Beoordeling wegenis
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname in het openbaar domein. De gemeenteraad houdt hierbij rekening met de principes en doelstellingen uit het Decreet Gemeentewegen:
Artikel 8 van het Gemeentewegendecreet van 3/5/2019 bepaalt dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
Artikel 3 van het Gemeentewegendecreet van 3/5/2019 zegt dat het decreet tot doel heeft om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd
beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4 van het Gemeentewegendecreet van 3/5/2019 stelt dat bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening gehouden wordt gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
De aanvraag wordt getoetst aan hogergenoemde principes:
• de bestaande fiets- en voetweg ('trage buurtweg/verbinding') tussen de Steenweg en de Herengracht te As, gelegen op het perceel waarop de vergunningsaanvraag betrekking heeft, blijft in essentie behouden zodat er een fiets- en voetgangersveilige doorsteek mogelijk blijft. De langzame verkeersverbinding wordt zelfs versterkt door het bestaande verbindingspad aan de zijde van Steenweg om te vormen tot een volwaardig fietspad. Door plaatsing van wegneembare paaltjes is het voor auto's niet mogelijk om vanaf de Herengracht via de insteekweg door te steken naar de Steenweg. Er wordt dus dusdanig voldaan aan de behoefte aan zachte mobiliteit ter plaatse. Het project is hierdoor dan ook in overeenstemming met artikel 3 van het decreet houdende de gemeentewegen.
• De doorstreek faciliteert hierdoor de modal-shift ten voordele van voetgangers en fietsers en het minder gebruik van de auto. Dit alles draagt bij aan minder luchtverontreiniging en een gezondere verplaatsingswijze.
• Bijgevolg draagt de aanvraag wat de voorziene gemeentewegen betreft bij aan de uitbouw van een veilig wegennet alsook de inrichting van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Dit komt het algemeen belang en de verkeersveiligheid ten goede. De ontsluiting van aangrenzende percelen komt tot slot niet in het gedrang, zodat de aangevraagde wegen in overeenstemming zijn met de doelstellingen en principes uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de Gemeentewegen.
• Het project wordt getoetst aan de principes van artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen: De voorgenomen wegenis sluit aan een op een gemeenteweg en laat eveneens verdere toekomstige ontwikkelingen van een ingesloten gebied toe. De ontsluiting van de aangrenzende percelen komt niet in gedrang door het beoogde project, mits inachtname van de opmerkingen van de dienst mobiliteit. Mits het naleven van de voorwaarden gesteld door de dienst mobiliteit wordt de verkeersveiligheid niet in het gedrang gebracht. Door de voorziene trage verbindingen komt het project de doorwaadbaarheid van dit deel tegemoet. De overdracht heeft geen gemeentegrens overschrijdende effecten of gevolgen. Er bestaat heden nog geen gemeentelijk beleidskader in de zin van artikel 6 van het Gemeentewegendecreet zodat hiermee geen rekening kan worden gehouden. Er kan evenwel worden gesteld dat de voorgestelde overdracht en tracé geen afbreuk doet aan de ontwikkelingsmogelijkheden voor toekomstige generaties. De aanvraag komt dan ook tegemoet aan de relevante doelstellingen en principes van artikel 4.
Volgens artikel 31 van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25/4/2014 dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein; de voorwaarden en/of lasten waartoe de gemeenteraad beslist moet het vergunningverlenende bestuur (in dit geval het college van burgemeester en schepenen) in een eventuele vergunning opnemen.
In toepassing van artikel 75 van het decreet van 25/4/2014 betreffende de omgevingsvergunning kan de vergunningverlenende overheid lasten opleggen bij het verlenen van een vergunning, waaronder de gratis grondafstand i.f.v. wegenis. De aan te leggen weg zal functioneren als een openbare weg en het is bijgevolg aangewezen dat deze weg wordt opgenomen in het openbare domein.
Hiervoor dient als last opgelegd te worden in de vergunning dat de wegzate gratis en kostenloos zal overgedragen worden aan de gemeente om te voegen bij het openbaar domein.
(Planologische) Ligging
Het projectgebied van voorliggende aanvraag situeert zich t.h.v. de Herengracht in As (466L46, 466G34, 466K46, 401Z, 466H46 en 401F2).
Omgevingsvergunningsaanvraag
De volledige omgevingsvergunningsaanvraag betreft de aanleg van een gescheiden riolering, de aanleg van wegenis in functie van een verkaveling en reliëfwerken.
Het volledige gebied omvat 7 privé percelen. Een deel van deze percelen zullen gevoegd gaan worden bij het openbaar domein in functie van de aanleg van de wegenis en riolering.
De aanvraag omvat dus ook een verzoek tot de opmaak van een zaak der wegenis voor het gratis en kosteloos overdragen van de aan te leggen infrastructuur naar het openbaar domein.
Een ontwerp van rooilijnplan werd toegevoegd aan het aanvraagdossier.
ONTSLUITING
De ontsluiting gebeurt al dan niet rechtstreeks via Herengracht.
De doorsteek naar de Steenweg is enkel toegankelijk voor traag verkeer (of hulpdiensten in geval van calamiteiten).
Een nieuwe insteekweg in kleinschalig materiaal wordt voorzien ter hoogte van het bestaande verbindingspad. Zo blijft, door het laatste stukje als fiets- en voetgangersdoorsteek te laten bestaan, een logische relatie bestaan. De toegangsweg vertakt in het gebied naar links en rechts om de verschillende delen van het binnengebied te ontsluiten Het profiel van de nieuwe weg wordt smal voorzien en in kleinschalig materiaal zodat een erfkarakter wordt bekomen waar automatisch trager wordt gereden. Het is bedoeld en breed genoeg voor tweerichtingsverkeer. De weg wordt beschouwd als gedeelde ruimte, waar de auto ondergeschikt is aan wandelaars en fietsers en er ook veilig gespeeld kan worden. De langzame verkeersverbinding wordt versterkt door het bestaande verbindingspad aan de zijde van de Steenweg om te vormen tot een volwaardig fietspad. Door plaatsing van wegneembare paaltjes is het voor auto’s niet mogelijk om vanaf de Herengracht via de insteekweg door te steken naar de Steenweg.
GROEN EN WATER
Het betreft een verkaveling met aanleg van wegenis. Naast de weg worden groene bermen voorzien (geen voetpaden). Binnen het nieuw op te richten openbaar domein wordt daarnaast ook nog een groenzone voorzien. Waar de zone grenst aan tuinen wordt een ligusterhaag voorzien. De randzones worden ingezaaid met een bloemenrijk grasmengsel. Centraal, in aansluiting met de parkeerplaatsen, wordt een gemaaide graszone voorzien die als speelruimte kan dienen. Op de hoek van de straat wordt een groepje van eiken aangeplant cf. wat in de omgeving al van bomen voorkomt. Het water dat opgevangen wordt door de wegenis zal worden afgeleid naar een nieuw aan te leggen gracht aan de toegang vanaf de Herenweg.
De informatie betreft het materiaalgebruik en de inrichting van de publiek toegankelijke delen kunnen teruggevonden worden in de meetstaat der werken opgesteld door Geotec met dossiernr GT-220030-62 en het bijzonder bestek. Hier ook toegevoegd als bijlagen.
Wijziging rooilijn
De nieuwe rooilijn werd bepaald aan de hand van het ontwerp van de nieuwe verkaveling "Herengracht - Steenweg". De nieuwe rooilijnen zijn aangebracht op het bijgevoegd rooilijnplan.
Zaak der wegen
De vergunningsaanvraag omvat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft.
Overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet wordt het college van burgemeester en schepenen verzocht om de gemeenteraad samen te roepen. De gemeenteraad moet daarbij kennis nemen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Adviezen
Er werd over de totaliteit van de aanvraag advies gevraagd aan ANB, Brandweer Oost-Limburg, Fluvius, Deputatie, Proximus, De Watergroep, AWV, Wyre, Onroerend Erfgoed. Deze adviezen zijn toegevoegd in bijlage.
Openbaar onderzoek
• De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat werd gehouden van 26 oktober 2023 tot en met 24 november 2023.
• Resultaat: Er werden 2 bezwaarschriften ingediend. De bezwaren hebben geen betrekking op de gemeenteweg en het rooilijnplan.
Het wegtracé en de werken conform de plannen en het bijzonder bestek opgemaakt door Geotec - Geosted stedenbouw, en in bijzonder het rooilijnplan (plnnr. 4, dossier GS-210450-73) dd. 06/04/2023 gevoegd bij de aanvraag voor het bekomen van een omgevingsvergunning voor de verkaveling "Herengracht - Steenweg" te As, worden goedgekeurd.
De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om, indien zij beslist om bovenvermelde omgevingsvergunningsaanvraag te vergunnen, als voorwaarde in de omgevingsvergunning op te leggen dat binnen het jaar na de definitieve oplevering van de wegenis de gronden met de weginfrastructuur in volledig uitgeruste toestand, conform de plannen gevoegd bij de aanvraag, gratis en kostenloos zal overgedragen worden aan de gemeente As om te voegen bij het openbaar domein. De afstand dient te gebeuren o.b.v. het verkavelingsplan dd. 06/04/2023, dossier GS-210450-73, opgemaakt door Geotec - Geosted Stedenbouw, zoals gevoegd bij de aanvraag.
Dit besluit wordt gevoegd bij het omgevingsdossier.
Er wordt toelating gegeven (zakelijk recht) voor de uitvoering van de werken op openbaar domein conform de plannen en bijlagen van de omgevingsvergunningsaanvraag met nr. OMV_2023048012.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan van de verkaveling "Herengracht - Steenweg" goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
De gemeenteraad keurt de raming en het bijzonder bestek in het kader van de zaak der wegen op het grondgebied As goed. Deze kosten zullen gedragen worden door de verkavelaar.
De kosten om te voldoen aan de adviezen, die in bijlage werden toegevoegd, zijn ten laste van de verkavelaar.