioenen en andere aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.
Deze bijlage treedt in werking op 13 maart 2020 en wordt gehecht aan het pensioenreglement.
Artikel 10 van de Wet van 7 mei 2020 houdende uitzonderlijke maatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie inzake pensioenen, aanvullende pensioenen en andere aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.
De OCMW-raad gaat akkoord om onderstaande als bijlage bij het reglement tweede pensioenpijler toe te voegen.
Bijlage bij het reglement houdende de administratieve en technische modaliteiten van het collectief pensioenplan ten voordele van de contractuele personeelsleden
Gelijkgestelde periodes in het kader van de COVID-19 Pandemie
De aangeslotene zal van de pensioentoezegging blijven genieten gedurende de periode van opschorting van zijn arbeidsovereenkomst omwille van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of wegens economische redenen in het kader van de crisis van het coronavirus COVID-19 binnen de grenzen van de wet van 7 mei 2020 houdende uitzonderlijke maatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie inzake pensioenen, aanvullende pensioenen en andere aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.
Deze bijlage treedt in werking op 13 maart 2020 en wordt gehecht aan het pensioenreglement.
De gemeenten hebben de taak om te voorzien in een aanbod van nood- of doorgangswoningen op lokaal of bovenlokaal niveau, al dan niet in samenwerking met een partner (bv. sociale woonactoren, CAW, andere gemeente, …). In veel gemeenten organiseert het OCMW deze opvang. Niettemin blijkt herhuisvesting in de praktijk niet altijd evident en een gebrek aan herhuisvestingscapaciteit kan zo een remmende factor worden voor de uitvoering van het woningkwaliteitsbeleid.
Er is wel een mogelijkheid om bij de SHM Nieuw Dak een te renoveren of af te breken woning op hun werkingsgebied tijdelijk in te huren en verder te verhuren aan een persoon in een noodsituatie als noodwoning. Het betreft hier de tijdelijke opvang waarbij de regelgeving een looptijd van 6 maanden voorziet. Deze noodopvang wordt dan aangeboden door "een verhuring ter voorkoming van leegstand". Dit is de verhuring van een pand dat leeg staat in afwachting van afbraak of renovatie, waarbij er nog altijd voldaan wordt aan de minimale kwaliteitsnormen. In deze gevallen kan de verhuring stilzwijgend verlengd worden tot de start van de werkzaamheden.
Het ter beschikking stellen van een bepaalde woning aan een gezin is een vorm van maatschappelijke dienstverlening door het OCMW. Deze beslissing dient genomen worden door het Bijzonder Comité Sociale Dienst van het OCMW As. Er zal bij een positieve beslissing door het Bijzonder Comité Sociale Dienst een begeleidingsovereenkomst tussen het betrokken gezin en het OCMW gemaakt worden met vermelding van belangrijke afspraken op het vlak van de zoektocht naar een andere geschikte woning, binnen een aanvaardbare termijn.
In de situatie van deze woning, lijkt het aangewezen om in eerste instantie het huurcontract af te sluiten voor zes maanden. Er wordt met het betrokken gezin een begeleidingsovereenkomst afgesloten en een eventuele verdere verlenging van de huurovereenkomst wordt best opnieuw voorgelegd aan het vast bureau, na een grondige evaluatie van het afgelegde begeleidingstraject.
Besluit Vlaamse Codex wonen van 2021.
Uitvoeringsbesluit van de Codex Wonen, artikel 2.7
Besluit van de Vlaamse Regering over de subsidiëring van de intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid dd. 16/11/2018.
De werking van de interlokale vereniging IGS woonbeleid GOAZ opgericht bij akte op 20 februari 2009, aangepast op 17 juli 2019.
De gemeenten Genk, As, Oudsbergen en Zutendaal werken samen rond lokaal woonbeleid. Ze ontvangen hiervoor subsidies volgens het geldende subsidiekader (Codex Wonen van 2021, titel 4, hoofdstuk 1).
Hiervoor werd door de gemeenteraad (dd. 23 september 2019) het “Subsidiedossier IGS Lokaal Woonbeleid GAOZ” goedgekeurd. Binnen de verplichte activiteiten van dit subsidiedossier wordt van de GAOZ-gemeenten verwacht een eigen aanbod of een samenwerkingsverband aan te tonen om in een aanbod van noodwoningen te voorzien (VA1_4, art. 6,4°).
Tot 2018 maakte As gebruik van noodwoningen. De procedure werd niet meer gebruikt omdat de doorstroom van de noodwoning naar een definitieve woning problematisch verliep. Bij latere calamiteiten werd eerst contact genomen met het CAW voor een plaats in de noodopvang. Deze noodopvang betekent een bed in het crisiscentrum in Hasselt, wat geen evidente oplossing is.
Op 24 maart 2022 organiseerde IGS GAOZ een overleg voor de GAOZ-gemeenten omtrent noodwoningen. Myriam Indenkleef van SHM Nieuw Dak lichtte de samenwerking met Genk rond het aanbod noodwoningen toe. Aan de hand van de renovatie- en verbouwplanning gaat Nieuw Dak na of er binnen het tijdelijk leegstaand patrimonium in Genk woningen geactiveerd kunnen worden als tijdelijke woonvorm. Deze woningen worden dan ingezet als verhuring buiten het sociaal huurstelsel.
De OCMW-raad keurt de procedure noodwoning in samenwerking met de SHM Nieuw Dak goed.
Het is gerechtvaardigd om een gewezen voorzitter van het OCMW, die gedurende een aanzienlijke tijd het mandaat heeft uitgeoefend en de belangen van de bevolking van As heeft behartigd te erkennen voor hun inzet.
Artikel 148 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat:
Artikel 537 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat:
De raad voor maatschappelijk welzijn kent de eretitels toe aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn, onder de voorwaarden die hij bepaalt.
Artikel 547 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat:
De Vlaamse Regering kan de eretitels van de burgemeester en van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn toekennen onder de voorwaarden die ze bepaalt. De gemeenteraad kan de eretitels van de schepenen toekennen onder de voorwaarden die hij bepaalt. De raad voor maatschappelijk welzijn kan de eretitels van de leden van het vast bureau toekennen onder de voorwaarden die hij bepaalt.
De huidige regelgeving voorziet geen duidelijke basis voor de toekenning van een eretitel aan voormalige OCMW-voorzitters (tenzij in de randgemeenten rond Brussel en Voeren). Hierdoor is de OCMW-raad bevoegd voor het vaststellen van de voorwaarden en de procedure tot toekenning van een eretitel aan een gewezen OCMW-voorzitter.
Een gewezen voorzitter van het OCMW dat gedurende minstens 12 jaar als raadslid waarvan minstens 6 jaar als OCMW-voorzitter in de gemeente As zitting heeft gehad (de periode dient niet aaneensluitend te zijn en kan in zowel in de OCMW-raad als gemeenteraad gepresteerd zijn) en wiens gedrag onberispelijk is geweest, kan door de raad van maatschappelijk welzijn tot het voeren van de eretitel van zijn mandaat gemachtigd worden.
Een aftredend OCMW-raadslid, dat zijn mandaat gedurende ten minste 15 jaar in de gemeente As heeft uitgeoefend, eventueel gecombineerd gemeenteraad en OCWM-raad en wiens gedrag onberispelijk is geweest, kan door raad van maatschappelijk welzijn tot het voeren van eretitel van zijn mandaat gemachtigd worden.
Voor de toepassing van art. 1 en 2 wordt verstaan onder onberispelijk gedrag: het ontbreken van een zware strafrechtelijke veroordeling dan wel een zware tuchtstraf of het niet bestaan van andere erg onterende feitelijkheden.
De machtiging kan verleend worden op verzoek van de aftredende voorzitter van het OCMW of raadslid.
Het verzoek tot verlening van de eretitel van OCMW-voorzitter of raadslid moet vergezeld zijn van een uittreksel uit het strafregister, dat niet mag zijn opgemaakt meer dan één maand voor de datum van indiening van het verzoek tot verlening van de eretitel. De aanvraag dient tevens de vermelding te bevatten van de periodes tijdens dewelke de aanvrager zijn mandaat, functie uitoefende.
Het verzoek wordt uiterlijk binnen de 2 maanden na ontvangst aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.
Onder de vermelde voorwaarden kan aan de gewezen OCMW-voorzitter of raadslid postuum een eretitel worden verleend.
Het verzoek hiertoe kan door de rechtsopvolgers of door de raad voor maatschappelijk welzijn met instemming van de rechtsopvolgers, worden ingediend.
De persoon die in aanmerking komt voor de eretitel doet zijn aanvraag bij het vast bureau. Het vast bureau onderzoekt of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden van dit
reglement.
De eretitel van het mandaat van mag niet worden gevoerd:
1. gedurende de periode dat het mandaat van schepen, gemeenteraadslid of OCMW‐raadslid wordt gevoerd;
2. door een door de provincie, gemeente of een OCMW bezoldigd persoon.
§2 Als na de toekenning van de eretitel een zware strafrechtelijke veroordeling dan wel een zware tuchtstraf oploopt of erg onterende feitelijkheden begaat, kan de raad voor maatschappelijk welzijn de eretitel intrekken.
De raad voor maatschappelijk welzijn kan de eretitel intrekken. Hij kan dit alleszins doen als na de toekenning van de eretitel de betrokkene niet blijkt te voldoen aan de in onderhavig reglement genoemde toekenningsvoorwaarden.
Onderhavig reglement treedt in werking op heden.
Het besluit van de Vlaamse regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris en in het bijzonder op Titel X, hoofdstuk I.
Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris en in het bijzonder op artikel 10.
De omzendbrief BB 2007/06 van 13 juli 2007 houdende procedure tot toekenning van eretitels aan lokale en provinciale mandatarissen – Titel X van het besluit van de Vlaamse regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris.
Artikel 148 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 namelijk:
...
De raad voor maatschappelijk welzijn kan de eretitels van de voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst toekennen, onder de voorwaarden die hij bepaalt.
Het reglement van de OCMW-raad 19 januari 2023 houdende vaststelling voorwaarden en procedure tot toekenning van een eretitel aan OCMW-voorzitter.
Het verzoek tot het bekomen van de eretitel van OCMW-Voorzitter.
Volgende persoon vraagt aan de OCMW-raad om de eretitel van het ambt van voorzitter OCMW toe te kennen:
- Rik Kissembeek, Oude Molenweg 7, 3665 AS
Hij bezorgde een uittreksel uit het strafregister waarbij aangetoond wordt dat bovenvermelde persoon van onberispelijk gedrag is.
Bovenvermelde persoon voldoet aan de voorwaarden zoals omschreven in het reglement eretitel OCMW-voorzitter – d.d. 19 januari 2023.
- OCMW-voorzitter: minstens 6 jaar OCMW-voorzitter en 12 jaar raadslid (OCMW/gemeente).
De verzoeken om verlening van de eretitel van het ambt voldoen aan de vereisten van het reglement d.d. 19 januari 2023.
De OCMW-raad keurt de toekenning van de eretitel van het ambt van OCMW-voorzitter aan de heer Rik Kissembeek, Oude Molenweg 7, te 3665 AS, goed.
De eretitel van het mandaat van OCMW - voorzitter mag niet worden gevoerd:
Als na de toekenning van de eretitel een zware strafrechtelijke veroordeling dan wel een zware tuchtstraf oploopt of erg onterende feitelijkheden begaat, kan de OCMW-raad de eretitel intrekken.
Er waren geen vragen of opmerkingen op de OCMW-raad van 15 december 2022.
De OCMW-raad keurt het zittingsverslag van de openbare zitting van 15 december 2022 goed.
De OCMW-raad keurt de notulen van de openbare zitting van 15 december 2022 goed.