do 31/01/2019 - 20:30 Raadzaal
Op 13 maart 2018 ondertekende de burgemeester samen met de overige Limburgse burgemeesters, de partners DuboLimburg, Infrax, Bond Beter Leefmilieu, LRM, VVSG en Nuhma het burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie 2030. Dit met het doel om de CO2-uitstoot met 40% te reduceren.
Zoals te lezen staat op de gemeentelijke website zal ten gevolge van deze ondertekening onze gemeente tegen eind 2019 een eigen klimaatactieplan bij Europa indienen. In kader van de opmaak van dit beleidsplan hadden wij als fractie graag geweten hoe het bestuur en dan met name de schepen van milieu wil omgaan met het verlenen van een vergunning voor activiteiten zoals de kerstboomverbranding en het Sint-Maartensvuur?
Antwoord schepen Björn Ulenaers: Samen met de andere Limburgse gemeente is de gemeente As ingestapt en gaat ze de verbintenis aan om een vermindering van 40% van CO2 na streven. De provincie speelt hierbij de rol als coördinator en ze begeleidt de gemeente in de opmaak van het klimaatplan.
Monenteel zijn er al een aantal acties uitgevoerd zoals zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, tachten we het fietsen te stimuleren en zijn er nog een tal van andere projecten waar we als lokaal bestuur gaan op inzetten.
Wat betreft de vraag van Sint Martensvuur en kerstboomverbranding. Dit zijn eenmalige activiteiten, en de toestemming wordt niet zo maar verleend, is steeds in samenspraak met de brandweer. Zo een activiteit moet gebeuren in openlucht en op redelijke afstand van gebouwen. Deze activiteiten vallen onder dezelfde rubriek als het verbranden van hout in een kachel en kampvuren.
De tradities moeten niet onmiddellijk afgeschaft worden. Ditjaar werd er geen aangevraagd ingediend voor het Sint Martensvuur en dus ook geen toestemming verleend.
Wanneer we effectief iets willen doen aan het klimaat moeten we houtkachels, open vuren en alle dingen erbij betrekken. Er moet als lokaal bestuur zeker over nagedacht worden, tips zijn altijd welkom. Dus als er voorstellen zijn, zijn deze steeds welkom.
Gelet op de vele klachten omtrent vuurwerkoverlast willen we vragen een reglement op te maken voor vuurwerkgebruik in onze gemeente waarin duidelijk gesteld wordt wat mag en wat niet. Op die manier kan er ook opgetreden worden bij misbruik.
Antwoord schepen Björn Ulenaers:
Bij navraag bij de milieudienst blijken er geen officiële klachten binnengekomen te zijn. Tijdens de milieuraad is de vuurwerkoverlast ook besproken. Hieruit werden een aantal afspraken gemaakt zoals
* vereniging mogen geen vuurwerk meer afschieten;
* bij de gemeentelijke activiteiten wordt er geen vuurwerk meer afschoten;
* de inwoners worden gesensibiliseerd rond het gebruik van vuurwerk. Zo heeft er een artikel in de Info As gestaan en staat het ook op de website.
De noodzaak om een nieuwe reglement te maken is er niet omdat de afspraken in verband met vuurwerk al in het GAS-reglement staan opgenomen. Zo dient alle vuurwerk, wat buiten oudjaar valt gesanctioneerd te worden. Dit zijn afspraken binnen de politiezone en waar de politiezone zich aan moet houden.
BVBA Engineering Survey Architecture en NV Schoofs worden in solidum veroordeeld tot de betaling aan de gemeente As van een bedrag van 754 016,78 euro meer vergoedende interesten aan de wettelijke rentevoet vanaf 26 december 2010 tot 9 december 2015 en vanaf dan meer de gerechtelijke interesten aan dezelfde rentevoet tot de dag der algehele betaling.
Om praktische redenen is een ondertekeningdelegatie van de voorzitter van de raad, uitgezonderd voor notulen van deraad, aangewezen voor overeenkomsten en authentieke aktes van aan- of verkoop, erfpacht, opstal, voortspruitend uit raadsbesluiten, die moeten ondertekend worden.
De subsidie voor kadervorming in het jeugdwerk wordt toegekend als tegemoetkoming voor de inschrijvingsgelden die verbonden zijn aan het volgen van een kadervorming in het jeugdwerk.
Het doel van de gemeentelijke investeringssubsidies jeugdinfrastructuur is het ondersteunen bij uitbouwen van jeugdlokalen gelegen in de gemeente As die niet het eigendom zijn van de gemeente zelf.
Voor het jaar 2019 heeft de CHIRO As-Niel om financiële ondersteuning verzocht voor de uitbreiding van haar lokalen. Gezien de belangrijke functie die de CHIRO As-Niel vervult in het aanbod van jeugdwerking in de gemeente As, zal de gemeente een investeringstoelage toestaan ten bedrage van 50.000,00 euro.
Deze toelage is ingeschreven in het budget 2019 onder budgetcode 2019/6640000/5/0750/99 - Investeringssubsidies jeugdinfrastructuur.
Ter hoogte van de Heulkensstaat/Hoogstraat ontstaan er regelmatig problemen van wateroverlast bij hevige regenval. De gelegenheid doet zich voor om een deel van een perceel grond langs de Heulkensstraat aan te kopen. Het perceel kan aangewend worden om infiltratie van het afvloeiend regenwater mogelijk te maken.
De gemeenteraad wordt verzocht akkoord te gaan met de aankoop van 40 a 57 ca grond gelegen binnen het agrarisch gebied.
Door de gemeentelijke technische dienst werd kaphout en windval verzameld en gestapeld op het terrein van de gemeentelijke technische dienst, Ambachtslaan 17.
Op de technische dienst staan 'gevonden voertuigen' opgesteld voor verkoop.
Eveneens zijn oude materialen beschikbaar voor verkoop.
De inboedel van uithuiszetting kan, na bewaring van 6 maanden, eveneens te koop aangeboden worden.
Ook de verkoop van oud ijzer dient zich aan.
Het BVR van 25 mei 2018 bepaalt dat er bij een fusie tussen twee gemeenten waarvan er één deel uitmaakt van een intergemeentelijk woonproject, de nieuwe fusiegemeente automatisch deel uitmaakt van het intergemeentelijk woonproject. In het geval van de vrijwillige samenvoeging van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, zal de nieuwe fusiegemeente Oudsbergen automatisch deel uitmaken van het intergemeentelijk woonproject Lokaal Woonbeleid GAOZ. Dit impliceert dat de statuten van de interlokale vereniging, opgericht om het intergemeentelijk woonproject uit te voeren, moeten aangepast worden.
Sinds 2010 factureert de stad Genk 18 640 euro aan IGS GAOZ voor diverse operationele kosten die de stad maakt voor de interlokale vereniging om haar taken te kunnen uitvoeren. Dit bedrag is al constant sinds 2010. IGS GAOZ wenst het bedrag te verhogen van 18 640 euro naar 20 000 euro. Daarbij stellen ze voor om het aanrekenen van de werkingskost in de statuten op te nemen en het jaarlijks te indexeren met de gezondheidsindex.
De Vlaamse Regering keurde op 21 december 2018 het ontwerp van decreet betreffende de basisbereikbaarheid goed.
De Vlaamse Regering keurde op 20 juli 2018 de indeling goed van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s.
Bij die afbakening maakt de gemeente As deel uit van de vervoerregio Limburg.
Voor iedere vervoerregio dient een regionaal mobiliteitsplan te worden opgemaakt.
De opmaak en goedkeuring van dit plan is -per vervoerregio- een taak van de op te richten vervoerregioraad.
De gemeente dient nu (bij gemeenrteraadsbeslissing) de vertegenwoordiger(s) van de gemeente As in deze raad aan te duiden.
De Vlaamse Regering wil de openbare centra voor maatschappelijke welzijn (OCMW) integreren in het gemeentebestuur. Beiden hebben op gemeentelijk vlak een aparte rol in het sociaal beleid. De Vlaamse Regering wil door een overheveling van de OCMW-taken in het gemeentebestuur een algemeen lokaal sociaal beleid uitvoeren. Dat moet op termijn leiden tot meer integratie, transparantie en efficiëntie van het gemeentelijk sociaal beleid. In dit kader moet er een nieuwe beheersovereenkomst opgesteld tussen de gemeente en het OCMW. In deze beheersovereenkomst worden de modaliteiten van de samenwerking van gemeente en OCMW As op het ambtelijke niveau vastgelegd.
De gemeente heeft in het kader van de sociale maribel een 0,5 fte bijkomende arbeidsplaats
Bosbeekbeheer stopt op einde van 2017. Dit zal dan overgeheveld worden naar de provincie. De subsidie zal hierdoor ook wegvallen.
Er zijn een aantal kleine wijzigingen/verschuivingen binnen de personeelsformatie, die nu ook zo opgenomen zijn in de formatie.
Na advies van het CBS, werd er ook een advies aan de vakbonden en het MAT gevraagd.
Vanaf 1 januari 2019 worden de bureaus van de provinciale comités afgeschaft en worden de provinciale comités omgevormd tot 1 aandeelhoudersbestuur voor de drinkwaterdiensten en 1 aandeelhoudersbestuur voor de rioolwaterdiensten (Riopactcomité) genoemd.
De aandeelhoudersbesturen hebben een adviserende functie.
De door de gemeente aan te duiden persoon treedt op als afgevaardigde van het gemeentebestuur en dient lid te zijn van de gemeenteraad. De persoon mag geen aangeduid lid van de raad van bestuur van de Watergroep zijn. De leden van de aandeelhoudersbesturen worden aangeduid voor een termijn van 6 jaar en zijn herbenoembaar.
Er worden geen plaatsvervangers aangeduid. De vergtengwoordigers in de aandeelhoudersbesturen ontvangen per vergadering een geïndexeerd presentiegeld van 213,13 euro en kilometervergoeding zoals vastgesteld voor overheidssector. Wanneer eenzelfde vergadering op meerdere locatie bijgewoond wordt, is er enkel presentiegeld voor de eerst bijgewoonde vergadering.
Naast de vertegenwoordiging in de aandeelhoudersbesturen, dient de gemeente ook een afgevaardigde en een plaatsvervanger in de algemene vergadering van de Watergroep aan te duiden. Deze personen hoeven geen lid van de gemeenteraad te zijn. Zij ontvangen ook geen presentiegeld of kilometervergoeding.
Om de zes jaar vervallen alle mandaten in de verschillende organen van de opdrachthoudende verenigingen onmiddellijk na de eerste Algemene Vergadering die volgt op de vernieuwing van de gemeenteraden.
Op de eerste Algemene Vergadering van het jaar 2019 zullen de voordrachten van de gemeenteraden voor de benoemingen van de leden van de raad van bestuur en van de regionale bestuurscomités aan de Algemene Vergadering worden voorgelegd. Deze Algemene Vergadering is gepland op maandag 18 maart 2019. Zij zal worden gevolgd door de installatievergaderingen van de diverse bestuursorganen van Fluvius Limburg, waarbij ook telkens de samenstelling van het bureau zal worden doorgevoerd.
Ingevolge de fusie door overneming van Inter-aqua en Inter-media door Inter-energa tot Fluvius Limburg met ingang vanaf 1 april 2019 hebben de voordrachten betrekking op Fluvius Limburg en zullen de benoemingen ook pas uitvoering kennen vanaf die datum. Praktisch betekent dit dat alle gemeenten die vanaf 1 april 2019 deel zullen uitmaken van Fluvius Limburg in een Buitengewone Algemene Vergadering optredend als Fluvius Limburg via hun daartoe aangeduide vertegenwoordigers en de ingediende voordrachten tot de benoemingen
zullen beslissen.
In bijlage een principenota die de te volgen werkwijze met betrekking tot de mandaten van Fluvius Limburg beschrijft.
De deelnemende gemeenten dienen hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering, ondanks de vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024.
De aanduiding van de vertegenwoordiger voor de Algemene Vergadering van Cipal dv. d.w.z. dat elke vennoot recht heeft op één effectieve afgevaardigde (en één of meerdere plaatsvervangers) in de Algemene Vergadering. Gevraagd wordt om zeker minstens één plaatsvervanger aan te duiden. Door het DLB (Decreet Lokaal Bestuur) is het nu ook perfect mogelijk om voor gemeente én OCMW dezelfde personen af te vaardigen. Deze vertegenwoordigers ontvangen noch een presentiegeld noch een reisvergoeding.
Er zijn in principe twee Algemene Vergaderingen per jaar (in de maanden juni en december), met uitzondering van het eerste jaar van de nieuwe legislatuur. In de Buitengewone Algemene Vergadering van 22 maart 2019 zal de nieuwe Raad van Bestuur van Cipal dv aangesteld worden.
De projectvereniging Regionaal Landschap Kempen en Maasland heeft enkele beslissingen van de gemeenteraad nodig in het kader van de nieuwe bestuursperiode 2019-2024:
De algemene vergadering en Raad van Bestuur van het RLKM vzw heeft plaats op donderdag 28 februari 2019. Vanuit de gemeente dient er een vertegenwoordiger aangeduid te worden.
Tijdens de Algemene vergadering worde de Raad van Bestuur zoals elke 3 jaar opnieuw samengesteld. Voor de periode 2019-2021 zal dit de afgevaardigde van de gemeente Peer, Zutendaal en As zijn.
De afgevaardigden voor de Algemene vergadering wordt automatisch voorgedragen om te zetelen in de Raad van Bestuur van RLKM. De Raad van Bestuur komt in principe 4 keer per jaar samen.
De burgemeester wordt automatisch aangeduid als stemgerechtlid van de vzw PGC. Conform het grinddecreet dient de PGC de burgemeesters van elke gemeente die voorkomt op de lijst van de gemeenten die door de Vlaamse regering werden aangewezen als grindgemeente of hun afgevaardigde, als stemgerechtigd lid aan te duiden.
In het grinddecreet is er een mogleijkheid dat de burgemeester een afgevaardige aanduidt die hem kan vertegenwoordigen, bij afwezigheid, op de vergadering van de vzw PGC.