Binnen het bestuur van As is er nog geen tijdelijke werkloosheid geweest in het kader van de energiecrisis. Hierdoor is er voor de werknemers geen verschil wanneer beslist wordt om de te valoriseren of niet te valoriseren. Bij de COVID -19 beslissing is er geopteerd deze te valoriseren en zal voor de tijdelijke werkloosheid in het kader van de energiecrisis naar analogie ook beslist worden om te valoriseren.
Beslissing van het college van burgemeester van 17 maart 2023 m.b.t. aanvullende pensioenverplichtingen ten gunste van werknemers - tweede pensioenpijler - in het kader van de energiecrisis.
Schrijven van Ethias d.d. 7 maart 2023 met betrekking tot de wet van 30 oktober 2022 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de energiecrisis en onze aanvullende pensioenverplichtingen ten gunste van werknemers (Groep 8409).
De gemeenteraad bekrachtigt de goedkeuring dat het bestuur beslist op 17 maart 2023 dat de tijdelijke werkloosheid van onze werknemers in het kader van de energiecrisis gevaloriseerd werd. Deze beslissing houdt in dat de periodes van tijdelijke werkloosheid meetellen bij de vaststelling van het aanvullend pensioen.
Gemeenteraadsbeslissing mbt het huishoudelijk reglement van IBO Peter Pan in de raadszitting van 21 december 2017.
Bij IBO Peter Pan wenst men over te schakelen naar een toegangscontrole met badges. De badges zijn verbonden met een code/gezin. met deze badge kan men IBO Peter Pan betreden tijdens de week gedurende de openingsuren (ma – vrij van 06.30 tot 19.00 uur).
Ouders moeten de bijlage, die nu ter goedkeuring voorligt, ondertekenen bij ontvangst van de badges.
De gemeenteraad keurt de toevoeging van de bijlage aan het huishoudelijk reglement IBO Peter pan: toegangscontrole met badges goed.
In de reglementen staat dat voor de huurprijs van de gemeentelijke sporthal en de parketzaal Peter Pan; de retributies gelden.
Vanaf dit jaar zal een indexering voorzien worden op basis van de consumptieprijzenindex.
Deze geïndexeerde huurprijs zal jaarlijks in voege treden op 1 juli.
Dit wordt opgenomen in de reglementen.
De gemeenteraad keurt de aanpassing van de reglementen gemeentelijke sporthal en parketzaal Peter Pan goed.
De raad gaat akkoord om de nota in bijlage te vervangen door een aangepaste nota na toelichting van de provincie en advies van de GECORO
De gemeente wenst te adviseren.
Op 20 maart 2019 nam de provincieraad de officiële startbeslissing voor het opmaken van een Beleidsplan Ruimte Limburg. De daarop volgende conceptnota was het eerste document in de formele procedure. Dit document:
Van 21 november 2019 tot en met 21 januari 2020 vond er een publieke raadpleging plaats over de conceptnota. Tijdens die periode kon iedereen zijn/haar zienswijze op de ruimtelijke ontwikkeling van Limburg kenbaar maken bij de provincie Limburg. Een uitgebreid verslag van deze inspraakreacties is terug te vinden in de procesnota.
In september 2021 stelde de deputatie het voorontwerp van het Beleidsplan Ruimte Limburg vast. Dit kreeg de titel “Ruimtepact 2040, ambitie voor Limburg”. Het voorontwerp van het beleidsplan bestaat uit:
De provincieraad stelde het Ontwerp-Ruimtepact 2040 samen met het ontwerp plan-MER voorlopig vast op 14 december 2022.
De gemeenteraad maakt het negatief advies, integraal opgenomen in bijlage, m.b.t. het ruimtepact 2040 over aan de directie omgeving - ruimtelijke planning van de provincie Limburg.
Beoordeling wegenis
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname in het openbaar domein. De gemeenteraad houdt hierbij rekening met de principes en doelstellingen uit het Decreet Gemeentewegen:
“Art. 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1. de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2. de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel
op recreatief als op functioneel vlak.”
Art. 4. Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Het is in het licht van deze principes en doelstellingen dat de beoogde vestiging van de nieuwe weg wordt behandeld:
• de bestaande fiets- en voetweg ('trage buurtweg/verbinding') tussen de Grotstraat en de Daelstraat te As, gelegen op het perceel waarop de vergunningsaanvraag betrekking heeft, blijft in essentie behouden zodat er een fiets- en voetgangersveilige doorsteek mogelijk blijft dat ook als ruiterpad gebruikt kan worden, en voldoet als dusdanig aan de behoefte aan zachte mobiliteit ter plaatse
• Deze verbinding zal niet enkel gebruikt worden in functie van de activiteiten van de Castershoeve, maar ook dag en nacht opengesteld blijven voor de ruimere omgeving, haar gebruikers en het publiek in het algemeen en dus een algemeen belang dienen. Het bestendig publiek karakter van de weg zal als vergunningsvoorwaarde worden opgenomen.
• De doorstreek faciliteert hierdoor de modal-shift ten voordele van voetgangers en fietsers en het minder gebruik van de auto. Dit alles draagt bij aan minder luchtverontreiniging en een gezondere verplaatsingswijze.
• Het eigendomsstatuut van de trage weg blijft privaat, maar publiek toegankelijk en bestemd voor openbaar gebruik. Het beheer en onderhoud van het gedeelte gelegen op de projectsite (uitgevoerd in asfalt) dient te gebeuren door de vergunningsaanvrager, en zal als dusdanig in de vergunningsvoorwaarden worden opgenomen.
Bijgevolg draagt de aanvraag wat de voorziene gemeentewegen betreft bij aan de uitbouw van een veilig wegennet alsook de inrichting van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Dit komt het algemeen belang en de verkeersveiligheid ten goede. De ontsluiting van aangrenzende percelen komt tot slot niet in het gedrang, zodat de aangevraagde wegen in overeenstemming zijn met de doelstellingen en principes uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de Gemeentewegen.
• Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;
• Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning;
• Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II);
• Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse regering van 15 mei 2009 (BS 20 augustus 2009, hierna genoemd de VCRO en latere wijzigingsdecreten);
• Decreet van 3 mei 2019 houdende de Gemeentewegen
(Planologische) Ligging
De percelen waarop de aanvraag om omgevingsvergunning betrekking heeft zijn volgens het gewestplan Hasselt-Genk van 1979 begrepen in een gebied voor dagrecreatie. De projectsite is tevens begrepen binnen het Bijzonder Plan van Aanleg "Niel-bij-As", goedgekeurd dd. 12/09/1984.
De weg is niet opgenomen in de Atlas der buurtwegen maar maakt voor de eerste 190 meter vanaf de Grotstraat deel uit van het BPA "Niel-bij-As" als voetweg met een breedte van 3 meter.
De bestaande weg is (hoofdzakelijk) gelegen op het terrein van de aanvrager van de omgevingsvergunning.
Omgevingsvergunningsaanvraag
De projectsite is gelegen te As, Grotstraat, gekend ten kadaster, 2e afdeling sectie A nrs. 258 M, 249 F, 268 D, 259 A, 258 K, 268 B, 276 M, 276 L, 250 A, 254 M, 260 L, 254 P en behelst het regulariseren van een aantal gebouwconstructies en reliëfwijzigingen, het afbreken van enkele bijgebouwen, het nieuw bouwen van een stroloods en een overdekte longeerpiste en het kappen van 6 kastanjebomen. Verder wordt een vergunning gevraagd voor een paardenhouderij/manège. Er is plaats voor 27 paarden. (rubriek: 6.5.1°, 9.4.3.a)1°, 15.1.1°, 17.3.2.1.1.1°b), 19.6.2°c), 28.2.a)3°, 32.4. en 53.8.1°a)
BESCHRIJVING PARKING/ONTSLUITING
Een ontwerp van rooilijnplan werd toegevoegd aan het aanvraagdossier. De breedte van de weg wordt vastgesteld op 3 meter.
Wat betreft het materiaalgebruik en de inrichting van de publiek toegankelijke delen worden volgende zaken in het aanvraagdossier opgenomen:
De huidige buurtweg blijft in essentie behouden, zowel qua tracé als inrichting. Het rooilijnplan dient in de eerste plaats als beschrijving van de bestaande situatie voor wat betreft het gedeelte van de buurtweg ('fiets en voetweg') gelegen binnen de eigenlijke projectsite van de Castershoeve. De bestaande asfaltverharding rechts van het hoofdgebouw, welke destijds zonder vergunning werd aangelegd, zal opgebroken worden en vervangen worden door een smallere strook nieuwe asfalt. Het parkeergedeelte wordt voorzien in waterdoorlatende verharding (grasdallen). Voor het overige zal de bestaande asfaltverharding (ontsluiting van de site) vervangen worden door een groenaanleg.
Het gedeelte van de buurtweg gelegen op de projectsite wordt uitgevoerd in asfalt, en ruimer dan de breedte van de weg volgens het rooilijnplan (nl. 4,80 meter i.p.v. 3 meter). De inrichting van de buurtweg blijft alzo behouden conform de bestaande situatie, met een breedte van 3 meter.
Het is van belang dat de buurtweg ten alle tijde publiek toegankelijk blijft, ook voor wat betreft het gedeelte van de buurtweg dat toegang verschaft tot de projectsite.
Adviezen
Er werd over de totaliteit van de aanvraag advies gevraagd aan ANB, Brandweer Oost-Limburg, Onroerend Erfgoed, De Watergroep, Eandis, provincie Limburg-afdeling Waterbeheer, Inter.
Openbaar onderzoek
• De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat werd gehouden van 22 februari 2023 tot en met 23 maart 2023.
• Resultaat: Er werden 3 bezwaarschriften ingediend. Geen enkel bezwaarschrift heeft betrekking op de gemeenteweg en het rooilijnplan.
De gemeenteraad keurt het tracé van de gemeenteweg en haar ligging, breedte en uitrusting goed.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan ‘weg tussen de Grotstraat en Daelstraat breedte 3,00m' goed.
In kader van het project handhaving zwerfvuil dienen er gewestelijke vastellers aangesteld te worden door de gemeenteraad om ingezet te kunnen worden op het grondgebied van de de gemeente As.
Ondertussen is het project opgestart en kan het lokaal bestuur gratis beroep doen op de handhavers zwerfvuil van de OVAM. De eerste lichting van handhavers is gestart bij de OVAM, de aanwervingen zijn nog lopende om te komen tot een totaal van 30 handhavers. De handhavers zwerfvuil werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de bepalingen over zwerfvuil in de lokale politiereglementen. Hiervoor moeten de handhavers aangeduid worden als GAS-vaststeller door de gemeenteraad.
De hoofdfocus: betrapping op heterdaad van veroorzaken zwerfvuil. Patrouilles bij hot spots, evenementen, ....
Via het aanvraagformulier opgesteld door de OVAM kan de gemeente beroep doen op de beschikbaarheid van de handhavers.
Opleiding Paulo Politieschool, Sprendonckstraat – 9000 Gent:
Opleiding Campus Vesta:
Opleiding West-Vlaamse Politieschool:
Opleiding Limburg School for Excellence (LSX):
De OVAM bevestigt dat bovenstaande personen voldoen aan de voorwaarden van Artikel 1 tot en met Artikel 3 van het Koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie.
De aanstelling van de vaststellende ambtenaren dient op naam te gebeuren door de gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt de aanstelling van Remco Van Ransbeeck, Marc Dejaegere, Ronny Moors, Jelle Cambré, Jan Lefevre, Mark Deneyer, Robie Peeters, Carmen Dirks, Emmanuel Gheldof, David Jordens, Wim Cox, Nemo Brailly, Frederick Walumona, Dideke Devos, Selene Bens, Chris Dokens, Yolande Hauwaert, Christophe Roberti, Bahram Maaruf, Michael Sobkowiak, Dirk Verrees en Benny Buvens als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente As voor de vaststelling van overtredingen inzake afval.
De gemeenteraad keurt de aanstelling van de gewestelijke personeelsleden ikv. handhaving tegen zwerfvuil goed.
Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het team handhaving van OVAM en Dienst Handhaving Genk.
De raad gaat akkoord dat het reglement wordt aangepast zodat men 2 jaar op voorhand kan reserveren ipv 4 maanden
Een belangrijk uitgangspunt in functie van het toeristische principe is dat de uitkijktoren desondanks de georganiseerde activiteit zowel voor de inwoner als voor de toevallige passant (gelegen naast fietsroutenetwerk) steeds zonder enige voorwaarden toegankelijk moet zijn. Bijgevolg zijn enkel evenementen met een publiek openbaar karakter en niet gebonden aan een inkomtarief mogelijk.
Er is het voorstel om de toeristische uitkijktoren mee ter beschikking te stellen als te huren buiteninfrastructuur voor de organisatie van publiek toegankelijke evenementen. De algemene principes opgenomen in het huishoudelijk reglement zalenverhuur zijn eveneens van toepassing op de te huur aangeboden uitkijktoren. Mits dit reglement niet meer uitsluitend slaat op de gemeentelijke zalen wordt de titel van het document gewijzigd naar "Verhuurreglement zalen en overige buiteninfrastructuur". De specifieke bepalingen met betrekking tot de uitkijktoren zijn als bijlage aan dit reglement toegevoegd. Vanuit deze optiek worden ook de overige specifieke bepalingen m.b.t. de gemeentelijke zalen "gemeenschapscentrum De Drieschaar, de Sint-Aldegondiskerk, Jeugdhuis De Balans en het vrijetijdsgebouw 't SAS" eveneens als bijlagen toegevoegd. Tenslotte is het overzicht met de geldende tarieven van de te huren zalen aangevuld met de gevraagde huurprijs voor de uitkijktoren mede als bijlage ingevoegd.
In het initiële huishoudelijk reglement van de zalenverhuur is opgenomen dat de zaalhuur van gemeenschapscentrum De Drieschaar, de keukenblokken, de Sint-Aldegondiskerk, Jeugdhuis De Balans en het vrijetijdsgebouw 't SAS jaarlijks op 1 september geïndexeerd wordt. Om alle verhuurreglementen uniform te maken, wordt voorgesteld om - conform het huishoudelijk reglement van de sportinfrastructuur - in het verhuurreglement zalen en overige buiteninfrastructuur de jaarlijkse indexaanpassing te wijzigen vast te stellen op 1 juli. In de bevestigingsmail die vanuit Ticketgang verstuurd wordt na goedkeuring van de reservatie, kan best opgenomen worden dat de indexering jaarlijks zal toegepast worden op 1 juli en de prijs dus kan wijzigen i.f.v. de index op dat moment.
De gemeenteraad keurt de wijziging van het huishoudelijk reglement zalenverhuur naar verhuurreglement zalen en overige buiteninfrastructuur goed.
Overeenkomstig artikel 9 van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren heeft elke gemeente de plicht om zwervende, verloren of achtergelaten dieren op te vangen, te verzorgen en er een onderkomen voor te zoeken. De gemeente kan aan deze verplichting voldoen door een dierenasiel aan te wijzen waaraan deze dieren worden toevertrouwd. Met het oog op een gezamenlijke aanpak van deze problematiek, bestaat er sinds 1997 een provinciaal actieplan betreffende de opvang van rondzwervende dieren en overbrenging naar een dierenasiel. Binnen dit plan fungeert het dierenasiel te Genk als één van de erkende dierenasielen waar gemeenten die de Provinciaal bepaalde vaste bijdrage betalen in de werkingskosten terecht kunnen voor deze noodopvang.
Het noodasiel in Genk heeft momenteel echter een probleem van infrastructuur. Zo dient de site niet alleen verlaten te worden omwille van de herbestemming binnen een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan maar is er ook een probleem van zeer sterk verouderde infrastructuur (o.a. energetisch ondermaats en functioneel onaangepast om de huidige populatie van vooral grote hondenrassen te laten samenleven) en beperking op uitbreiding.
Om te komen tot een duurzame oplossing op lange termijn werd dan ook gezocht naar een nieuwe locatie. Stad Genk stelt in de Woudstraat (industriegebied Genk-Noord) een terrein ter beschikking om er een nieuwbouwproject te realiseren.
Het programma wordt opgesteld voor 90 opvangplaatsen voor honden en 200 opvangplaatsen voor katten inclusief de zwerfkatten. Naast gespreksruimtes voor adopties wordt een aparte afdeling voorzien voor dierenartslokalen, de administratie, de eetruimte, de opslagruimte en de sanitaire voorzieningen. Het dierenasiel van Genk werkt met 13 werknemers aangevuld met ongeveer 75 frequent ingezette vrijwilligers . Jaarlijks worden ongeveer 900 honden en 2000 katten uit de aangesloten gemeenten in het dierenasiel van Genk opgevangen.
Om een goede dienstverlening te garanderen aan alle betrokken gemeenten voorziet de provincie Limburg een investeringssubsidie om te voorzien in degelijke infrastructuur. Het Limburgse provinciebestuur heeft hiertoe een bedrag van 1,8 miljoen euro in de meerjarenplanning 2020-2025 opgenomen.
Dit saldo is echter ontoereikend. Op basis van de huidige behoefte en de verwachte noden werd een bouwprogramma opgesteld met hieraan gekoppeld een eerste kostenraming. De totale kostprijs wordt daarbij geraamd op 3.278.478 euro. Dat brengt het totaal voor een éénmalige cofinanciering van de aangesloten gemeenten op 1.478 .478 euro. De cofinanciering per gemeente in deze regio wordt daarbij berekend à rato van het aantal inwoners. Concreet betekent dit op basis van de bevolkingscijfers d.d. 01/01/2022 hiernavolgende bijdrage per gemeente:
In functie van de realisatie van het nieuwe dierenasiel zal de stad Genk als bouwheer optreden. De financiële middelen dewelke door de Provincie Limburg alsook door de verschillende participerende gemeenten ter beschikking worden gesteld zullen dan ook gestort dienen te worden aan stad Genk. Na voorlopige oplevering worden gebouw samen met de buiteninrichting verbonden aan werking van het dierenasiel in erfpacht gegeven aan VZW Dierenasiel.
De gemeenteraad is principieel akkoord met de cofinanciering in de infrastructuur van het nieuwe dierenasiel in Genk. Voor de gemeente As bedraagt deze eenmalige cofinanciering rekening houdend met het huidige ramingsbedrag, de bevolkingscijfers d.d. 01/01/2022, en indachtig dat alle gecontacteerde gemeenten participeren een bedrag ten behoeve van 30.146,97 euro.
De gemeenteraad gaat akkoord om de nodige middelen te voorzien bij de eerst volgende aanpassing van het meerjarenplan.
Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de Provincie Limburg.
Omdat steeds meer horecazaken hun terras echt gebruiken als uitbreiding van hun drank en/of eetgelegenheid en deze terrassen vaak niet meer alleen gebruikt worden in het zomerseizoen is er nood aan een hedendaags reglement waar duidelijk omschreven wordt welke mogelijkheden er zijn voor terrassen op het openbaar domein.
Wanneer men een terras plaatst, en daarbij een gedeelte van het openbaar domein inneemt zoals bijvoorbeeld een deel van het voetpad, een deel van een plein of een deel van de rijweg is het belangrijk dat zo'n inname van het openbaar domein gebonden is aan een aantal voorwaarden. Met dit reglement willen we zowel de noden van de horecasector tegemoet komen, maar houden we ook rekening met de leefbaarheid voor de inwoners van As.
Inname van het openbaar domein vereist toelating door de overheid. Zo ook voor inname openbaar domein door een horeca-uitbater voor het opstellen van een terras. Tot op heden werd een dergelijke aanvraag ad hoc behandeld door het schepencollege, bij gebrek aan een reglement. Een reglement biedt een algemeen behandelingskader aan het college en een stuk rechtszekerheid aan de aanvragers.
De gemeenteraad keurt het politiereglement, betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein, integraal opgenomen bij dit besluit, goed.
De raad gaat akkoord om toewijzingscriteria bij prijs aan te passen gezien er tegenstrijdigheden zijn in het document.
Het bestuur wil creatief ondernemerschap ondersteunen, gelet op de gunstige effecten daarvan op de volledige gemeente; dat binnen verschillende sectoren, maar vooral binnen de horeca, het aanbod aan pop-up ondernemingen de laatste jaren sterk is toegenomen; dat horeca pop-ups zoals zomerbars en winterbars zorgen voor kansen om een vernieuwend aanbod naar de gemeente te brengen;
Er zijn evenwel ook uitdagingen, zoals enerzijds voldoende aandacht bij de ondernemers voor openbare orde, leefkwaliteit van de woonomgeving en het voldoen aan de regels en anderzijds een gelijk speelveld met gevestigde zaken en een snel, helder en eenvoudig vestigingsproces voor alle ondernemers; dat aldus bewaakt moet worden dat een en ander niet gebeurt ten koste van ondernemers die zich engageren om permanent een horecazaak uit te baten of afbreuk doet aan bestaande wettelijke bepalingen; dat er bijgevolg nood is aan een duidelijk kader voor horeca pop-ups;
Er is sprake van een horeca pop-up als die onderneming duidelijk de intentie aangeeft voeding en/of dranken ter consumptie aan te bieden/ te verkopen, op een locatie waarvan zij een vestigingseenheid heeft laten registreren of zou moeten laten registreren in de Kruispuntbank Ondernemingen;
De bezoekers die aangetrokken worden door horeca pop-ups vinden vaak ook hun weg naar het bestaande lokaal horeca-aanbod. Die synergie kan zelfs door gezamenlijke acties gestimuleerd worden en zorgen voor meer dynamiek in de gemeente.
Met deze omschrijving wordt de scope afgebakend; Dat het hiernaast ook belangrijk is om te werken aan een afgelijnd en helder kader dat zowel voor de horeca pop-up ondernemer als voor het lokaal bestuur duidelijkheid schept; dat dit reglement als doel heeft dit kader te verzorgen; dat de bepalingen ervan aldus een verordenende kracht hebben na goedkeuring door de raad.
Het Decreet d.d. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Het Besluit van de Vlaamse Regering dd. 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is (“Vrijstellingsbesluit”).
De wet- en regelgeving op het uitoefenen van (ambulante) handelsactiviteiten.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II).
Besluit van de gemeenteraad van 19 december 2019 betreffende de gemeentelijke Administratieve Sancties - Politieverordening ter beteugeling van overlast.
De afgelopen jaren maakten pop-up zomer-en winterbars hun opmars in Vlaanderen. Ook in As zijn al diverse pop-up zomerbars verschenen. De gemeente As wil deze initiatief niet tegenhouden. Tijdelijke horeca kan een nieuwe dynamiek geven aan een buurt of omgeving en zo als uitstekende gemeentemarketing dienen.
Een goed pop-up initiatief trekt zowel burgers als bezoekers aan zonder dat deze voor overlast zorgt en ten koste gaat van de permanente horeca. Met dit reglement zorgen we graag voor een gelijk speelveld en willen we een kader scheppen voor de komende jaren.
De gemeenteraad keurt het concessiereglement pop-up horecazaken in openlucht en op openbaar domein, integraal toegevoegd als bijlage bij dit besluit, goed.
Gelet op het Decreet d.d. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op VLAREM II;
Gelet op de uniforme gemeentelijke politieverordening inzake overlast, privatief gebruik en veiligheid en gemak van doorgang op de openbare weg en openbare gezondheid en veiligheid; Overwegende dat het bestuur creatief ondernemerschap wil ondersteunen, gelet op de gunstige effecten daarvan op de volledige gemeente; dat binnen verschillende sectoren, maar vooral binnen de horeca, het aanbod aan pop-up ondernemingen de laatste jaren sterk is toegenomen; dat horeca pop-ups zoals zomerbars en winterbars zorgen voor kansen om een vernieuwend aanbod naar de gemeente te brengen;
Gelet op dat er evenwel ook uitdagingen zijn, zoals enerzijds voldoende aandacht bij de ondernemers voor openbare orde, leefkwaliteit van de woonomgeving en het voldoen aan de regels en anderzijds een gelijk speelveld met gevestigde zaken en een snel, helder en eenvoudig vestigingsproces voor alle ondernemers; dat aldus bewaakt moet worden dat een en ander niet gebeurt ten koste van ondernemers die zich engageren om permanent een horecazaak uit te baten of afbreuk doet aan bestaande wettelijke bepalingen; dat er bijgevolg nood is aan een duidelijk kader voor horeca pop-ups;
Overwegende dat er sprake is van een horeca pop-up als die onderneming duidelijk de intentie aangeeft voeding en/of dranken ter consumptie aan te bieden/ te verkopen, op een locatie waarvan zij een vestigingseenheid heeft laten registreren of zou moeten laten registreren in de Kruispuntbank Ondernemingen;
Overwegende dat met deze omschrijving de scope wordt afgebakend; dat het hiernaast ook belangrijk is om te werken aan een afgelijnd en helder kader dat zowel voor de horeca pop-up ondernemer als voor het lokaal bestuur duidelijkheid schept; dat dit reglement als doel heeft dit kader te verzorgen; dat de bepalingen ervan aldus een verordenende kracht hebben na goedkeuring door de raad.
Het horecareglement is een nuttig instrument voor de (potentiële) uitbaters van een horecazaak. Het bundelt alle administratieve verplichtingen en richtlijnen in één document. Zo is het meteen duidelijk waar zij aan moeten voldoen om in orde te zijn met de regelgeving.
Dit horecareglement kan als een volledige informatiebundel overhandigd worden aan de uitbater(s). Dergelijk reglement is ook voor het lokaal bestuur en de lokale politie een meerwaarde gezien er een vergunningsplicht kan worden opgenomen, voorwaarden kunnen worden bepaald en ook een eventuele screening van de aanvrager kan worden vastgelegd.
Het biedt ook handhavingsmogelijkheden indien de opgelegde voorwaarden niet worden nageleefd. Met het oog op het bewaren van de openbare veiligheid, in het bijzonder ten tijde van een ramp of andere calamiteiten, dient een vlotte communicatie met de hulpdiensten gewaarborgd te zijn. Los van het feit dat er vanuit gegaan wordt dat de personeelsleden de Nederlandse taal machtig zijn, wordt voorgesteld om de uitbater een verklaring op eer te laten toevoegen dat er steeds iemand aanwezig zal zijn die in het Nederlands met de overheden / hulpdiensten kan communiceren
De afgelopen jaren maakten pop-up zomer- en winterbars hun opmars in Vlaanderen. Ook in As zijn al diverse pop-up zomerbars verschenen. De gemeente As wil deze initiatief niet tegenhouden. Tijdelijke horeca kan een nieuwe dynamiek geven aan een buurt of omgeving en zo als uitstekende gemeentemarketing dienen.
Een goed pop-up initiatief trekt zowel burgers als bezoekers aan zonder dat deze voor overlast zorgt en ten koste gaat van de permanente horeca. Met dit reglement zorgen we graag voor een gelijk speelveld en willen we een kader scheppen voor de komende jaren.
De gemeenteraad keurt het politiereglement betreffende de horeca uitbatingsvergunning, integraal als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed.
Er werden tijdens de vergadering geen opmerkingen gemaakt over de redactie van het zittingsverslag van de vorige gemeenteraadszitting.
Zittingsverslag van de gemeenteraad van 23 maart 2023.
De gemeenteraad keurt het zittingsverslag van de openbare zitting van 23 maart 2023 goed.
De gemeenteraad keurt de notulen van de openbare zitting van 23 maart 2023 goed.