Gelet op de relatief hoge energieprijzen, de onzekerheid over de komende jaarafrekeningen en de aldus toegenomen behoefte om aan energiebesparing te werken, is het noodzakelijk dat de dienstverlening van het Energiehuis Limburg ingebed wordt in het gemeentelijk ondersteuningsaanbod rond energie. Omwille van de stopzetting van de samenwerkingsovereenkomst door het Energiehuis Limburg op 6 september 2022, was er geen lopende overeenkomst meer. Op 23 november 2022 ontving IGS Lokaal Woonbeleid de voorstellen voor samenwerkingsovereenkomst en addendum, samen met de verwerkingsovereenkomst die de uitwisseling van persoonsgebonden gegevens kadert (conform de GDPR-regelgeving). Echter bleek dat de verwerkingsovereenkomst volgens de DPO's van verschillende GAOZ-gemeenten niet voldeed aan de doelstellingen van de samenwerkingsovereenkomst. Op 20 januari volgde een eerste overleg met verschillende DPO's en het Energiehuis Limburg om de knelpunten te bespreken en een aangepaste verwerkingsovereenkomst op te stellen. Gelet op de nakende jaarafrekeningen en de noodzaak om snel met een zitdag rond energie te kunnen starten, is het noodzakelijk dat de zitdagen zo snel mogelijk starten. Daarom wordt de overeenkomst met addendum reeds voorgelegd aan de gemeenteraad. De verwerkingsovereenkomst wordt in een latere fase behandeld door het college van burgemeester en schepenen. Dit houdt in dat de uitwisseling van persoonsgebonden gegevens (inzake rapportering en facturatie) voorlopig niet kunnen gebeuren voor de aangepaste verwerkingsovereenkomst is goedgekeurd. Door het dossier te behandelen op de gemeenteraad van februari, kan de gemeente As deze dienstverlening reeds aanbieden aan haar burgers op een moment dat deze zeker gewenst en nodig is.
Op 6 september 2022 zegde het Energiehuis Limburg de samenwerkingsovereenkomst op met de gemeenten As, Zutendaal, Genk en Oudsbergen. De cofinanciering voor de renovatiebegeleiding bleek niet toereikend voor het Energiehuis. Enerzijds vanwege de toegenomen loonkosten, anderzijds omdat de wijze van verrekening van het adviesrapport en de burenpremie nadelig uitvielen voor het Energiehuis Limburg. Omdat er geen ander energiehuis actief is in de gemeente As en bij uitbreiding de hele provincie, het Energiehuis Limburg een gedeelte van haar dienstverlening gratis aanbiedt aan de lokale besturen en het Energiehuis Limburg een DAEB levert onder de drempelwaarden volgens artikel 78 Richtlijn 2014/24, kan gemotiveerd worden dat een samenwerkingsovereenkomst met het Energiehuis Limburg mogelijk is en te verkiezen boven een klassieke overheidsopdracht.
Het Energiehuis Limburg stelde de modaliteiten van haar nieuwe overeenkomst voor op 10 oktober 2022 (Genk) en 17 oktober (As, Zutendaal en Oudsbergen) en vroeg welke keuzes de besturen wilden maken inzake het inzetten van de beschikbare mensuren en de verderzetting van het aanbod rond renovatiebegeleiding. Pro memorie: in de vorige overeenkomst werd renovatiebegeleiding voorzien voor eigenaar-bewoners en verhuurders die nood hadden aan advies en/of begeleiding bij een energetische renovatie van hun woning, gelegen in de GAOZ-gemeenten. De kostprijs werd verrekend met de mensuren die het Energiehuis per gemeente beschikbaar stelde.
IGS Lokaal Woonbeleid werkte een voorstel uit dat werd besproken op het beheerscomité van 10 november 2022. Dit voorstel werd goedgekeurd door het schepencollege. Het voorstel werd verwerkt in de samenwerkingsovereenkomst met het Energiehuis Limburg en het addendum. Deze documenten zijn als bijlage bij het dossier opgenomen. Deze dienen bekrachtigd te worden door de gemeenteraad. De samenwerkingsovereenkomst regelt de inzet van het personeel van het Energiehuis ten behoeve van de lokale besturen inzake het energiebeleid. Elk lokaal bestuur krijgt een contingent aan mensuren van het Energiehuis, dat kan ingezet worden voor diverse taken binnen het lokale beleid rond wonen en energie. Dit behelst de inzet van de capaciteit voor een zitdag in As (6 keer per jaar) en 2 infomomenten rond het thema Energie. IGS Lokaal Woonbeleid GAOZ zal hier één van voor zijn rekening nemen, de gemeente werkt het andere infomoment uit. Voor de programma's in de tweede lijn kan er naast het gratis basispakket een aparte financiering opgezet te worden, indien het lokaal bestuur meer wenst in te zetten op renovatieadvies en -begeleiding. Voor As volstaat het gratis aanbod en wordt geen cofinanciering aangegaan, omdat het aantal renovatieadviezen in de voorbije 2 jaren beperkt was.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met het Energiehuis Limburg voor de periode 2023-2025 goed.
Een afschrift van deze beslissing wordt samen met twee ondertekende exemplaren bezorgd aan het Energiehuis Limburg (Duwolim CV, Graaf van Loonstraat 15/2, 3580 Beringen).