Gelet op het Decreet d.d. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op VLAREM II;
Gelet op de uniforme gemeentelijke politieverordening inzake overlast, privatief gebruik en veiligheid en gemak van doorgang op de openbare weg en openbare gezondheid en veiligheid; Overwegende dat het bestuur creatief ondernemerschap wil ondersteunen, gelet op de gunstige effecten daarvan op de volledige gemeente; dat binnen verschillende sectoren, maar vooral binnen de horeca, het aanbod aan pop-up ondernemingen de laatste jaren sterk is toegenomen; dat horeca pop-ups zoals zomerbars en winterbars zorgen voor kansen om een vernieuwend aanbod naar de gemeente te brengen;
Gelet op dat er evenwel ook uitdagingen zijn, zoals enerzijds voldoende aandacht bij de ondernemers voor openbare orde, leefkwaliteit van de woonomgeving en het voldoen aan de regels en anderzijds een gelijk speelveld met gevestigde zaken en een snel, helder en eenvoudig vestigingsproces voor alle ondernemers; dat aldus bewaakt moet worden dat een en ander niet gebeurt ten koste van ondernemers die zich engageren om permanent een horecazaak uit te baten of afbreuk doet aan bestaande wettelijke bepalingen; dat er bijgevolg nood is aan een duidelijk kader voor horeca pop-ups;
Overwegende dat er sprake is van een horeca pop-up als die onderneming duidelijk de intentie aangeeft voeding en/of dranken ter consumptie aan te bieden/ te verkopen, op een locatie waarvan zij een vestigingseenheid heeft laten registreren of zou moeten laten registreren in de Kruispuntbank Ondernemingen;
Overwegende dat met deze omschrijving de scope wordt afgebakend; dat het hiernaast ook belangrijk is om te werken aan een afgelijnd en helder kader dat zowel voor de horeca pop-up ondernemer als voor het lokaal bestuur duidelijkheid schept; dat dit reglement als doel heeft dit kader te verzorgen; dat de bepalingen ervan aldus een verordenende kracht hebben na goedkeuring door de raad.
Het horecareglement is een nuttig instrument voor de (potentiële) uitbaters van een horecazaak. Het bundelt alle administratieve verplichtingen en richtlijnen in één document. Zo is het meteen duidelijk waar zij aan moeten voldoen om in orde te zijn met de regelgeving.
Dit horecareglement kan als een volledige informatiebundel overhandigd worden aan de uitbater(s). Dergelijk reglement is ook voor het lokaal bestuur en de lokale politie een meerwaarde gezien er een vergunningsplicht kan worden opgenomen, voorwaarden kunnen worden bepaald en ook een eventuele screening van de aanvrager kan worden vastgelegd.
Het biedt ook handhavingsmogelijkheden indien de opgelegde voorwaarden niet worden nageleefd. Met het oog op het bewaren van de openbare veiligheid, in het bijzonder ten tijde van een ramp of andere calamiteiten, dient een vlotte communicatie met de hulpdiensten gewaarborgd te zijn. Los van het feit dat er vanuit gegaan wordt dat de personeelsleden de Nederlandse taal machtig zijn, wordt voorgesteld om de uitbater een verklaring op eer te laten toevoegen dat er steeds iemand aanwezig zal zijn die in het Nederlands met de overheden / hulpdiensten kan communiceren
De afgelopen jaren maakten pop-up zomer- en winterbars hun opmars in Vlaanderen. Ook in As zijn al diverse pop-up zomerbars verschenen. De gemeente As wil deze initiatief niet tegenhouden. Tijdelijke horeca kan een nieuwe dynamiek geven aan een buurt of omgeving en zo als uitstekende gemeentemarketing dienen.
Een goed pop-up initiatief trekt zowel burgers als bezoekers aan zonder dat deze voor overlast zorgt en ten koste gaat van de permanente horeca. Met dit reglement zorgen we graag voor een gelijk speelveld en willen we een kader scheppen voor de komende jaren.
De gemeenteraad keurt het politiereglement betreffende de horeca uitbatingsvergunning, integraal als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed.