De financieel beheerder rapporteert, overeenkomstig artikel 177, aan de OCWM-raad en het vast bureau.
Dit rapport omvat minstens een overzicht van de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole en de evolutie van de budgetten.
De financieel beheerder oefent deze taak in volle onafhankelijkheid uit.
Het besluit van de Vlaamse regering van 22 december 2017 betreffende het decreet lokaal bestuur.
Artikel 177, zesde lid, 2°, van het decreet lokaal bestuur namelijk: de financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid over de volgende aangelegenheden aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen, en aan het vast bureau:
2° de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole en de evolutie van de budgetten;
Het rapport van de financieel beheerder, bedoeld in artikel 177, zesde lid, 2°, van het decreet lokaal bestuur, opgesteld op 5 december 2022 (integraal in bijlage).
De OCMW-raad neemt kennis van het rapport d.d. 5 december 2022 van de financieel directeur, bedoeld in artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.
Voor het OCMW As werden volgende kredieten vastgesteld via een aanpassing meerjarenplan door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn volgens schema M3:
Omzendbrief 3 mei 2019 strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.
Decreet Lokaal Bestuur 22 december 2017.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de vaststelling van het aangepaste meerjarenplan behoort tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De gemeenten en de OCMW’s hebben een geïntegreerd meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen.
De OCMW-raad stelt het gedeelte van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW As vast.
vzw De Sluis Leerwerkplaats verklaart zich bereid om in de begeleiding en de tewerkstelling van OCMW-cliënten in toepassing van art 60§7 van de organieke wet te voorzien.
Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW's:
art 60 §7 Wanneer een persoon het bewijs moet leveren van tewerkstelling om het volledig voordeel van bepaalde sociale uitkeringen te verkrijgen neemt het OCMW alle maatregelen om hem een betrekking te bezorgen. In voorkomend geval verschaft het deze vorm van dienstverlening zelf door voor de bedoelde periode als werkgever op te treden.
1 werknemer kunnen door deze centra ter beschikking gesteld worden van verenigingen zonder winstoogmerk.
Aart 61 bepaalt dat het OCMW samenwerkingsovereenkomsten met derden kan afsluiten en dit met het oog op de realisatie van wettelijke opdrachten zoals tewerkstelling- en terbeschikkingstelling van werknemers in het kader van art 60§7.
OCMW As is te kleinschalig om op een structurele wijze tewerkstelling en begeleiding van cliënten in toepassing van art 60§7 van organieke wet te voorzien. Om dit mogelijk te maken zoekt het OCMW externe partners om samenwerkingsoverreenkomsten mee af te sluiten. De trajectbegeleiding verloopt via een samenwerking met OCMW Genk. Zij melden ons dat er een traject opgestart kan worden doch dat een samenwerkingsovereenkomst nog ontbreekt met de potentiële werkgever: vzw De Sluis Leerwerkplaats. We wensen deze samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voor te leggen opdat het traject met de cliënt opgestart zouden kunnen worden.
De OCMW-raad verklaart zich akkoord met de samenwerkingsovereenkomst in het kader van art. 60§7 van de OCMW-wet met vzw De Sluis Leerwerkplaats.
In 2017 is op initiatief van stad/OCMW Hasselt en stad/OCMW Genk het Limburgs Family Justice Center (FJC) van start gegaan op de welzijnscampus in Hasselt. Er werd toen ook met de toenmalige kernpartners een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het uitgangspunt van het FJC Limburg is een cliëntcentrale en gezinsgerichte aanpak in dossiers van intrafamiliaal geweld, waarbij nauwer, efficiënter en sneller wordt samengewerkt tussen politie, justitie en hulpverlening. Het FJC Limburg biedt vanop één centrale locatie hulp aan cliënten of cliëntsystemen. De verschillende professionele partners werken in het FJC intensief samen in de dossiers die daar om vragen, met als doel het geweld te doen stoppen en herhaling te voorkomen. Ze doen dat zo veel mogelijk vanuit een gemeenschappelijke backoffice, onder één dak. Het FJC Limburg is gehuisvest in het Provinciehuis in Hasselt met een antenne op de Welzijnscampus Portavida in Genk.
De Raad voor Maatschappelijk welzijn keurt de nieuwe kaderovereenkomst met bijhorende engagementsverklaring inzake de inrichting en financiering van het Family Justice Center Limburg goed.
Er waren geen vragen of opmerkingen op de OCMW-raad van 17 november 2022.
De OCMW-raad keurt het zittingsverslag van de openbare zitting van 17 november 2022 goed.
De OCMW-raad keurt de notulen van de openbare zitting van 17 november 2022 goed.