De gemeente As heeft 6,7% van de aandelen in SHM (sociale huisvestingsmaatschappij) Nieuw Dak, zetelt in de vzw SVK Het Scharnier en heeft 1% van de aandelen van SHM Landwaarts. Binnen de woonmaatschappij is het volgend voorstel naar verdeling van de stemrechten geformuleerd. Dit is een onderhandeld akkoord tussen de verschillende politieke partijen op Limburgs niveau die een bestuursmandaat opnemen in de SHM’s en SVK’s (sociaal verhuurkantoor).
Op Limburgs niveau (werkingsgebied woonmaatschappij Limburg), heeft de gemeente As 0.9% van de sociale huurwoningen en 0,9% van het aantal huishoudens. Over de grondreserves zijn geen publiek toegankelijke data beschikbaar.
Bovenstaande stemrechtenverdeling voldoet aan de vormvereisten van de Vlaamse Regering. Gelet op het provinciebrede akkoord voor deze verdeling en de objectiviteit van de parameters, is het zinvol om deze verdeling te hanteren. Deze verdeling is minder gunstig dan de huidige verdeling van de stemrechten binnen Nieuw Dak. Gelet op het beperkte aandeel gemeentelijke aandeelhouders binnen Nieuw Dak ligt dit ook binnen de lijn van de verwachtingen. In vergelijking met de verdeling binnen Landwaarts (1% van de aandelen) is het voorstel evenwaardig.
De gemeente As wenst wél nogmaals te benadrukken dat er negatief werd geadviseerd met betrekking tot het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij moet immers:
- dicht bij de lokale besturen blijven staan, waarbij de gemeente zich ernstige vragen stelt bij de goede samenwerking en bereikbaarheid als de afbakening te groot is.
- erover waken dat maatwerk mogelijk blijft. Hoe groter de afbakening hoe minder aandacht er zal zijn voor maatwerk op maat van de gemeente en haar inwoners.
- een duidelijke beslissingsstructuur hebben waarbij alle lokale besturen een rol krijgen; hetgeen praktisch onhaalbaar lijkt. Als niet alle lokale besturen, incl. de gemeente As, deel uitmaken van het bestuursorgaan in geval van een Limburgs werkingsgebied, is blijft de gemeente geen voorstander van een samenvloeiing. As is in het bovenliggend voorstel per definitie minder goed vertegenwoordigd
In hun adviezen hechten verschillende woningmaatschappijen belang aan decentralisatie. Dit staat haaks op de voorgenomen operatie. Decentrale werking “moet garant staan voor het voeren van een woonbeleid op maat van de gemeente en haar regio, en voor een snelle, herkenbare, vertrouwde en nabije dienstverlening aan de klant”. De gemeente is zeker omwille van bovenstaande argument de mening toegedaan dat huidige werking ok is en zeker geen schaalvergroting aangewezen is. Verschillende woonactoren wijzen er in hun advies trouwens ook op dat we “maximaal de goede samenwerkingsverbanden [moeten] trachten te behouden”. Aangezien de vele randvoorwaarden, aandachtspunten en nadelen van het voorgestelde werkgebied (cfr. Alle Limburgse gemeenten) gaf het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad reeds eerder een negatief advies.
Het decreet van 7 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 houdende wijziging van diverse besluiten met betrekking tot wonen.
Op 21/10/2021 bracht de gemeenteraad van As haar advies uit over de afbakening van het werkingsgebied van de woonmaatschappij. Binnen deze gemeenteraadsbeslissing werd geen voorstel gedaan rond de verdeling van de stemrechten in de woonmaatschappij. Op 14 februari 2022 ontving de gemeente As een brief van de minister van wonen met de vraag om advies te geven rond de verdeling van de stemrechten binnen de woonmaatschappij. Gemeenten die reeds hun advies over de stemrechtenverdeling gaven binnen hun advies over de werkingsgebieden, hoeven geen verdere actie te ondernemen, indien hun advies voldoet aan een aantal vormvereisten. Aangezien de gemeente As rond de stemrechtenverdeling nog geen advies innam, dient dit alsnog te gebeuren.
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van stemrechtenverdeling voor de woonmaatschappij Limburg, zijnde grondreserves (weging 10%), aantal sociale huurwoningen (weging 60%) en het aantal huishoudens (weging 30%).
De gemeenteraad wenst wel nogmaals formeel te benadrukken dat ze negatief heeft geadviseerd over het nieuwe werkingsgebied, o.a. omwille van de hierboven nogmaals aangehaalde argumenten. De bovenstaande stemrechtenverdeling is een bevestiging van het feit dat kleinere gemeenten nog maar weinig stemrecht zullen hebben in de nieuwe woonmaatschappij.
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de minister van wonen en IGS lokaal woonbeleid GAOZ.