Terug
Gepubliceerd op 28/10/2021

2021_GR_00095 - Project Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren - Uitwerking concept en reglement - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 21/10/2021 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Subsidie, premie, erkenning.

Samenstelling

Aanwezig

Tom Seurs; Marc Bergmans; Bjorn Ulenaers; Jo Santermans; Valeer Hoogmartens; Ben Knoops; Kathleen De Cleene; Rik Kissembeek; Luc Lamberigts; Lea Meermans; Lisa Lambrigts; Jan Baeten; Anja Smets; Birgit Pues; Nele Steegmans; Guido Hoogmartens; Wendy Peeters, Algemeen directeur

Afwezig

Erik Notermans

Verontschuldigd

Dirk Berghs; Guy Martens

Secretaris

Wendy Peeters, Algemeen directeur
2021_GR_00095 - Project Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren - Uitwerking concept en reglement - Goedkeuring 2021_GR_00095 - Project Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren - Uitwerking concept en reglement - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het project Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren uit As beslaat twee luiken: 

1.

Enerzijds wilden we als lokaal bestuur zelf bijkomende laagdrempelige toegankelijke psychologische of psychosociale ondersteuning aanbieden door dit aanbod te financieren/voorzien via samenwerking met lokale partners (organisaties, psychologen,…) die dus gefinancierd worden om extra aanbod aan te bieden in de gemeente. 

Dit resulteerde in een nauw samenwerkingsverband tussen CAW en het OCMW, in de vorm van een vaste zitdag voor psychosociale begeleiding in het gemeentehuis (twee keer een halve dag per maand). 

De doelgroep bestaat uit kwetsbare gezinnen en jongeren, waarvoor doorverwijzing naar het psychosociaal aanbod kan plaatsvinden vanuit de sociale dienst van het OCMW. 

Vervolgens vinden een aantal begeleidende/ondersteunende gesprekken plaats in individuele, fysieke context (net ook om het sociaal isolement te doorbreken, uiteraard coronaproof). 

Het aanbod is specifiek gericht op personen die momenteel te kampen hebben met depressies, angsten (o.a. wegens de huidige crisis) of andere psychologische klachten. Deze thema’s spelen immers net een zeer belangrijke rol in kwetsbare gezinnen of jongeren (men heeft momenteel veel minder netwerk, afleiding, sluit zich op, geweld in gezinnen en middelengebruik neemt toe etc.).

De psychosociale begeleiding is erop gericht in kaart te brengen wat er speelt bij de hulpbehoevende, wat er nodig is om zich weer beter te voelen, wat er wel nog in de huidige omstandigheden (perspectief bieden), … met ook de mogelijkheid van doorverwijzing indien er een zwaardere problematiek speelt.

De maatschappelijk werkers van het OCMW kunnen ook dossierbesprekingen aanvragen bij de partner en input vragen om bijkomend te ondersteunen in lopende dossiers (met ook als doel extra blijvende vaardigheden aan te leren).  

2.

Anderzijds wilden we participatieve methoden inzetten om in As te bevragen welke ideeën, noden, behoeften en wensen er leven omtrent het organiseren van verbindende activiteiten (uiteraard binnen de marges van de geldende veiligheidsmaatregelen) en welzijnsversterkende projecten. We willen daartoe een oproep lanceren naar verveningen en organisaties die bepaalde projectvoorstellen kunnen doen die op een website worden geplaatst (indien ontvankelijk) en waarvoor ze financiële middelen vanuit de gemeente kunnen bekomen ter ondersteuning. Jongeren kunnen vervolgens op de website zelf aangeven, via anoniem stemmen, waar hun voorkeur naar uit gaat en waar er volgens hen behoefte aan is momenteel.

De selectie van de projecten gebeurt op basis van haalbaarheid en het aantal stemmen. 

Richtlijn is min. 4 projecten uit te lichten.

Mogelijke voorbeelden:

  • organiseren van coronaproof sportactiviteiten zoals een paddeltoernooi 
  • graffiti workshops rond vervallen gevels of bepaalde objecten in de gemeente die zich daartoe lenen 
  • inrichting van een leuke ontmoetingsplek voor jongeren 
  • organiseren van initiatie skaten 
  •  …

Uiteraard afhankelijk van de input/ideeën die zelf worden aangeleverd.

Het projectvoorstel neemt natuurlijk niet weg dat individuele financiële steun vanuit het OCMW mogelijk blijft op basis van de extra middelen die hiervoor werden toegekend zodat ook nog steeds ingespeeld kan worden op individuele hulpvragen na sociaal onderzoek (zoals hierboven toegelicht, gaat het om de federale covid-19 middelen en de bijkomende toelage voor jongeren en studenten voor het OCMW aangewend worden). De toelage van het OCMW voor psychologische ondersteuning kan wel ingezet worden voor het eerste luik. 

Voor dit tweede luik van het project werd een reglement uitgewerkt dat we graag ter goedkeuring willen voorleggen betreffende de procedure, ontvankelijkheids- en selectievoorwaarden. 

Aanleiding en context

Het virus covid-19 heeft niet alleen gevolgen voor de fysieke gezondheid maar ook een grote impact op het mentaal welzijn van de bevolking.

Vanuit verschillende beleidsdomeinen zijn er het afgelopen jaar extra acties genomen met als doel te anticiperen op de noden die ontstaan o.w.v. de effecten van de pandemie (sociaal isolement, thuiswerk/afstandsonderwijs, financiële moeilijkheden, extra stress,…) en om de uitdagingen rond mentaal welzijn die zich manifesteren op korte termijn aan te pakken.

Er is hierbij ook bijzondere aandacht voor het mentaal welzijn van onze kinderen en jongeren. Zij die het al moeilijk hadden, kregen het immers nog zwaarder te verduren in de huidige situatie.

Het is daarom belangrijk om deze jongeren niet aan hun lot over te laten en hen te ondersteunen waar mogelijk.

Lokale besturen hebben inmiddels verschillende pistes aangereikt gekregen om extra financiële middelen in te zetten voor deze doelgroep en ter bevordering van het mentaal welzijn van kwetsbare doelgroepen. 

Voor As gaat het concreet om onderstaande kanalen (met vermelding budget en deadline voor inzet van de middelen): 

Extra covidmiddelen OCMW te linken aan mentaal welzijn: 

  • Covid-19 subsidie OCMW (federale middelen, KB 13/05/20): individuele financiële steun kan worden verleend na sociaal onderzoek aan cliënten die getroffen worden door de crisis o.a. tussenkomsten mogelijk voor psychologische dienstverlening => wordt sinds het bijzonder comité van april actief ingezet waar nodig, middelen te besteden voor 31/12/21.
  • Toelage psychologische ondersteuning (KB 24/12/20): nog eens extra middelen toegekend die besteed kunnen worden via individuele financiële steunaanvragen als tussenkomst in het verlenen van psychosociale hulp om de kosten te dekken van erkende professionele hulpverleners bij huiselijk geweld, angstproblemen en psychiatrische onrust OF kan ook ingezet worden voor specifieke projecten ter bevordering van het mentaal welzijn (als voorbeeld wordt gegeven samenwerking met andere partners om psychosociale hulpverlening toegankelijker te maken) => totaal van 1.877,00 euro, middelen te besteden voor 31/12/21.
    • Opm.: Aangezien de algemene middelen voor covidsteun nog voldoende voorhanden waren, werden voor besteding van deze middelen de mogelijkheden onderzocht tot samenwerking met lokale partners voor een toegankelijk psychosociaal aanbod hulpverlening (eerstelijns) aan te bieden in samenwerking met de sociale dienst. Ook in andere omringende lokale besturen werden deze middelen hiertoe aangewend (bv. Maaseik). Het budget voor gemeente As bleek echter net de krap om een kwalitatief aanbod te kunnen voorzien, louter en alleen met deze middelen. Vandaar dat we hiervoor nog extra middelen hebben gezocht (zie hieronder projectoproep Vlaanderen). 

Overige subsidiekanalen specifiek met als doelgroep jongeren:

  • OCMW toelage voor studenten en jongeren tussen 18 en 25 jaar (KB03/03/21) => individuele financiële steun voor cliënten die in aanmerking komen na sociaal onderzoek (bv. geen studentenjob meer kunnen doen o.w.v. covid en vraag naar tussenkomst in abonnement vervoer of betaling huur of betalen van rekeningen), budget van 2.804,00 euro, te besteden aan eenmalige tussenkomsten tot 31/12/22 of vast structureel bedrag tot einde van het jaar tot 31/12/21.
  • OCMW (KB03/03/21): GPMI voor studenten en jongeren met leefloon, toelage verhoogd (10% x 2) tot 30/06/21.
  • Subsidie huis van het kind (MB 14.04.21): eenmalige projectsubsidie om in samenwerking met organisator mobiel aanbod outreachende ondersteuning te bieden ter versterking van het mentaal welzijn van kinderen en gezinnen, totaal budget van 11.111,11 euro maar enkel te besteden i.s.m. organisator mobiel aanbod, voor As/Genk/Zutendaal: VZW PAS, binnen periode 01.04.21 - 31.12.21. 
  • Projectoproep Vlaanderen “Versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren” (https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/nieuws/projectoproep-voor-lokale-besturen-impact-corona-op-mentaal-welzijn) => max. 40.000 euro per bestuur projectsubsidie voor acties ter bevordering van mentaal welzijn jongeren, 50% cofinanciering lokaal bestuur van de totale projectkosten, looptijd projecten tot 30/06/22. 

Visie/afstemming rond het optimaal benutten van de bestaande mogelijkheden was dan ook aangewezen. Hiertoe werd een concreet voorstel uitgewerkt en een projectsubsidie aangevraagd. Er werd rekening gehouden met de input van de werkgroep jongeren welzijn die begin 2021 werd opgericht met vertegenwoordiging vanuit de diensten jeugd, welzijn, ocmw alsook vanuit de jeugdraad, schepenen jeugd en welzijn. Uit de overleggen van deze werkgroep kwam immers het volgende voort: 

  • Koppeling jongerenwelzijn als jaarthema 2021 voor de diensten VT. 
    • Jeugddienst bv. al concrete actie plaatsgevonden => verspreiding boekje met toegankelijke info Covid-19 aan alle jongeren tussen 14 en 19 in As (wat mag wel nog?) + uitnodiging coronaproof jeugdwandeling (26/03 plaatsgevonden)
  • Idee om wensboom uit te werken als ideeënbus voor de jeugd zelf (anoniem door te geven: wat kan de gemeente, vrijetijdsdiensten, jeugdwerkingen, voor hen betekenen? hebben ze leuke ideeën die ze willen verwezenlijkt zien?) en vervolgens selectie te doen van projecten die haalbaar en realiseerbaar zijn vanuit gemeente, jeugdwerkingen, ... 

Deze input van de werkgroep jongerenwelzijn enerzijds en de specifieke beschikbare middelen vanuit het OCMW anderzijds werden in een voorstel gebundeld tot een geheel van acties ter versterking van het mentaal welzijn voor de doelgroep jongeren en kinderen vanuit het lokaal bestuur, waar een projectaanvraag voor Vlaamse subsidie werd ingediend en inmiddels bekomen. 

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 41 §1 2° van het decreet lokaal bestuur
Artikel 41 §1 2° van het decreet lokaal bestuur: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken en het project versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het reglement goed inzake het project versterking van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren.