Het huidig reglement dient aangepast te worden
Art 57§1 § 1 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW’s: Het OCMW heeft tot taak aan personen en gezinnen de dienstverlening te verzekeren waartoe de gemeenschap gehouden is. Deze dienstverlening kan van materiële, sociale, geneeskundige, sociaal-geneeskundige of psychologische aard zijn.
Raadsbesluit van 18/01/2017 waarin het vroegere reglement socio-culturele participatie werd goedgekeurd.
Raadsbesluit van 22/03/2017 waarin de samenwerking met 'kind en gezin' werd goedgekeurd.
Het Koninklijk besluit dat de toelage voor 2023 regelt, is nog niet verschenen (voorzien in de juni 2023 voor de periode 01.01.2023 - 31.12.2023).
Via een jaarlijkse toelagebesluit wordt er door de federale regering een toelage ter beschikking gesteld van de OCMW's voor de financiering van initiatieven ter bevordering van de participatie en de sociale activering van OCMW-gebruikers.
In 2017 stemde de Raad voor Maatschappelijk Welzijn in met het reglement dat de sociale dienst hanteert voor de toekenning van een toelage aan haar cliënten. Het huidig reglement voorziet voor minderjarige kinderen een maximale toelage van 250 euro per jaar. De sociale dienst stelt vast dat de jaarlijkse lidgelden van sportclubs of jeugdverenigingen zijn gestegen de laatste jaren. Ook activiteiten van gemeente of andere organisaties zijn duurder geworden.
Het lijkt tevens aangewezen een opsplitsing te maken van de doelgroep. De personen die een effectieve uitkering geniet van het OCMW (leefloon, equivalent leefloon of een vorm van steun) kunnen automatisch aanspraak maken op een toelage. De aanvragen van personen die bijvoorbeeld in budgetbeheer, begeleiding zijn of een tewerkstelling via artikel60§7 genieten, dienen middels een sociaal onderzoek met bijhorende toetsing aan het huidige normensysteem te worden voorgelegd aan het Bijzonder Comité Sociale Dienst.
De bepalingen omtrent de ten laste name van eerste- en tweedeleeftijdsmelk, na een akkoord van het agentschap "opgroeien", blijven ongewijzigd.
Het OCMW organiseert ook jaarlijks een sinterklaas- en kerstactie waarbij er voor kwetsbare gezinnen een geschenk werd voorzien. Na bespreking lijkt het aangewezen om ervoor te zorgen van kinderen van kwetsbare gezinnen, gekend door het OCMW, te laten aansluiten bij het reguliere aanbod van de gemeente As. Er wordt elk jaar een groot sinterklaasfeest georganiseerd door de jeugddienst van de gemeente As, waarbij de deelnemers ook een zak snoep ontvangen. De sociale dienst stelt voor om de deelnameprijs (10 € per kind) ten laste te nemen via deze toelage. Voor kwetsbare gezinnen, die naast dit gegeven, er op geen enkele wijze in kunnen slagen een sinterklaascadeau te voorzien voor hun kinderen, kan na sociaal onderzoek, aftoetsend aan de huidige en geldende steunnormen, een individuele toekenning voorzien worden, die dient te worden voorgelegd aan het Bijzonder Comité Sociale Dienst.
Met kerstmis organiseert de sociale dienst het project 'de wensboom', waarbij kinderen van kwetsbare gezinnen, de kans krijgen om een geschenk te ontvangen, dat door inwoners van As wordt aangekocht. De sociale dienst leidt de kinderen toe naar het project en zorgt voor de verdeling van de afgegeven geschenken. Er wordt een toelage voorzien voor het geval dat een kind geen geschenk krijgt toebedeeld. Dit is echter de voorbije jaren nog nooit voorgevallen.
De OCMW-raad keurt het aangepaste reglement ter bevordering van de participatie en sociale activering goed.
De decreetwijziging houdt in dat:
Voor de gemeente As bestaat de deontologische code uit 4 leden van fractie VOLUIT!, 2 leden van fractie CD&V, 1 lid van fractie N-VA en 1 lid van fractie Vooruit aangevuld met de voorzitter van de raad. Voor elke van deze leden kan een plaatsvervanger aangeduid worden. Elke fractie wijst het mandaat in de commissie toe met een voordracht gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad / de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De wijziging van artikel 39 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur worden de volgende zinnen toegevoegd:
“en richt een deontologische commissie op. De deontologische code regelt ook de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie. De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.”.
Hoofdstuk 7 naleving en handhaving van de deontologische code wordt integraal vervangen. De aangepaste deontologische code in bijlage bij dit besluit.
De voorzitter van de raad ontving volgende voordrachten:
De deontologische commissie wordt zoals hierboven vermeld, samengesteld aangevuld met de voorzitter van de deontologische commissie: mevrouw De Cleene Kathleen.