do 28/03/2019 - 20:30 Raadzaal
Bij het uitrekenen de tussenkomst voor kadervorming kan er een misverstand ontstaan als er te weinig budget voorhanden is. Er moet duidelijk bijstaan dat je de procentuele vermindering doet vanaf de kostprijs van de cursus en niet na de berekening alles in evenredige vermindering brengen.
Een voedselstrategie is een proces waarbij een overheid nadenkt over haar rol bij de verduurzaming van het voedselsysteem en wat er nodig is om deze transitie te realiseren.
Een gemeentelijke voedselstrategie kijkt naar alle activiteiten die in (de nabije omgeving van) een gemeente gebeuren: voedselproductie, verwerking, en distributie voor de lokale markt. Lokale (bio)boeren moeten gemakkelijker toegang krijgen tot de lokale markt en tussenschakels in de keten worden best tot een minimum beperkt. Daardoor worden lokale (bio)boeren en consumenten elkaars bondgenoten. Ruimte wordt zo optimaal mogelijk benut en agro-ecologische landbouwinitiatieven worden ondersteund. Dergelijke aanpak leidt veelal ook tot meer sociale cohesie.
Korte keten initiatieven zijn typerend voor de invulling van lokale voedselstrategieën. De korte keten is een duurzaam afzetsysteem waarbij een rechtstreekse relatie bestaat tussen de producent en de consument. Door het beperkt aantal tussenschakels is de korte keten transparant en kan de producent zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. De korte keten duidt niet enkel op de afgelegde afstand maar is ook een middel om de duurzame ontwikkeling van ons voedselsysteem te promoten.
De gemeenten Lanaken, As en Zutendaal willen zich inzetten om de korte ketenacties op hun grondgebied te faciliteren zodat deze als uithangbord voor een lokale voedselstrategie kunnen dienen. Ze willen hierbij aanvullend werken op het plattelandsproject ‘Open ruimte voor lokale voedselstrategieën’ dat De Landgenoten cvba-so ingediend en goedgekeurd hebben en verder bouwen op het plattelandsproject ‘Eet lokaal, denk globaal als motor voor plattelandsontwikkeling’ dat de gemeente Zutendaal uitgevoerd heeft.
De gemeenten zetten een samenwerkingsverband op - eventueel onder de vorm van een coöperatie - met een aantal (biologische) landbouwers die groenten, oude granen en fruit produceren. Het project wordt uitgebreid met twee imkers, een bakker die zuurdesembroden bakt, drie mensen die in de zorgsector werken of gewerkt hebben en enkele geïnteresseerden die een land- of tuinbouwactiviteit willen opstarten en waarvoor de gemeente Lanaken en één van de biologische boeren grond ter beschikking willen stellen.
Het gemeentebestuur faciliteert de uitbouw van een Buurderij. Het concept bestaat erin dat elke week boeren (de producent) en buren (de consument) samenkomen in een Buurderij. Daar worden de producten rechtstreeks overhandigd. Deze kan op de wekelijkse markt plaatsvinden of op de akker zelf (Community Supported Agriculture of CSA).