Overeenkomstig artikel 9 van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren heeft elke gemeente de plicht om zwervende, verloren of achtergelaten dieren op te vangen, te verzorgen en er een onderkomen voor te zoeken. De gemeente kan aan deze verplichting voldoen door een dierenasiel aan te wijzen waaraan deze dieren worden toevertrouwd. Met het oog op een gezamenlijke aanpak van deze problematiek, bestaat er sinds 1997 een provinciaal actieplan betreffende de opvang van rondzwervende dieren en overbrenging naar een dierenasiel. Binnen dit plan fungeert het dierenasiel te Genk als één van de erkende dierenasielen waar gemeenten die de Provinciaal bepaalde vaste bijdrage betalen in de werkingskosten terecht kunnen voor deze noodopvang.
Het noodasiel in Genk heeft momenteel echter een probleem van infrastructuur. Zo dient de site niet alleen verlaten te worden omwille van de herbestemming binnen een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan maar is er ook een probleem van zeer sterk verouderde infrastructuur (o.a. energetisch ondermaats en functioneel onaangepast om de huidige populatie van vooral grote hondenrassen te laten samenleven) en beperking op uitbreiding.
Om te komen tot een duurzame oplossing op lange termijn werd dan ook gezocht naar een nieuwe locatie. Stad Genk stelt in de Woudstraat (industriegebied Genk-Noord) een terrein ter beschikking om er een nieuwbouwproject te realiseren.
Het programma wordt opgesteld voor 90 opvangplaatsen voor honden en 200 opvangplaatsen voor katten inclusief de zwerfkatten. Naast gespreksruimtes voor adopties wordt een aparte afdeling voorzien voor dierenartslokalen, de administratie, de eetruimte, de opslagruimte en de sanitaire voorzieningen. Het dierenasiel van Genk werkt met 13 werknemers aangevuld met ongeveer 75 frequent ingezette vrijwilligers . Jaarlijks worden ongeveer 900 honden en 2000 katten uit de aangesloten gemeenten in het dierenasiel van Genk opgevangen.
Om een goede dienstverlening te garanderen aan alle betrokken gemeenten voorziet de provincie Limburg een investeringssubsidie om te voorzien in degelijke infrastructuur. Het Limburgse provinciebestuur heeft hiertoe een bedrag van 1,8 miljoen euro in de meerjarenplanning 2020-2025 opgenomen.
Dit saldo is echter ontoereikend. Op basis van de huidige behoefte en de verwachte noden werd een bouwprogramma opgesteld met hieraan gekoppeld een eerste kostenraming. De totale kostprijs wordt daarbij geraamd op 3.278.478 euro. Dat brengt het totaal voor een éénmalige cofinanciering van de aangesloten gemeenten op 1.478 .478 euro. De cofinanciering per gemeente in deze regio wordt daarbij berekend à rato van het aantal inwoners. Concreet betekent dit op basis van de bevolkingscijfers d.d. 01/01/2022 hiernavolgende bijdrage per gemeente:
In functie van de realisatie van het nieuwe dierenasiel zal de stad Genk als bouwheer optreden. De financiële middelen dewelke door de Provincie Limburg alsook door de verschillende participerende gemeenten ter beschikking worden gesteld zullen dan ook gestort dienen te worden aan stad Genk. Na voorlopige oplevering worden gebouw samen met de buiteninrichting verbonden aan werking van het dierenasiel in erfpacht gegeven aan VZW Dierenasiel.
De gemeenteraad is principieel akkoord met de cofinanciering in de infrastructuur van het nieuwe dierenasiel in Genk. Voor de gemeente As bedraagt deze eenmalige cofinanciering rekening houdend met het huidige ramingsbedrag, de bevolkingscijfers d.d. 01/01/2022, en indachtig dat alle gecontacteerde gemeenten participeren een bedrag ten behoeve van 30.146,97 euro.
De gemeenteraad gaat akkoord om de nodige middelen te voorzien bij de eerst volgende aanpassing van het meerjarenplan.
Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de Provincie Limburg.