Het voorliggende stedenbouwkundige misdrijf valt niet onder de gewestelijke handhavingsprioriteiten RO van het Vlaams gewest (van toepassing sedert 01-01-2017).
Gezien dit dossier wel prioriteit heeft voor het parket, werd door de procureur op 09 november 2022 een herstelvordering met advies van de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering opgevraagd.
Het misdrijf valt onder de categorie prior 1 (gerechtelijk afdwingen van herstel) wegens de cumulatie van 6 rubrieken met prioriteit 2 (zie verder) uit het handhavingsplan van As (gemeenteraad van 10 september 2020), de flagrantie met betrekking tot de oppervlakte (450m²) aan verharding en de mogelijke overlast voor omwonenden.
Het misdrijf en het mogelijk strafrechtelijk afdwingen tot herstel werd ook getoetst aan de prioriteiten inzake een goede ruimtelijke ordening uit het gemeentelijk handhavingsplan RO van de gemeente As, goedgekeurd door de gemeenteraad op 10 september 2020.
Omwille van volgende argumenten stelt de afdeling omgeving – ruimtelijke ordening dan ook voor, in toepassing van artikel 6.3.1. §1 van de gecoördineerde Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, een passende herstelmaatregel voor gerechtelijk vervolg over te maken aan de procureur des konings van de correctionele rechtbank van eerste aanleg te Hasselt:
Om deze redenen wordt voorgesteld artikel 6.3.1.§1, 3° toe te passen en hiervoor een vordering tot herstel van de plaats in de oorspronkelijke toestand door het volledig terug omvormen van het betrokken terrein naar tuin, d.m.v. opbreken van verhardingen en parking, het verwijderen van voertuigen en materialen en ongedaan maken van de reliëfwijziging, in te leiden bij het parket.
De aangestelde verbalisant ruimtelijke ordening van de I.G.S. Handhaving Ruimte MidLIM, bevoegd voor As, stelde op 13 juni 2022, definitief na aanmaning en rappel van aanmaning respectievelijk op 23 september 2020 en 09 november 2021, ter plaatse Steenweg 86 te 3665 As, kadastraal gekend onder perceel afdeling 1 sectie C nummer 286-K-11, en op naam van Freddy Krakauskas (overtreder én eigenaar), woonachtig ook op Steenweg 86 te 3665 As, het volgende vast: het wijzigen van de functie van een terrein door middel van verharden (van tuin naar parking stockage ruimte/ parking); het parkeren van voertuigen en het stockeren van materialen en bijgevolg ook een reliëfwijziging en dit alles zonder omgevingsvergunning stedenbouwkundige handelingen.
Een poging tot regularisatie werd reeds eerder ook geweigerd door het college van burgemeester en schepenen op 16 april 2021. Hier werd geen beroep tegen aangetekend.
De verbalisant ruimtelijke ordening stelde vervolgens op 27 juni 2022 een proces-verbaal op voor stedenbouwkundig misdrijf met als nummer SO.IGSMIDLIM.02.66.15/2020.
De burgemeester vordert in toepassing van artikels 6.3.1.§2 en 6.3.1.§1, 3°, ter plaatse Steenweg 86 te 3665 As, kadastraal gekend onder perceel afdeling 1 sectie C nummer 286-K-11, herstel van de plaats in de oorspronkelijke toestand door het volledig terug omvormen van het betrokken terrein naar tuin, d.m.v. opbreken van verhardingen en parking, het verwijderen van voertuigen en materialen en ongedaan maken van de reliëfwijziging én een termijn voor de uitvoering hiervan (1 jaar) evenals een dwangsom van 125 euro per dag vertraging voor de uitvoering van herstel.
De herstelvordering zal (vervolgens) ingeleid worden bij het parket van Limburg na positief advies van de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering.
Hiervan wordt melding gemaakt aan de overtreder.