Terug
Gepubliceerd op 24/04/2023

2023_GR_00057 - Omgevingsvergunning Castershoeve - zaak der wegen (nieuw wegtracé tussen Grotstraat - Daelstraat) - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 20/04/2023 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Seurs; Marc Bergmans; Bjorn Ulenaers; Jo Santermans; Kathleen De Cleene; Luc Lamberigts; Lisa Lambrigts; Jan Baeten; Birgit Pues; Nele Steegmans; Guido Hoogmartens; Ine Daniels; Erik Winters; Vital Vanclooster; Jill Bruggeman; Sven Theunis; Thomas Brullot; Wendy Peeters, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Lea Meermans; Guy Martens

Secretaris

Wendy Peeters, Algemeen directeur
2023_GR_00057 - Omgevingsvergunning Castershoeve - zaak der wegen (nieuw wegtracé tussen Grotstraat - Daelstraat) - Goedkeuring 2023_GR_00057 - Omgevingsvergunning Castershoeve - zaak der wegen (nieuw wegtracé tussen Grotstraat - Daelstraat) - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Beoordeling wegenis

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname in het openbaar domein. De gemeenteraad houdt hierbij rekening met de principes en doelstellingen uit het Decreet Gemeentewegen:

“Art. 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

    1. de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

    2. de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.”

Art. 4. Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

     1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

     2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

    3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

     4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

     5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige       generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Het is in het licht van deze principes en doelstellingen dat de beoogde vestiging van de nieuwe weg wordt behandeld:

• de bestaande fiets- en voetweg ('trage buurtweg/verbinding') tussen de Grotstraat en de Daelstraat te As, gelegen op het perceel waarop de vergunningsaanvraag betrekking heeft, blijft in essentie behouden zodat er een fiets- en voetgangersveilige doorsteek mogelijk blijft dat ook als ruiterpad gebruikt kan worden, en voldoet als dusdanig aan de behoefte aan zachte mobiliteit ter plaatse

• Deze verbinding zal niet enkel gebruikt worden in functie van de activiteiten van de Castershoeve, maar ook dag en nacht opengesteld blijven voor de ruimere omgeving, haar gebruikers en het publiek in het algemeen en dus een algemeen belang dienen. Het bestendig publiek karakter van de weg zal als vergunningsvoorwaarde worden opgenomen.

• De doorstreek faciliteert hierdoor de modal-shift ten voordele van voetgangers en fietsers en het minder gebruik van de auto. Dit alles draagt bij aan minder luchtverontreiniging en een gezondere verplaatsingswijze.

 • Het eigendomsstatuut van de trage weg blijft privaat, maar publiek toegankelijk en bestemd voor openbaar gebruik. Het beheer en onderhoud van het gedeelte gelegen op de projectsite (uitgevoerd in asfalt) dient te gebeuren door de vergunningsaanvrager, en zal als dusdanig in de vergunningsvoorwaarden worden opgenomen. 

Bijgevolg draagt de aanvraag wat de voorziene gemeentewegen betreft bij aan de uitbouw van een veilig wegennet alsook de inrichting van een fijnmazig netwerk van trage wegen. Dit komt het algemeen belang en de verkeersveiligheid ten goede. De ontsluiting van aangrenzende percelen komt tot slot niet in het gedrang, zodat de aangevraagde wegen in overeenstemming zijn met de doelstellingen en principes uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de Gemeentewegen.

Juridische grond

• Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;

• Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning;

• Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II);

• Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse regering van 15 mei 2009 (BS 20 augustus 2009, hierna genoemd de VCRO en latere wijzigingsdecreten);

• Decreet van 3 mei 2019 houdende de Gemeentewegen

Aanleiding en context

(Planologische) Ligging

De percelen waarop de aanvraag om omgevingsvergunning betrekking heeft zijn volgens het gewestplan Hasselt-Genk van 1979 begrepen in een gebied voor dagrecreatie. De projectsite is tevens begrepen binnen het Bijzonder Plan van Aanleg "Niel-bij-As", goedgekeurd dd. 12/09/1984. 

De weg is niet opgenomen in de Atlas der buurtwegen maar maakt voor de eerste 190 meter vanaf de Grotstraat deel uit van het BPA "Niel-bij-As" als voetweg met een breedte van 3 meter. 

De bestaande weg is (hoofdzakelijk) gelegen op het terrein van de aanvrager van de omgevingsvergunning. 

Omgevingsvergunningsaanvraag

De projectsite is gelegen te As, Grotstraat, gekend ten kadaster, 2e afdeling sectie A nrs. 258 M, 249 F, 268 D, 259 A, 258 K, 268 B, 276 M, 276 L, 250 A, 254 M, 260 L, 254 P en behelst het regulariseren van een aantal gebouwconstructies en reliëfwijzigingen, het afbreken van enkele bijgebouwen, het nieuw bouwen van een stroloods en een overdekte longeerpiste en het kappen van 6 kastanjebomen.  Verder wordt een vergunning gevraagd voor een paardenhouderij/manège. Er is plaats voor 27 paarden. (rubriek: 6.5.1°, 9.4.3.a)1°, 15.1.1°, 17.3.2.1.1.1°b), 19.6.2°c), 28.2.a)3°, 32.4. en 53.8.1°a)

BESCHRIJVING PARKING/ONTSLUITING

Een ontwerp van rooilijnplan werd toegevoegd aan het aanvraagdossier. De breedte van de weg wordt vastgesteld op 3 meter. 

Wat betreft het materiaalgebruik en de inrichting van de publiek toegankelijke delen worden volgende zaken in het aanvraagdossier opgenomen:

De huidige buurtweg blijft in essentie behouden, zowel qua tracé als inrichting. Het rooilijnplan dient in de eerste plaats als beschrijving van de bestaande situatie voor wat betreft het gedeelte van de buurtweg ('fiets en voetweg') gelegen binnen de eigenlijke projectsite van de Castershoeve. De bestaande asfaltverharding rechts van het hoofdgebouw, welke destijds zonder vergunning werd aangelegd, zal opgebroken worden en vervangen worden door een smallere strook nieuwe asfalt. Het parkeergedeelte wordt voorzien in waterdoorlatende verharding (grasdallen). Voor het overige zal de bestaande asfaltverharding (ontsluiting van de site) vervangen worden door een groenaanleg. 

Het gedeelte van de buurtweg gelegen op de projectsite wordt uitgevoerd in asfalt, en ruimer dan de breedte van de weg volgens het rooilijnplan (nl. 4,80 meter i.p.v. 3 meter). De inrichting van de buurtweg blijft alzo behouden conform de bestaande situatie, met een breedte van 3 meter. 

Het is van belang dat de buurtweg ten alle tijde publiek toegankelijk blijft, ook voor wat betreft het gedeelte van de buurtweg dat toegang verschaft tot  de projectsite.

Adviezen

Er werd over de totaliteit van de aanvraag advies gevraagd aan ANB, Brandweer Oost-Limburg, Onroerend Erfgoed, De Watergroep, Eandis, provincie Limburg-afdeling Waterbeheer, Inter.

Openbaar onderzoek

• De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat werd gehouden van 22 februari 2023 tot en met 23 maart 2023.  

• Resultaat: Er werden 3 bezwaarschriften ingediend. Geen enkel bezwaarschrift heeft betrekking op de gemeenteweg en het rooilijnplan.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het tracé van de gemeenteweg en haar ligging, breedte en uitrusting goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het rooilijnplan ‘weg tussen de Grotstraat en Daelstraat breedte 3,00m' goed.