Terug
Gepubliceerd op 16/05/2023

2023_GR_00050 - Adviesvraag over het voorlopig vastgestelde ontwerp van provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan "Hippisch centrum Sentower Park Oudsbergen" - Advies

Gemeenteraad
do 23/03/2023 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Seurs; Marc Bergmans; Bjorn Ulenaers; Jo Santermans; Kathleen De Cleene; Luc Lamberigts; Lea Meermans; Lisa Lambrigts; Jan Baeten; Birgit Pues; Nele Steegmans; Guido Hoogmartens; Guy Martens; Ine Daniels; Erik Winters; Vital Vanclooster; Jill Bruggeman; Sven Theunis; Thomas Brullot; Wendy Peeters, Algemeen directeur

Secretaris

Wendy Peeters, Algemeen directeur
2023_GR_00050 - Adviesvraag over het voorlopig vastgestelde ontwerp van provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan "Hippisch centrum Sentower Park Oudsbergen" - Advies 2023_GR_00050 - Adviesvraag over het voorlopig vastgestelde ontwerp van provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan "Hippisch centrum Sentower Park Oudsbergen" - Advies

Motivering

Argumentatie

De gemeenteraad van de gemeente As heeft volgende bedenkingen inzake het PRUP "Hippisch centrum Sentower Park Oudsbergen":

Voorafgaande vaststellingen

De gemeente As vindt volgende passages uit de startnota contradictorisch:

  • p. 7 van de startnota

 De provincie Limburg wenst met dit PRUP de contour van het recreatiegebied te vergroten door herbestemming van het agrarisch gebied met als doel uitbreidingsmogelijkheden voor Sentower Park te creëren. Specifiek wil Sentower Park hier een nieuwe loods (tijdelijke wedstrijdstallen) plaatsen, de parkeergelegenheid uitbreiden en voorzien in bijkomende hemelwaterbuffering en –infiltratie-infrastructuur. Daarnaast zal ook parkeergelegenheid i.f.v. het speelbos Joekelbos worden aangelegd. De ingrepen zijn ingeplant voor de korte termijn. Er worden geen bijkomende uitbreidingen op lange termijn gepland. 

  • p. 43 van de startnota

       Mobiliteit 

Het planvoornemen voorziet geen noemenswaardige wijziging in de verkeersgeneratie of infrastructuur. Aanzienlijke effecten op mens-mobiliteit worden dan ook niet verwacht. 

De uitbreiding van de parking wijst er op dat dat er heden te weinig parkeerplaatsen aanwezig zijn op de site, zeker voor vrachtwagens. De vraag die dan gesteld kan worden is of er in de initiële studies wel met de juiste grootorde van het programma is rekening gehouden.

Zijn de effecten die zich vandaag voordoen beoordeeld? 

Zijn de effectverwachtingen van destijds te beperkt?

Verkeersgeneratie wordt zwaar onderschat

In de effectenverwachtingen uit het Mober naar aanleiding van het ontheffingsdossier opgemaakt in 2011 vind je vanaf pagina 63 (hfdst 3.3) een overzicht van de te verwachten verkeersgeneratie van de nieuwe ontwikkeling (Sentower).

 Als we hierbij louter kijken naar de activiteiten die zwaar verkeer genereren, beperkt zich dit tot de activiteiten die paardentrailers aantrekt:

  • Dagdagelijkse manège-activiteiten: 40 paardentrucks per dag (80 pae*)
  • Kleinere activiteiten 
    • Oefenjumpings ongeveer 20 per jaar met telkens 50 paardentrucks (100 pae)
  • Grote evenementen
    • Jumpings - 5 per jaar met 200 - 250 paardentruck (400 - 500 pae)
    • CSIO jumping - 1 per jaar met 200 - 250 paardentruck (400 - 500 pae)

Een vluchtige raadpleging van de evenementenkalender op de website van Sentower park, leert ons dat op jaarbasis een veelvoud van kleine en grote activiteiten georganiseerd wordt ten opzichte van het aantal voorzien in de MOBER. (zie bijlage 1)

Het oorspronkelijk effectenrapport gaat uit van slechts van 1 CSI jumping.

Dit komt er op neer dat de effectbespreking op piekniveau misschien wel klopt, maar dat deze piekmomenten veel frequenter gaan voorvallen.

Het MOBER concludeert tevens dat er binnen het projectgebied voldoende parkeerplaatsen voorzien worden op de totale parkeerbehoefte binnen het projectgebied op te vangen. Hetgeen dus op vandaag niet het geval blijkt. Vraag kan dan ook gesteld worden of de initiële begroting van de verkeersgeneratie wel klopt.

 In het MOBER wordt ook op pagina 107 een beeld gevormd van de gewenste ontsluitingsroutes op macroniveau voor gemotoriseerd verkeer. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen autoverkeer en vrachtverkeer. Deze route loopt via de N730 naar As om vervolgens aan te takken op de N723, N75 Europalaan richting E314.

Hierbij kan duidelijk gesteld worden dat deze ontsluiting, met name voor vrachtverkeer (doorgaand) niet wenselijk is voor onze gemeente, gelet op de negatieve impact die er hierbij is op vlak van verkeersveiligheid in ons centrum.

Volgens het MOBER is deze route geselecteerd op basis van de selectie van de N730 als lokale weg type I. 

Hierbij vergeet men echter dat de selectie als lokale I van de N730 stopt ter hoogte van de Sint-Aldegondisstraat op ons grondgebied. De rest van de route is geselecteerd als lokale weg type II.

Tevens werden er recent infrastructurele aanpassingen doorgevoerd aan het kruispunt Dorpsstraat x N723 Bevrijdingslaan, waardoor verkeer richting Opglabbeek dient te keren aan de rotonde N723 Bevrijdingslaan x Hoogstraat x N723 Stationsstraat x Bosstraat, hetgeen een ongewenst manoeuvre is voor de paardentrailers. We stellen dan ook vast dat veel van deze voertuigen, ongewenst dwars door het centrum van ons dorp rijden (Dorpsstraat). Hetgeen zowaar nog nefaster is voor de verkeersveiligheid.

Wij wensen hierbij bijkomend op te merken dat sinds de opmaak van het oorspronkelijke ontheffingsdossier (2011) , zowel het mobiliteitsplan van As (2017) als van Opglabbeek (2018) herzien werd. 

Op vlak van zwaar verkeer geeft ons mobiliteitsplan duidelijk aan te kampen met een grote (ongewenste) hoeveelheid doorgaand vrachtverkeer. 

Vrachtwagens van en naar Sentower maken hierbij deel uit van dit probleem. 

De gemeente As kan dan ook niet akkoord gaan met de voorgestelde ontsluiting voor vrachtverkeer, aangezien deze dwars door ons centrum loopt. 

De ontsluiting die wordt voorgesteld voor Sentower past ook niet binnen het vrachtroutenetwerk van onze gemeente (dat werd afgestemd op het voorstel vanuit Vlaanderen).

Op basis van het MOBER kunnen we afleiden dat Sentower meer dan 8.000 vrachtwagens per jaar genereerd, hetgeen overeenkomt met 16.000 bewegingen. In de veronderstelling dat slechts 50% richting E314 rijdt betekent dit jaarlijks een passage van 8.000 vrachtwagens door het centrum van ons dorp.

De gemeente As vindt dit absoluut ongewenst.

 Zoals hierboven aangetoond, stellen we ten zeerste de ingeschatte aantallen hierbij in vraag. In werkelijkheid zal dit nog een veelvoud hiervan zijn.

 Het mobiliteitsplan van de gemeente Opglabbeek (2018) is op vlak van zwaar verkeer eveneens formeel: 

 Vrachtverkeer wordt geweerd uit de dorpskernen en woongebieden (op basis van de categorisering) om zo de leefbaarheid in deze verblijfsgebieden te verbeteren. Concreet betekent dit dat het lokaal vrachtverkeer steeds zo direct mogelijk naar de N76 geleid moet worden en dat de verblijfsgebieden een tonnageverbod krijgen opgelegd. Dit tonnageverbod geldt enkel voor doorgaand vrachtverkeer: bestemmingsvrachtverkeer alsook landbouwverkeer dat geen andere routemogelijkheid hebben, mogen gebruik maken van deze lokale wegen om de bestemmingspercelen te bereiken. Hierbij wordt er afstemming gezocht met de omliggende buurgemeenten (cf. vrachtcordon As).

Aanleiding en context

De gemeente Oudsbergen vraagt het advies van de gemeente As inzake het PRUP "Hippisch centrum Sentower Park Oudsbergen".

Dit advies moet uiterlijk op de laatste dag van het openbaar onderzoek, nl. op 13 april 2023, schriftelijk of digitaal bezorgd worden aan Procoro, zo niet mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.

De bundel met ontwerpplannen ligt ter inzage bij het Projectbureau van de gemeente Oudsbergen en bij de afdeling Ruimtelijke Planning, Directie Omgeving, Universiteitslaan 1 , 3500 Hasselt.

Het ontwerp is ook raadpleegbaar via DSI en via de website van de provincie Limburg.

https://www.limburg.be/Limburg/lopendeplanningsprocessen/Publieke-raadpleging/Afgelopen/PRUP-Hippisch-centrum-Sentower-Park-in-Oudsbergen.html

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad van de gemeente As geeft een negatief advies over de huidige route van het vrachtverkeer.

De gemeenteraad stelt vast dat er op heden geen concrete bewegwijzerde ontsluitingsroute voor vrachtverkeer van en naar Sentowerpark aanwezig is. Tevens wordt vast gesteld dat een groot aandeel van het vrachtverkeer van en naar Sentower op vandaag, ongewenst, door het centrum van onze gemeente rijdt. Hetgeen onverenigbaar is met een verkeersveilig centrum. 

 Het behoud van een ontsluitingsroute voor vrachtverkeer door het centrum van onze gemeente is dan ook onaanvaardbaar. 

De gemeenteraad van de gemeente As vraagt dan ook met aandrang in afstemming met de betrokken wegbeheerders een concrete ontsluitingsroute uit te stippelen en deze ook dusdanig te bewegwijzeren.  

Een ontsluiting via de Weg naar Zwartberg - Industriezone Opglabbeek naar de N76 is volgens de gemeente As dan ook meer aangewezen.