Het project Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren uit As beslaat twee luiken:
1.
Enerzijds wilden we als lokaal bestuur zelf bijkomende laagdrempelige toegankelijke psychologische of psychosociale ondersteuning aanbieden door dit aanbod te financieren/voorzien via samenwerking met lokale partners (organisaties, psychologen,…) die dus gefinancierd worden om extra aanbod aan te bieden in de gemeente.
Dit resulteerde in een nauw samenwerkingsverband tussen CAW en het OCMW, in de vorm van een vaste zitdag voor psychosociale begeleiding in het gemeentehuis (twee keer een halve dag per maand).
De doelgroep bestaat uit kwetsbare gezinnen en jongeren, waarvoor doorverwijzing naar het psychosociaal aanbod kan plaatsvinden vanuit de sociale dienst van het OCMW.
Vervolgens vinden een aantal begeleidende/ondersteunende gesprekken plaats in individuele, fysieke context (net ook om het sociaal isolement te doorbreken, uiteraard coronaproof).
Het aanbod is specifiek gericht op personen die momenteel te kampen hebben met depressies, angsten (o.a. wegens de huidige crisis) of andere psychologische klachten. Deze thema’s spelen immers net een zeer belangrijke rol in kwetsbare gezinnen of jongeren (men heeft momenteel veel minder netwerk, afleiding, sluit zich op, geweld in gezinnen en middelengebruik neemt toe etc.).
De psychosociale begeleiding is erop gericht in kaart te brengen wat er speelt bij de hulpbehoevende, wat er nodig is om zich weer beter te voelen, wat er wel nog in de huidige omstandigheden (perspectief bieden), … met ook de mogelijkheid van doorverwijzing indien er een zwaardere problematiek speelt.
De maatschappelijk werkers van het OCMW kunnen ook dossierbesprekingen aanvragen bij de partner en input vragen om bijkomend te ondersteunen in lopende dossiers (met ook als doel extra blijvende vaardigheden aan te leren).
2.
Anderzijds wilden we participatieve methoden inzetten om in As te bevragen welke ideeën, noden, behoeften en wensen er leven omtrent het organiseren van verbindende activiteiten (uiteraard binnen de marges van de geldende veiligheidsmaatregelen) en welzijnsversterkende projecten. We willen daartoe een oproep lanceren naar verveningen en organisaties die bepaalde projectvoorstellen kunnen doen die op een website worden geplaatst (indien ontvankelijk) en waarvoor ze financiële middelen vanuit de gemeente kunnen bekomen ter ondersteuning. Jongeren kunnen vervolgens op de website zelf aangeven, via anoniem stemmen, waar hun voorkeur naar uit gaat en waar er volgens hen behoefte aan is momenteel.
De selectie van de projecten gebeurt op basis van haalbaarheid en het aantal stemmen.
Richtlijn is min. 4 projecten uit te lichten.
Mogelijke voorbeelden:
Uiteraard afhankelijk van de input/ideeën die zelf worden aangeleverd.
Het projectvoorstel neemt natuurlijk niet weg dat individuele financiële steun vanuit het OCMW mogelijk blijft op basis van de extra middelen die hiervoor werden toegekend zodat ook nog steeds ingespeeld kan worden op individuele hulpvragen na sociaal onderzoek (zoals hierboven toegelicht, gaat het om de federale covid-19 middelen en de bijkomende toelage voor jongeren en studenten voor het OCMW aangewend worden). De toelage van het OCMW voor psychologische ondersteuning kan wel ingezet worden voor het eerste luik.
Voor dit tweede luik van het project werd een reglement uitgewerkt dat we graag ter goedkeuring willen voorleggen betreffende de procedure, ontvankelijkheids- en selectievoorwaarden.
Het virus covid-19 heeft niet alleen gevolgen voor de fysieke gezondheid maar ook een grote impact op het mentaal welzijn van de bevolking.
Vanuit verschillende beleidsdomeinen zijn er het afgelopen jaar extra acties genomen met als doel te anticiperen op de noden die ontstaan o.w.v. de effecten van de pandemie (sociaal isolement, thuiswerk/afstandsonderwijs, financiële moeilijkheden, extra stress,…) en om de uitdagingen rond mentaal welzijn die zich manifesteren op korte termijn aan te pakken.
Er is hierbij ook bijzondere aandacht voor het mentaal welzijn van onze kinderen en jongeren. Zij die het al moeilijk hadden, kregen het immers nog zwaarder te verduren in de huidige situatie.
Het is daarom belangrijk om deze jongeren niet aan hun lot over te laten en hen te ondersteunen waar mogelijk.
Lokale besturen hebben inmiddels verschillende pistes aangereikt gekregen om extra financiële middelen in te zetten voor deze doelgroep en ter bevordering van het mentaal welzijn van kwetsbare doelgroepen.
Voor As gaat het concreet om onderstaande kanalen (met vermelding budget en deadline voor inzet van de middelen):
Extra covidmiddelen OCMW te linken aan mentaal welzijn:
Overige subsidiekanalen specifiek met als doelgroep jongeren:
Visie/afstemming rond het optimaal benutten van de bestaande mogelijkheden was dan ook aangewezen. Hiertoe werd een concreet voorstel uitgewerkt en een projectsubsidie aangevraagd. Er werd rekening gehouden met de input van de werkgroep jongeren welzijn die begin 2021 werd opgericht met vertegenwoordiging vanuit de diensten jeugd, welzijn, ocmw alsook vanuit de jeugdraad, schepenen jeugd en welzijn. Uit de overleggen van deze werkgroep kwam immers het volgende voort:
Deze input van de werkgroep jongerenwelzijn enerzijds en de specifieke beschikbare middelen vanuit het OCMW anderzijds werden in een voorstel gebundeld tot een geheel van acties ter versterking van het mentaal welzijn voor de doelgroep jongeren en kinderen vanuit het lokaal bestuur, waar een projectaanvraag voor Vlaamse subsidie werd ingediend en inmiddels bekomen.
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken en het project versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren.
De gemeenteraad keurt het reglement goed inzake het project versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren.